A hajrában öngóllal egyenlítettünk Izland ellen

A hajrában öngóllal egyenlítettünk Izland ellen

Az északi válogatott egy ajándék 11-essel szerezte meg a vezetést az első félidőben. A magyar válogatott végig mezőnyfölényben játszott, de a legnagyobb eredmény, hogy a meccset végig bírták kondival a játékosaink, és nem estünk szét az igazságtalannak érzett izlandi gól után. A második félidőben iszonyatos volt a magyar nyomás az izlandiakon, és hibáztak is: a hajrában egy védőjükről pattant a kapuba a labda.

A negyedik percben Gera szép beadásából alakított ki helyzetet a magyar válogatott, de veszélytelen volt. A meccs első perceiben kiegyenlítettnek tűnt a játék, igazán komoly helyzeteket egyik csapat sem tudott kiépíteni.

Látszott az is, hogy az izlandi válogatott nagy erőssége, a remek fizikum, ezért mondták a szakértők, hogy nehéz dolga lesz ellenük a magyar válogatottnak.

Izlandi focisták egyébként most először jutottak ki nagy világversenyre, és rögtön egy Portugália elleni döntetlennel kezdtek. Nem túlzás azt mondani, hogy Izland is legalább akkora focicsodát látott a válogatottjuk első Eb-szereplése után, mint amekkorát mi az Ausztria elleni 2-0 után.

A 10. percben Izland szögletből alakított ki helyzetet, és rögtön fejessel veszélyeztettek, jelezve, hogy nemcsak erősek, de magasak is a játékosaik. Király ugyan rajta volt, de a fejes végül csak kívülről érte a felső hálót.

Utána rögtön a magyaroknak sikerült az izlandi 16-os mögé vinni a labdát, de az izlandi védők rögtön összezártak: nem is sikerült senkinek kapura lőnie. A középről vezetett magyar támadások többsége korán felőrlődött az erős izlandi védők között, de szerencsére a magyar válogatott megmutatta azt is, hogy a széleken felhúzódva, nagy beadásokkal is tudja veszélyeztetni az izlandi kaput. Kleinheisler és Stieber remekül játszott össze ezeknél a támadásoknál.

A 17. percben Dzsudzsák próbált 20 méterről kapura lőni, de a labdája lepattant egy izlandi védőről. A 18. percben ugyanez lett a sorsa Gera lövésének, aminek Stieber pompás labdaszerzése és Dzsudzsák passza ágyazott meg.

A 31. percben Gudmundsson le tudott fordulni Kádárról és Király bravúrja kellett ahhoz, hogy az izlandi támadásból ne legyen gól.

A 38. percben pedig újra a semmiből alakított ki helyzetet az izlandi válogatott, de Sigthorsson lövése egy hátraérő magyar védő lábáról levágódott, ezért szögletet lőhetett az ellenfél. A beívelt labdára Király jött ki, de kicsúszott a kezéből a labda, és a földre került a kapus. A nagyobb gond viszont az, hogy a tumultusban egy izlandi is földre került, ezért 11-est kaptak az izlandiak.

A magyar játékosok és a magyar kispad is vitatta az orosz bíró döntését, de sajnos Sigurdsson élt a felkínált lehetőséggel és a magyar kapuba bombázott.

A második félidőben minden maradt ugyanúgy: magyar mezőnyfölény, izlandi veszélyeztetések, de mindkét csapat komolyabb helyzet nélkül. Izland láthatóan ráült a góljára, ahol tudták, gyilkolták a játékot.

Ami foci volt ezen a meccsen, azt a magyar csapat játszotta.

Az 53. percben Stiebert rántotta a földre egy védő az izlandi 16-oson belül, de az orosz bíró annak ellenére sem adott 11-est, hogy a magyar csapat és szurkolóik nagy része ezt reklamálta, és ránézésre ez a lerántás semmivel sem volt ártatlanabb, mint amiért Izland az első félidőben lehetőséget kapott.

Az 58. percben megint egy oldalról érkező, nagy beadással veszélyeztetett a magyar csapat, de Lang a hosszú oldalon pont nem érte el Kádár labdáját.

A szerencsétlenkedésnek Bernd Storck cserével próbált véget vetni: behozta Bödét és Nikolicsot, Stieber és Priskin helyére. Közben cseréltek az izlandiak is: a csapatkapitány Gunnarsson helyére jött Hallfredsson.

Rögtön a cserék után Dzsudzsák 27-30 méterről bombázott bele egy szabadrúgást az izlandi kapusba. A kipattanót sajnos izlandiak érték el, de ezzel a 66. percben megvolt a magyar válogatott első, kapura tartó lövése is.

A magyar nyomás érezhetően megnőtt a második félidő közepén, sokszor tényleg csak a szerencse mentette meg az ellenfelet.

A 68. percben Böde tört be az izlandi 16-oson belülre, és látszott, hogy ő már fizikálisan pariban van az izlandi védelem izomtornyaival. De lövésig Böde sem jutott el: rögtön 4 izlandi ugrott rá.

A 72. percben újra Dzsudzsák beadása volt veszélyes, mert az izlandi kapus a beadás alá szaladt. A második félidőben, mikor már a magyar csapat el is találta a kapuját, Halldórsson teljesen szétesett, egy rakás labda kipattant róla, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy a magyar csapat gólt tudjon lőni.

A 75. percben ismét megiramodott a magyar válogatott, de Finnbogasson jó érzékkel lerántotta Guzmicsot. Sárgát kapott érte, Dzsudzsák pedig szabadrúgást. Finnbogasson ezért nem játszhat az osztrákok ellen, Dzsudzsák pedig pont az izlandi kapus kezébe lőtte a labdát.

A 77. percben kb. ugyanez történt, akkor Saevarsson kapott sárgát Dzsudzsák lerántásáért. Kleinheisler szabadrúgása viszont sajnos gyengére sikerült.

A bíró, ha lehet, a második félidőben még idegesítőbben fújt, mint az elsőben, kifelé rendelt szabadrúgást, amikor a megiramodó Bödét rántották le az izlandi 16-osnál, aztán a látszat kedvéért megfeküdt az izlandi védő is. Nem sokkal később pedig Kádár kapott sárgát, amiért egy izlandi épp az ő közelében esett el.

A 84. percben Sigthorsson helyére az izlandiak 37 éves klasszisa, Gudjohnsen állt be, aki átvette a csapatkapitányi posztot is, nálunk pedig Juhász helyére Szalai. Logikus lépés: a magyar válogatottnak már mindent kockáztatnia kellett.

Izland már csak az időt igyekezett húzni, a kapusuk jött előre a félpályára elvégezni a szabadrúgásokat.

Ennek azonban meglett a böjtje: a 88. percben egy szép magyar támadás után öngólt lőtt egy izlandi játékos.

Persze, ha nem az izlandi, akkor Böde lövi be a gólt: rajta volt a magyar csatár.

A bíró 4 percet hosszabbított.

A hosszabbítás harmadik percében még a magyar 16-os tájáról kaptak egy szabadrúgást az izlandiak, mert Lang szabálytalankodott a bíró szerint egy izlandi támadó ellen. De nem ment be, a bíró pedig lefújta a meccset.

A döntetlennel 4 pontja van a magyar csapatnak, teljesen megérdemelten, sőt, talán még a győzelmet is megérdemelte volna a válogatottunk.

Heimir Hallgrímsson:” A magyarok ismét bizonyították, hogy nagyon jók, akik lebecsülik őket, azok nagy hibát követnek el. Mi nem használtuk ki úgy a lehetőségeket, mint kellett volna, éreztem némi fáradtságot is a játékosokon. Kollégám két jó cserével felrázta a csapatát, és a kockáztatás bejött. A magyarok nagyobb önbizalommal kezdték a meccset, nem tudtuk megtartani a labdát, így nyomás alá kerültünk. Sok nagy helyzetünk volt, ezeket jobban ki kellett volna használni, a dekoncentráltság és az idegi fáradtság is közrejátszhatott abban, hogy nem sikerült. Szeretnék gratulálni a magyar csapatnak, jól futballoztak, keményen játszottak, és a szurkolóik is nagyon jók voltak.”

Szólj hozzá!