A Davis Kupa története

A Davis Kupa története

A Davis Kupa története 1900-ban kezdődött, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti teniszverseny. Mára a világ legnagyobb éves nemzetközi tenisz csapatversenyévé nőtte ki magát, 2014- ben 122 nemzet részvételével.

1899-ben Dwight Filley Davis , a Harvard Egyetem tanulója Holcombe Warddal együtt előbb egyetemi bajnokságot nyert, majd az USA teniszbajnoka lett. Ez a cím akkor kizárólag az USA keleti partjainak bajnokaként illette meg őket, de ők az ország bajnokai akartak lenni, ezért Davis elutazott a nyugati partra, hogy megvizsgálja, miként lehet egész Amerikára kiterjedő teniszbajnokságot szervezni. A nyugati partvidékről való visszatérte után már nemzetközi méretekben gondolkodott.

Belekezdett a szervezőmunkába. A gazdag Davis, Bostonban a Shreve, Crump c Losx cégnél 18 kg súlyú ezüstserleget készíttetett.

A leendő viadalnak az International Lawn Tennis Challenge Trophy nevet adta, majd Amerikában kezdett el szervezkedni. A torna iránt nem mutatkozott nagy érdeklődés.

Davis elkezdett leveleket írni a nagyvilágba, szinte sikertelenül, majd végül egyedül a nagy-britanniai Lawn Tennis Association fogadta el a meghívást, és Babe Gore-t és Herbert Roper Barrettet nevezték egyéniben, akik ekkor vesztettek Wimbledonban, párosban pedig Ernest Blackkal egészültek ki.

A mérkőzés a Longwood Brookline Cricket Club pályáján (Massachusetts állam), 1900-ban zajlott le. Az első mérkőzésen Davis nyert Barrett ellen (1 : 0 Amerika javára), a másodikban is amerikai győzelem született Malcolm D. Whitman részéről Gore ellen, majd párosban az angol Barrett és Black sima vereséget szenvedett az amerikai Davis és Wardtól. A harmadik egyesnél vihar miatt a mérkőzés félbeszakadt.

1901-ben a verseny érdeklődés hiánya miatt elmaradt, de 1902-ben folyatódott. 1902 és 1905 között a mérkőzéssorozatba bekapcsolódott Belgium, Ausztria, Franciaország és Ausztrália Új-Zélanddal vegyes csapatot alkotva. 1924-ben a mérkőzéssorozat felkerült az International Lawn Tennis Challenge rendezvényei közé. A kupa végső nevét 1945-ben, Dwight Davis halála után nyerte el.

Százéves évfordulóján már 129 nemzet csapatai indultak a mérkőzéssorozaton.

1969-ben, már 50 ország versenyzett a Davis Kupa sorozatban. Aztán 1972-ben, a verseny nagy változáson ment keresztül, eltörölték a Challenge Round formátumot, így a címvédőnek már nem kell játszani minden körben, hanem a kiesési szakaszból egyenesen a döntőbe jut.

Ugyanebben az évben, Nicola Pietrangeli nyer Olaszország számára.

1974-ben, Dél-Afrika lett az ötödik a nemzet, amely megnyerte a trófeát, ezt követte Svédország, Olaszország és Csehszlovákia, amint a verseny népszerűsége nőtt világszerte.

1981-ben bevezetik a jelenlegi Davis Kupa formátumot, és egy 16 tagú „World Group” versenyez a dicsőségért minden évben. A többi nemzetet a regionális „Zona Csoportok”- ba osztották, promóciós és egyenes kiesés szakaszra osztva a versenyt.

Ebben az évben született meg a kereskedelmi partner szerződés a NEC céggel, a verseny első névadó szponzorával, amely lehetővé tette a pénzdíj fizetését.

Az 1980-as években egy új korszak kezdődött, amit a svéd játékos (Borg) uralt. 1993-ban, a Davis Kupán előszőr vett részt több mint 100 ország, majd hat évvel később a verseny ünnepelhette fennállásának századik évfordulóját.

Davis Kupa napjainkban

2000-ben, Spanyolország megnyerte első Davis Kupáját, majd ezt további négy győzelem követte, és a verseny domináns erejévé vált. Az elmúlt évtizedben, Oroszország, Horvátország és Szerbia is a magasba emelhette a trófeát.

2012- ben, a verseny megünnepelte fennállásának 100. döntőjét, ami az ITF centenárium évének kezdetét jelezte. Csehország egy drámai versenyben legyőzte Spanyolországot 3-2, az O2 Arenában, Prágában.

2002- ben, a BNP Paribas átvette a NEC- től a verseny névadó szponzora címet, ez a partnerség még ma is virágzik. A kereskedelmi értéke tovább nőtt, és jelenleg a szponzorok népes csoportja támogatja a Davis Kupát.

A Davis Kupa hivatalos honlapjának bevezetése, a „DavisCup.com” egy új generációt is megszerzett rajongónak. A versenyt, élő eredményeket, részletes meccs elemzéseket és fotókat ma már a világ minden táján figyelemmel kisérik.

A honlap azóta bővült, és jelenleg további funkciókat kínál, mint például az élő streaming, rádiós jegyzetek, videók, audio interjúk. Hogy a szélesebb közönség is hozzáférjen, 2008 novembere óta spanyol nyelven is elérhető.

A tenisz nagyjai

Azon tenisz legendák névsora, akik versenyeztek a Davis Kupán az évek során, magában foglalja az összes leginkább ismert nevet, és a verseny egyedülálló feltételeket biztosít a csapatversenyre- egy az egyébként egyéni sportban.

Olyan játékosok, mint például Fred Perry, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Mats Wilander, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Boris Becker, Andre Agassi és Pete Sampras mind sikeres Davis Kupa karriert élvezhettek.

Újabban Goran Ivanisevic, Lleyton Hewitt, Marat Safin, Roger Federer, Andy Roddick, Rafael Nadal és Novak Djokovic is szenvedélyel és elkötelezettséggel képviselik országukat, és a Davis Kupa továbbra is vonzza a játék sztárjátékosait.

Szólj hozzá!