2015 FIBA U16 Ázsia-bajnokság negyeddöntő áttekintése

2015 FIBA U16 Ázsia-bajnokság negyeddöntő áttekintése

Jakarta (2015 FIBA U16 Ázsia-bajnokság) – A kieséses negyeddöntőben már biztosak lehetünk abban, hogy különvállnak a jó csapatok a nagy többségtől. Vessünk egy gyors pillantást minden negyeddöntő párosításra, és megfigyelhetjük, kik az előre favoritok, és kik azok, akik valószínűleg búcsút mondhatnak továbbjutási esélyeiknek.

Tajván vs Thaiföld

Tajván eddig végigrobogott az A és E csoportbeli ellenfelein, átlagosan több mint 32 pont külömbséggel hozva a meccseket. Bizonyára könnyű mérkőzésre számítanak a thaiföldi csapat ellen, akik csak úgy “beosontak” a negyeddöntőbe, miután megszerezték második győzelemüket Irakban. Tajvánnak nem lehet problémája ezen a meccsen, különösen azért, mert a méreti előnyük van gyakorlatilag minden poszton. A három nagy: Lin Ting-Chien, Wei-Chieh Tang, és a Wu Pei-Chia, amennyiben hozzák formájukat, alig lehet baj. A Thaiföldiek majdnem porul jártak az irakiak ellen az F csoport utolsó játékán, de néhány végjátékbeli nagyszerü megvillanásuk besegítette őket a negyeddöntőbe. Tajván azonban egy sokkal nehezebb mérkőzést igér a thai csapat számára. Mivel Iraknak csak egy-két kivállósága van, Tajvánnak viszont több mint öt tehetsége is, komoly fejfájást fognak okozni Sopon Pinitpatcharalert edzőnek. Mondanunk sem kell, hogy Thaiföldnek csak akkor lehet esélye, ha a legjobbat hozza ki magából Thanakrit Limjittakorn és Jdar Sonsem.

Libanon vs Korea

Libanon nagyon változó formát mutatott a versenyen, de nem engedhetik meg maguknak, hogy csúcsforma alatt játszanak egy olyan csapat ellen, mint a jólszervezett és higgadt Korea, amelyben több a potenciál, és kiválló formában is vannak. Az esetleges libanoni siker kulcsa a három nagyágyú lehet: Zeinoun Karim, Salim Alaaeddine, és Charbel Saad. Saad sziklaszilárd lehet közepén, míg Zeinoun és Alaaeddine fordulatból szorhatják a kosarakat, leginkább a szélekről. A koreaiak már csúcsformában vannak, a harmadik napi Kína elleni mérkőzés már a múlté. Azóta Oh Se-Il edző csapata 3-0 teljesített az F csoportban, többek között egy lüktető győzelem a Fülöp-szigetek ellen, 77-74. Shin Min-Suk, Lee Hyun-Jung, Lee Jung-Hyun és Yang Jae-Min felváltva vezették Koreát a sikerekhez, és ennél nem kevesebbet várnak el tőlük a továbbiakban is. A kelet-ázsiai csapat bár favorit az ingadozó Libanon ellen, de ez a mérkőzés egyáltalán nem lesz gyerekjáték számukra.

Fülöp-szigetek vs Japán

A filippínók jelenleg a bajnokság nagy kedvencei, miután a kínai csapatot sikerült legyőzni. Ez volt Kína legelső veresége ebben a korcsoportban. Az edző, Mike Oliver gyorsan túllenditette csapatát a Korea elleni vereségen, és annak ellenére, hogy súlyosan alulértékelt volt, sikerült legyőzni a címvédőt. A filippínók nagyon jól végzik a távoli dobásokat, tizenhárom hárompontost szerztek Kína ellen, és ez lehet a további sikereik kulcsa is. Mert nincs sok magas játékosuk, a filippínók kénytelenek lesznek a szélekről is probálkozni, és azonnal könyörtelen védelemre beállni. Japán eközben elvesztette két mérkőzését a legutóbbi három idegenbeli találkozójából, és meglepetésnek számítana a győzelmük. Yudai Nishida úgy tűnik, hogy állandóan gondokkal küzködik, ezért Torsten Loibl edző kénytelen találni más játékost, akik jelentős mértékben kiválthatja. Ez azt jelenti, hogy olyan játékosok, mint a csapatkapitány Taiga Kagami és a gyors védő Takahara Seiya is előbbre kényszerül. Ellenkező esetben, a filippínó sztárjátékosok, mint Gian Mamuyac, Jonas Tibayan, SJ Belangel, és Harvey Pagsanjan símán elnyomják őket.

Kína vs Kuvait

Ez az első alkalom, hogy Kína vereséggel kerül negyeddöntőbe, és igen érdekes lesz látni, hogyan fognak szerepelni. Az edző, Wang Jianjun biztosan változtatni fog a váratlan Fülöp-szigetek elleni vereség után, amit a hatodik napon szenvedtek el. Természetesen, Kína a mérkőzés nagy esélyese, ami azt jelenti, hogy Zhu Rongzhen és Li Xiangbo szerepet fognak betölteni. Közben a védők, mint Huang Rongqi és Bai Haotian játékát is kell fokozni. Kuvait ellen azonban a kínaiaknak nem kell túl sokat aggódni. Az öbölbeli nemzet csak két játékot nyert eddig, és nem úgy tűnik, hogy komoly veszélyt jelentenek a Sárkány Csapatra. Az edzőjük, Jézus Lazaro Corral mégis abban bízik, hogy csapata helytáll, és erős reményeket támaszt Yousef Hussain és Masaed Al-Otaibi játéka iránt.

Szólj hozzá!