A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra kijutott válogatottak

A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra kijutott válogatottak

A döntőben 24 csapat verseng majd a bajnoki címért. Franciaországnak biztos a helye- mint házigazdáknak. További 19 ország válogatottja jutott be automatikusan – 18 első vagy második helyen végzett csoportjában, és egy, mint a legjobb harmadik helyezett is biztosan ott lesz az Eb-n.

A fennmaradó négy hely, a csoportharmadik válogatottak pótselejtezői győzteseinek tartják fenn.

Biztosan kijutott csapatok

Franciaország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: vendéglátók. Franciaország, a 2014-es világbajnokság negyeddöntőben elszenvedett Németország elleni vereség óta még nem játszott hivatalos mérkőzést. Azóta a kékek 13 barátságos mérkőzést játszottak, amiből nyolcat megnyertek.

Eddigi Eb sikereik: Bajnokok 1984-ben és 2000-ben.

Ki a szövetségi kapitány? Didier Deschamps, 46. Az egykori Monaco, Juventus és a Marseille vezetője 2000- ben a francia válogatott játékosaként nyerte meg a versenyt.

Gólkirály: Karim Benzema

Cseh Köztársaság

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: A Cseh Köztársaság 1996 óta minden Eb versenyen folyamatosan ott van. Most az A csoport győzteseként jutott az EB-re.

Eddigi Eb sikereik: ezüstérmes 1996-ban.

Ki a szövetségi kapitány? Pavel Vrba, 51. A Viktoria Plzen csapatával szerezte az első bajnoki címét a 2010-11 szezonban, és egy másodikat két évvel később.

Gólkirály:

A Sparta Prága játékosa, Borek Dočkal négy gólt szerzett a selejtezők során.

Izland

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: Izland megdöbbentette csoportbeli nehézsúlyú ellenfeleit, például Hollandiát és Törökországot. Két meccsel a selejtezők befejezése előtt már biztos helyük volt a francia Eb-n, de a Törökország elleni vereség a utolsó fordulóban a csoportelsőségükbe került.

Eddigi Eb sikereik: debütáló.

Ki a szövetségi kapitány? Lars Lagerbäck, 67. Szülőhazájában, Svédország kapitányaként 2000, 2004 és 2008 – ban is Eb résztvevő volt, most megismételte ugyanezt az izlandiakkal is.

Gólkirály

Swansea City játékosa, Gylfi Sigurdsson hat gólt lőtt az Euro 2016 felé vezető úton.

Törökország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: A legjobb csoportharmadik csapatként végzett, miután legyőzte Izland válogatottját 1-0 a végső összecsapásban. Ukrajna és Norvégia is a harmadik helyen végzett a csoportjában, és bár több pontot szereztek, mint Törökország, de az UEFA nem számítja bele az eredményekbe a hatodik helyezett csapatok elleni eredményt, így Törökországnak lett a legtöbb pontja.

Eddigi Eb sikereik: elődöntős 2008-ban.

Ki a szövetségi kapitány? Fatih Terim, 62, vezetésével ez már a harmadik alkalom, hogy Törökország Eb résztvevő. Előzőleg 1993-1996 és 2005-2009 között vezette a válogatottat, majd visszatért 2013-ban.

Gólkirály:

A Galatasaray csatárja Burak Yilmaz, 30, négy gólt szerzett Törökországnak.

Belgium

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: B csoport győzteseként. A belga labdarugás arany generációja gondoskodott arról, hogy ne hagyja cserben a szurkolókat, hiszen már a kilencedik mérkőzésük után biztossá vált az Eb részvételük. A franciaországi torna egyik nagy esélyese.

Eddigi Eb sikereik: ezüstérmes, 1980-ban.

Ki a szövetségi kapitány? Marc Wilmots, 46. Játékosként négy Vb résztvevő belgium csapatával. A Vb-k során öt gólt szerzett. Szolgált Dick Advocaat és Georges Leekens asszisztenseként, mielőtt átvette a csapat irányítását 2012-ben. A 2014-es világbajnokságon a negyeddöntőig vitte Belgium válogatottját.

Gólkirály

A Chelsea játékosa, Eden Hazard és Kevin de Bruyne a Manchester Cityből is öt gólt szerzett.

Wales

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: a B csoport második helyezettje. Egy átlagon felüli védelemmel rendelkeznek, hiszen mindösszes négy gólt kaptak, és a világ egyik legdrágább játékosa, Gareth Bale erőfeszítéseinek hála, Wales kijutott az első nagy versenyre, az 1958-as világbajnokság után.

Eddigi Eb sikereik: debütáló.

Ki a szövetségi kapitány? Chris Coleman, 45, megnyert 32 mérkőzést Wales válogatottjával, és ott volt a csapatban, amikor nagyon közel kerültek az 1994-es világbajnoksághoz.

Gólkirály

A Real Madrid csatára, Gareth Bale hét gólt szerzett a 11-ből.

Spanyolország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: A C csoport győztese. Spanyolország megdöbbentő 2-1 veszteséget szenvedett Szlovákia ellen a második mérkőzésen, de ez volt az egyetlen bakijuk, mind a kilenc többi játékot megnyerték.

Eddigi Eb sikereik: Győztek 1964-ben, 2008-ban, 2012-ben.

Ki a szövetségi kapitány? Vicente del Bosque. Miután két La Liga címet és két Bajnokok Ligája koronát nyert a Real Madrid csapatával, a 64 éves szakember vezette győzelemre Spanyolországot a 2010-es világbajnokságon és a 2012 Eb-n. Hihetetlen teljesítménye van, az általa vezetett válogatott mérkőzéseinek 78% megnyerte.

Gólkirály

A Valencia csatára, Paco Alcacer öt gólt szerzett.

Szlovákia

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: A C csoport második helyezettje. Spanyolország mögött a második, automatikus kvalifikációt jelentő helyen végzett, pótselejtezőre kényszerítve Ukrajnát.

Eddigi Eb sikereik: debütáló.

Ki a szövetségi kapitány? Jan Kozak, 61. Az egykori Csehszlovákia válogatott középpályása, játszott az 1980 Eb és az 1982-es világbajnokságon is. A szlovák bajnokságban, Kassa csapatával, négy alkalommal szerzett bajnoki címet.

Gólkirály

A Napoli középpályása, Marek Hamsik öt gólt szerzett.

Németország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: A D csoport győztesei. Kételkedett- e valaki az Eb részvételükben? Bár veszítettek Lengyelország és Írország ellen, de ez kellett a világbajnok egyszerű fejlődéséhez.

Eddigi Eb sikereik: Győztek 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban.

Ki a szövetségi kapitány? Joachim Löw, 55. 2006-ban vette át a csapatot. Azóta megnyerték a tavalyi világbajnokságot, a 2008- as Eb másodikak voltak, és euró volt második helyezett 2008-ban, harmadik helyezettek 2012-ben.

Gólkirály

A Bayern München csatára Thomas Müller kilencszer volt eredményes.

Lengyelország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: D-csoport második helyezettje. Lengyelországnak az utolsó fordulóig harcolnia kellett, az Írország elleni győzelem biztosította helyüket a következő évi Eb-re.

Eddigi Eb sikereik: Csoport szakaszban, 2008-ban és 2012-ben.

Ki a szövetségi kapitány? Adam Nawałka, 57. Az egykori lengyel középpályás, egész edzői pályafutását hazájában töltötte, összesen hét klubot vezetett.

Gólkirály

Robert Lewandowski a 13 góljával, a selejtezők gólkirálya is egyben.

Anglia

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: az E-csoport győztesei. Anglia lett az első biztos Eb résztvevő, miután 10 mérkőzézből 10 győzelmet arattak.

Eddigi Eb sikereik: Harmadik hely 1968-ban.

Ki a szövetségi kapitány? Roy Hodgson, 68. A sokat utazott veterán volt Svájc Vb vezetője 1994-ben, amikor a legjobb 16 közé jutottak. Mérhetetlenül tapasztalt, az Eb selejtezők mérlege: 32 mérkőzés, 21 győzelem, 8 döntetlen és 3 vereség.

Gólkirály

Anglia csapatkapitánya Wayne Rooney hét gólt szerzett- eggyel többet, mint Danny Welbeck.

Svájc

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: E-csoport második helyezettje. Svájc a második, automatikus kvalifikációt jelentő helyen végzett Anglia mögött, és sikerült ez annak ellenére, hogy elveszítették az első két meccsüket.

Eddigi Eb sikereik: Csoport szakasz 1996, 2004 és 2008- ban.

Ki a szövetségi kapitány? Becenevén “az orvos, az 52 éves Vladimir Petkovic olaszul, franciául, angolul, spanyolul, németül és oroszul is beszél, és három útlevele van. A legkiemelkedőbb klub feladata egy kétéves szerződés a Lazio csapatánál, A svájci kapitányságot a 2014-es világbajnokság után vette át.

Gólkirály

A Stoke játékosa, Xherdan Shaqiri négy gólt szerzett Svájc csapatának.

Észak-Írország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: Az F csoport győztesei. Ez Észak-Írország első nagy sikere 30 év alatt, egy olyan csoport élén végzett, amelyben a 2004- es bajnok Görögország is játszott.

Eddigi Eb sikereik: debütáló.

Ki a szövetségi kapitány? Michael O’Neill, 46. egykori Newcastle középpályás, a Dundee United és Hibernian edzője, nyert két Írország Liga címet, ügyvezetője a Shamrock Rovers csapatának.

Gólkirály

A Norwich csatára, Kyle Lafferty hét találatot ért el.

Románia

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: F csoport második helyezettje. Teljesítményének mérlege: öt győzelem, öt döntetlen és csak két gólt kaptak összesen, láthatjuk, hogy mi Románia erőssége. Három egymást követő játékban 0-0. A csoportban veretlen zárt. Öt ponttal előzték meg Magyarországot.

Eddigi Eb sikereik: Negyeddöntők 2000-ben.

Ki a szövetségi kapitány? Anghel Iordanescu, 65. Az egykori Román válogatott, kiváló szakember. Miután játékosként két bajnoki címet nyert a Steaua Bukarest csapatával, mint edző újabb négy bajnoki címhez segítette csapatát.

Gólkirály

Paul Papp, Constantin Budescu és Bogdan Stancu két – két gólt szereztek.

Ausztria

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: G csoport győztesei. Az Eb házigazda 2008-ban, Ausztria remek veretlenségi sorozatot tudhat magáénak:, kilencet meccset megnyert és egy döntetlent játszott csupán.

Eddigi Eb sikereik: Csoport szakasz 2008-ban.

Ki a szövetségi kapitány? Marcel Koller, 54. egész játékos karrierjét a Grasshoppers Zürich középpályásaként töltötte és játszott az 1996-os svájci válogatottban.

Gólkirály

Az FC Basel hórihorgas csatára, Marc Janko hét gólt szerzett.

Oroszország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: G-csoport második helyezettje. A meglepő formában levő Ausztria mögött, Oroszország a második helyen végzett a csoportjában, pótselejtezőre küldve Svédország csapatát.

Eddigi Eb sikereik: Elődöntő 2008.

Ki a szövetségi kapitány? Leonyid Slutsky, 44. az aktív focitól, egy térdsérülés miatt 19 éves korában vonult vissza, ezután sikeres edző lett. A CSZKA Moszkva csapatát két bajnoki címhez és Orosz kupához segítette.

Gólkirály

Artem Dzyuba nyolc találatot szerzett.

Olaszország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: a H-csoport győztesei. Az olaszokat senki sem zavarta a továbjutásban, egy könnyű csoportból, amelyben Azerbajdzsán és Málta is játszott, így meccset sem vesztettek.

Eddigi Eb sikereik: Győzelem 1968- ban.

Ki a szövetségi kapitány? Antonio Conte, 46. Három Serie A bajnoki címhez segitette a Juventus csapatát. A tavalyi Vb kudarc után vette át az olasz válogatott irányítását. Mint játékos tagja volt a 1994-es Vb és 2000 Eb csapatnak.

Gólkirály

A Southampton csatára Graziano Pelle három gólt szerzett a válogatottnak.

Horvátország

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: H-csoport második helyezettje. Horvátország lekörözte Norvégiát, akiket megvertek az olaszok 2-1-re.

Eddigi Eb sikereik: Negyed-döntős 1996 és 2008-ban

.

Ki a szövetségi kapitány? Niko Kovac kirugása után, szeptemberben vette át a csapat irányítását Ante Cacic. Edzője Horvátország U21 válogatottjának 1994 és 1998 között, majd líbiai asszisztens menedzser 2003-2006 között.

Gólkirály

Az Inter Milan csatára, Ivan Perisic hat gólt lőtt.

Portugália

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: az I. csoport győztesei. Portugália egy ötös csoportban volt, és miután elveszítette a nyitó meccset Albánia ellen, hét mérkőzést nyerve biztosította be az Eb kijutást.

Eddigi Eb sikereik: Elődöntők 1984-ben, 2000-ben és 2012-ben, 2004-ben.

Ki a szövetségi kapitány? Miután 21 éves korában véget ért focista pályafutása, Fernando Santos villanyszerelőként dolgozott, majd edzősködni kezdett. Vezette a görög nemzeti csapatot, az egyenes kieséses szakaszban a 2010-es világbajnokságon és a 2012 Eb-n. A 60 éves szakember akkor vette át Portugália irányítását, amikor Paulo Bento kilépett, miután sokkoló vereséget szenvedtek Albánia ellen 2014 szeptemberében.

Gólkirály

Cristiano Ronaldo, ki más? A Real Madrid sztárja öt gólt szerzett.

Albánia

Hogyan szerezte meg a részvételi jogot: az I. csoport második helyezettje. Albánia elütötte Dániát a második helytől, először történelemében kijutott egy jelentős eseményre.

Eddigi Eb sikereik: debütáló.

Ki a szövetségi kapitány? Gianni De Biasi, 59. Az olasz szakember 2011-ben vette át az albán válogatott irányítását.

Gólkirály

Hét játékos is betalált Albánia csapatából- bár az egyik öngólt rugott.

Kinek sikerülhet még a kijutás?

A nyolc csoportharmadik, négy kétfordulós párharcban dönti el a további négy kiadó hely sorsát.

Ezek a következők:

  • Bosznia (B csoport)
  • Ukrajna (C csoport)
  • Köztársaság, Írország (D csoport)
  • Szlovénia (E csoport)
  • Magyarország (F csoport)
  • Svédország (G. csoport)
  • Norvégia (H-csoport)
  • Dánia (I. csoport)

A sorsolás október 18-án. Törökország is a harmadik helyen végzett a csoportjában, de mint a legjobb harmadik helyezett csapat kijutott.

Ukrajna és Norvégia egyaránt a harmadik helyen végzett saját csoportjában és több pontot szereztek, mint Törökország.

De az utolsó helyen végeztt csapatok elleni eredmények nem számítanak – így Törökország szerezte a legtöbb pontot.

Szólj hozzá!