A magyar foci visszatért Európába

A magyar foci visszatért Európába

Az MLSZ pénteken tartotta meg a válogatott játékosok évzáró ebédjét, amelyre a hagyományoknak megfelelően az angolok elleni 6:3-as siker évfordulóján került sor.

A Magyar Labdarúgás Napja alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen a válogatott teljesítményét méltatva, az MLSZ elnök úgy fogalmazott, „hatalmas dolog volt az Európa-bajnoki kvalifikáció, a Franciaországban mutatott játék és a csoportból való továbbjutás is nagyon sok embert érintett meg”. Hozzátette, idén sokat tettek azért, hogy a magyar labdarúgás még népszerűbb legyen, még ha természetesen több területen további fejlődésre van szükség és lehetőség. A pozitívumok között említette az infrastrukturális fejlődést, ugyanis az elmúlt hat évben több mint 800 pályát épített és 1700 pályát újított fel az MLSZ.

Stadionok

Az elnök elmondta, „indokolt lépés volt komoly hangsúlyt fektetni a stadionok biztonságára, hiszen nem történt semmilyen erőszakos cselekmény az elmúlt időszakban a bajnoki és válogatott mérkőzéseken. Meg kell azonban gondolni, hogy megkönnyítsük a jegyhez jutást és a beléptetést az egyes pályákon. Főként az új stadionokban, ahol adva vannak a biztonságos meccsrendezés feltételei.”

Csányi Sándor leszögezte, hogy a nézőszám tekintetében szeretnének előrelépni, ugyanakkor nagy eredménynek minősítette, hogy az agresszió, a vandalizmus teljesen kiszorult az NB I-es stadionokból, a pályákon pedig egyre több hazai nevelésű játékos futballozik. “A válogatott keret is egyre fiatalodik, ami inspirációt jelenthet a magyar futball tehetségeinek” – jelentette ki Csányi.

Bebizonyította a csapat, hogy jó úton halad, és hogy számolni kell vele.  Az már többször is kiderült, hogy a csapat mind a sikert, mind az ilyen mérkőzéseket a helyén kezeli, a győzelmek után sem szállunk el, a vereségekből pedig tanulni akarunk.” 

Juhászt kérdeztük az első gólról, amikor egy szabadrúgás után középen két ellenfél is üresen maradt, kívülről úgy tűnt, lesre akartuk állítani a belgákat, de a védő szerint erről szó sem volt, ilyenkor emberfogás helyett a területvédekezést alkalmazza a csapat, de most hiba csúszott ebbe. Juhász július 1-jén lesz 33 éves, és amikor a válogatottbeli folytatás került szóba, csak annyit mondott, kér pár hetet, hogy döntsön.

 

Összefogással a vébé is meglehet

Lovrencsics Gergő öt évvel fiatalabb Juhásznál, úgyhogy nincs oka elgondolkodni, hogy folytassa-e, szeptemberben már kezdődnek a vb-selejtezők, amit szerinte optimistán várhatunk, mert van csapatunk.

Király már átélt hasonlót a Herthával

Az Eb legidősebb játékosa, Király Gábor megosztotta velünk a gondolatait. “Erre az Eb-re mindenki emlékezni fog, a játékosok, az edzők, a szurkolók, az újságírók, de az élet megy tovább, nekünk ebből tanulnunk és építkeznünk kell. És lökést kell adnia a tudatnak, hogy van mire építkezni.”

Király azt mondta, az egész pályafutása során hasonló élményeket élt át a klubjaival, mint most a válogatottal, a Herthával például kiscsapatként a 16 közé jutottak a BL-ben, a Crystal Palace-szal pedig hosszú évek után játszhatott a Premier League-ben. “Meg kell becsülni, amit elértünk, és ez egy jó alap lehet a következő lépcsőfokokhoz” – nyilatkozta Király, aki sejtelmesen csak annyit mondott, majd meglátjuk, amikor arról faggatták, számolhat-e vele a csapat az őszi selejtezőkön.

 

Storck szerint teljesen kihajtotta magát a csapat

Bernd Storck esetében viszont nem kérdés, hogy lesz folytatás, hiszen a szövetségi kapitány előbb kivezette a csapatot az Eb-re, majd ott mindenkit meglepve csoportelsőként juttatta fiait a 16 közé. A német edző szerint a csapat a belgák ellen is mindent kiadott magából.

Sípmestereink

Kivételes éve volt Kulcsár Katalinnak, hiszen a harminckét esztendős sípmester rekorderként vonul be a történelembe. A Bajnokok Ligája döntőjét dirigáló játékvezető a legfiatalabb, aki a szavazáson élen végzett. Megelőzte a németek kiválóságát, a kétszer is legjobbnak bizonyuló Bibiane Steinhaust, valamint az ukrán Katarina Monzult.

A férfiaknál is érdekelt volt egy magyar, jelesül Kassai Viktor, aki a nyáron Eb-n, nemrégiben pedig a történelmi eseményeket hozó Klubvébén dirigált. Ugyan csak harmadik lett az angol Mark Clattenburg és az olasz Nicola Rizzoli mögött, de így is büszke lehet az idei évére. Clattenburg sikere borítékolható volt azok után, hogy a Bajnokok Ligája milánói fináléja után a franciaországi Európa bajnokság döntőjét is vezette. Howard Webb után a 41 esztendős spori a második szigetországi, aki kiérdemelte a díjat.

Nők:

 • 1. Kulcsár Katalin (magyar) 58 pont
 • 2. Katarina Monzul (ukrán) és Bibiane Steinhaus (német) 53-53 pont

Férfiak:

 • 1. Mark Clattenburg (angol) 141 pont
 • 2. Nicola Rizzoli (olasz) 65 pont
 • 3. Kassai Viktor (magyar) 55 pont
 • 4. Jonas Eriksson (svéd) 43 pont
 • 5. Cüneyt Cakir (török) és Björn Kuipers (holland) 28-28 pont
 • 7. Felix Brych (német) 26 pont
 • 8. Martin Atkinson (angol) 20 pont
  • Csányi izgatott

   Amit eddig kitűztünk célul, azt már túlteljesítettük. Sokat tanult, fejlődött a csapat, ami hasznos lehet számunkra a világbajnoki-selejtezők alatt is. Most a világ egyik legjobbja ellen játszunk, nagyon izgatott vagyok. Mindenki elismerően beszél rólunk, örülnek annak, hogy a Magyarország visszatért az európa futballba – nyilatkozta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke az m4 csatornának a meccs előtt.

Szólj hozzá!