A magyarok többsége örülne a 2024-es olimpia-rendezésnek

A magyarok többsége örülne a 2024-es olimpia-rendezésnek

A magyar lakosság 58 százaléka örülne, 62 százalékát pedig büszkeséggel töltené el, ha Budapest rendezné a 2024-es olimpiát és paralimpiát – derül ki az Ipsos legfrissebb, a riói olimpiát követő első közvélemény-kutatásából.

Ugyanolyan vagy magasabb színvonalon mint Rio

Az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős felmérés szerint csaknem kétharmadnyi válaszadó – 65 százalék – szerint legalább ugyanolyan vagy magasabb színvonalon (38, illetve 27 százalék) lennénk képesek a játékok megrendezésére, mint Rio de Janeiro. A fiatalok nemcsak a legelkötelezettebbek, hanem a legoptimistábbak is: 72 százalékuk szerint legalább a rióival azonos nívójú olimpia megrendezésére lenne képes Magyarország.

Az Ipsos legfrissebb felméréséből kiderül, a rendezés mellett majdnem kétszer annyian elkötelezettek, mint ahányan ellenzik – 58 százalék, illetve 31 százalék, – és a lakosság mindössze 11 százaléka bizonytalan a 2024-es olimpiarendezést illetően. A társadalom minden rétegében a támogatók vannak többségben, a diplomások körében több mint kétszeres, a húszas-harmincas korosztályban több mint két és félszeres az olimpia híveinek aránya az elutasítókéhoz képest.

A fővárosiak valamelyest megosztottabbak a rendezést illetően, mint a vidékiek – 54 és 39 százalék, illetve 59 és 30 százalék – az Ipsos szerint. Ugyanakkor a társadalom kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévő rétegei, a nyugdíjasok és az alacsony iskolázottságúak körében, lassan ugyan, de csökken a bizonytalanság. Míg decemberben az előbbieknek 21, utóbbiaknak 20 százaléka volt bizonytalan, ma ez az arány 17 és 15 százalék.

A magyar lakosság többsége alapvetően pozitív

Az Ipsos összegzése szerint az mondható el, hogy a 2015 decemberében mért eredményekhez képest jelentős elmozdulás nem érzékelhető, a magyar lakosság többsége alapvetően pozitívan viszonyul a 2024-es játékok esetleges megrendezéséhez.

A nyolc év múlva esedékes ötkarikás játékokra Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma pályázik, a döntést 2017 szeptemberében hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) limai kongresszusán.

Népszavazási kezdeményezés

A 2024-es olimpia budapesti pályázatáról rendezne népszavazást egy újságíró, aki kedden leadta a kérdését a Nemzeti Választási Irodánál. Ez nem az első eset, hiszen egyszer már megpróbálta szavazásra vinni az ügyet. Tavaly év végén fővárosi népszavazást kezdeményezett a kérdésben, azt a választási bizottság jóvá is hagyta, ám a Kúria közbeszólt, és megtagadta az olimpiával kapcsolatos kérdések hitelesítését.

Orbán Viktor szerint Budapest a megfelelő város

“A XX. században számtalanszor, mikor a nehéz időkben a magyarok az identitásukat keresték és a túlélésért küzdöttek, az egyetlen örömüket a sportsikerekben találták meg. A magyarok csak a sportpályán mutathatták meg eltökéltségüket, és ott láthatták az ország zászlaját magasan lobogni”.- nyilatkozta a magyar miniszterelnök.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Budapest azért a megfelelő város a 2024-es olimpia megrendezésére, mert az ezzel járó fejlesztések után igazi XXI. századi körülmények fogadnák a szurkolókat. Elmondta, hogy két zónában 27 versenyhelyszín lenne, amelyek a belvárostól maximum hat kilométerre helyezkednének el, és a magyar lakosság kilencven százalékának nagyjából kilencven perc alatt elérhető lenne minden versenyhelyszín. A tervek szerint az egész főváros egy nagy olimpia parkként funkcionálna, ezáltal pedig az egész olimpia egy hatalmas sportfesztivál lenne.

Orbán Viktor elmondta, hogy a budapesti rendezés az olimpiai mozgalomnak is új alapot adna, hiszenez lehetne az első igazi közép-európai olimpia.Ráadásul, ha egy közepes méretű város közepes költségvetéssel megrendezhetné a játékokat, akkor a hasonló méretű városok is reménykedhetnének a jövőben.

Gratuláltak a pályázathoz

Az eseményen részt vett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, aki elmondta, hogyMagyarország ugyan népességét tekintve kicsi, de a sportban, illetve annak menedzselésében óriás. A NOB elnöke az ünnepségen – melyen rajta kívül a szervezet számos más tagja is részt vett -gratulált a 2024-es magyar pályázat prezentációjához.Azt mondta, a magyarok megértették, hogy miről is szól a gazdaságos rendezést előtérbe helyező Agenda 2020 program. A beszéd végén Thomas Bach a hivatalos riói olimpiai fáklyát ajándékozta Orbán Viktornak.

Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma verseng a 2024-es rendezésért, a NOB 2017 szeptemberében dönt a helyszínről.

Szólj hozzá!