80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG: Foligno kétszer is betalált

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG: Foligno kétszer is betalált

Egy harmadon át tartottuk az amerikaiakat a jégkorong-világbajnokság ötödik magyar meccsén, de aztán nem tudtunk ellenállni az erősebb riválisnak, amely könyörtelenül kihasználta a mieink hibáit, és 5–1-re nyert.

Nem túl meggyőző amerikaiakkal találkoztunk az első harmadban. Talán ennyire flegmán vették a meccset, mondván, majd csak nyernek valahogy. Fegyelmezett csapatmunkával jól tartottuk őket. Mindig volt egy magyar, aki szerelt, és egy másik, aki begyűjtötte a korongokat a mezőnyben, illetve a kapunk előtt.

A második harmad elején fórhoz jutottunk. Viszont a kiállítás második felében nem volt elképzelés a játékunkban. Aztán a 25. percben emberelőnyhöz jutott az USA, mi pedig létszámhátrányosan is kontrát vittünk. Sarauer Andrew viszont elpasszolta a korongot. Az amerikaiak visszatámadtak, a ziccerben kilépő Columbus Blue Jackets játékosa, Nick Foligno pedig nem hibázott.

Nagyon bennünk maradt a gól, mert a bedobásból megkaptuk a másodikat is. Tizennyolc másodperc kellett hozzá az ellenfélnek.

Percek teltek el, amíg összekaptuk magunkat, de mire sikerült a kellő fordulatszámot elérni, jött a harmadik amerikai gól. Nem is akármilyen. Dylan Larkin (Detroit Red Wings) az alapvonalon túlról lőtte rá a korongot Vayra, akiről beperdült a kapunkba. Pedig már éppen megvolt az agresszivitásunk, az ellenfél harmadában működött a letámadásunk, igaz, lövésig nem jutottunk. Kár volt ezért a felvonásért. Főként azért, hogy így segítettünk meg egy lényegesen jobb, ám gyenge napot kifogó riválist (3–0).

A harmadik felvonás elején letudtunk egy emberhátrányt, majd öt az öt ellen megint kiegyenlített mezőnyjátékot produkáltunk. Sőt, mivel mi voltunk a motiváltabbak, a mi akaratunk érvényesült. Az akciókból azonban már nem tudtunk kapura is lőni. Az amerikaiak kevesebb helyzetükből több galibát okoztak Vay kapuja előtt, akiről jóval több korong jött le, mint a finnek ellen. Elmaradt azonban a második szándékú amerikai visszatámadás, és a védőinknek ez elég volt, hogy felszabadítsanak.

A 48. percben emberelőnybe kerültünk, de lassan passzolgattunk, nem volt gólveszély a játékunkban. Aztán megint egyenlő erők percei következtek, amelyben a kapuk nem forogtak veszélyben. Az 53. percben viszont újabb gólt lövettünk az ellenféllel. A saját harmadvonalunknál passzoltunk el egy korongot, pedig egyedül Nick Foligno zavart, ő sem túl meggyőzően. Be is vitte a korongot a harmadunkba, és, miután három emberünk hátrált vele szemben, kilőtte a jobb felsőt.

Az 56. percben Vayon ment keresztül egy nem túl nehéz lövés, a korong alig vánszorgott át a gólvonalunkon. Kapusunk érezte, ő a ludas, másodpercekbe telt, amíg fel tudott kelni a jégről. A finnek ellen megtapasztalhatta, hogy milyen érzés fent lenni a csúcson. Nem kellett sokat várnia a 180 fokos fordulatra. A végjátékra Sofron István fórgólja maradt – legalább a becsületgólunk összejött. 5–1

“Ez fontos három pont volt számunkra, hiszen ma egy nagyon jól edzett csapat ellen küzdöttünk” nyilatkozta az amerikai edző, John Hynes (New Jersey Devils) az USA Hockey honlapján. “Most nyugodtabban készülhetünk vasárnapi, Németország elleni találkozóra.”

Az Egyesült Államok a harmadik a B csoportban kilenc ponttal (3-0-0-2). Kanada vezeti a csoportot 12 ponttal. Minden csoport legjobb négy csapata jút a negyeddöntőbe május 19-én.

Magyarország nyolcadik a B csoportban nulla ponttal.

További eredmények:

Csehország 3, Kazahsztán 1: Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens) két gólt szerzett a moszvai Ice Palace- ban. Csehország vezeti az A csoportot 14 ponttal, Kazahsztán a nyolcadik. Dánia 3, Lettország 2: Nicklas Jensen (New York Rangers) harmadik harmadban szerzett találatával győzött Dánia.

A Dán kapus, Sebastian Dahm 30 mentése is hozzájárúlt a győzelemhez, ezekből 14 a harmadik harmadban. Öt mérkőzés után Dánia hat ponttal ötödik, Svájc a negyedik hét ponttal viszont csak négy játékkal.

Németország 5, Fehéroroszország 2: A kapus Thomas Greiss (New York Islanders) 16 mentéssel debütált a Német csapatban a B csoportban a Yubileiny Arenában.

Brooks Macek volt egy gólja és egy aszisztja, Marcel Noebelsnak két gólpassza. Németország feljött a negyedik helyre a B csoportban, hét ponttal. Patrick Reimer, Leon Draisaitl (Edmonton Oilers) és Felix Schutz is gólt szerzett, így Németország 3-0 vezetett az első harmadban.

Andrei Stepanov és Andrei Stas szerzett gólt Fehéroroszországnak, amely a hetedik a B csoport három ponttal.

Szólj hozzá!