A nők meghódították a férfi golf skóciai fellegvárát

royal golf

Louise Suggs, 2007-ben azt nyilatkozta, örül, hogy elég sokáig élt ahhoz, hogy láthatta az elsö női British Open-t a St. Andrews R&A öreg gyepén. A 91 éves Suggs még egy csodát megélt. Kedden ő volt az egyik a hét nő közül, akiket a Royal and Ancient Golf Club tiszteletbeli tagjává választottak. A konzervatív klub tavaly szeptemberben döntött, hogy véget vet a csak férfiakból álló tagság elvének.

A többi nő, akiket e megtiszteltetés ért: Annika Sorenstam, Laura Davies, Renee Powell, Lally Segard, Belle Robertson és Anna Hercegnö.

A 10 alkalommal svéd nagydíj győztes Sorenstam, számára a tagság révén bezárult egy kör, hiszen ö is részt vett a 2007-es British Open nöi tornáján.

E keddi hír könnyen félreértelmezhetö. Suggs, alapító tagja a N női Profi Golf Szövetségnek, és 11-szeres felnött bajnok. Ha valamely nő megérdemli, hogy a világ legexkluzívabb golf klubjának tagja legyen, az Suggs, aki barátja volt Bobby Jonesnak, a golf egyik legelismertebb alakjának, az Augusta National megalapítója. Nos az Augusta National, az elmúlt 30 hónapban már három nőt választott be tagjai közé. Mindhárman a politika és üzleti élet ’titánjai.’ Lehet, hogy az R&A csak követte az Augusta National lépését?

Nagy kár, hogy Suggs már túl idős, hogy élvezze a tagsággal járó kiváltságokat.

A francia Segard is 93 éves, egykori amatőr golfozó, a Nemzetközi Golf Szövetség fáradhatatlan aktivistája.

 Az 51 éves Davies, négyszeres Brit bajnok és egykori 1. számú játékos, aki idén bekerült a világ „Golf Hall of Fame” golf halhatatlanjai közé.

Robertson, 78 éves, skót amatőr játékos az 1960-as, ’70 -es és ’80 -as években. A 68 éves Powell volt az első afroamerikai nő, aki tagja az amerikai PGA-nak, és ö volt az első profi nő Nagy-Britannia golfpályáin.

Anna hercegnő, II Erzsébet királynő 64 éves lánya, meglehetősen furcsa beválasztás volt, mivel neki tulajdonítanak egy mondást a golfról: “A golf egy fáradságos módja a sétának. Én inkább a kutyákkal sétálok. “

Ő az egyetlen, a Royal and Ancient Golf Club hét ”nővére” közül, akinek nincs a golfoz köthető múltja. Apja, Fülöp herceg és bátyja András herceg is a klubhoz tartozik, elképzelhető, hogy miattuk választották be.

A szervezet egy erősebb üzenetet küldött a változásról és befogadásról, azzal, hogy kiterjesztette tagságát a 33 éves Katalin, Cambridge grófnőre, aki együtt volt diák Vilmos herceggel a St. Andrews Egyetemen.

A szervezet elszalasztott egy lehetőséget, hogy jóvátegyen néhány sérelmet. Nem kínálta fel a tagságot például a 78 éves Judy Bell-nek, aki amatőr játékos volt, 1996-ban ö lett az első elnöknője az Egyesült Államok Golf Szövetségének, vagy Louise Richardsonnak, aki 2009-ben lett az első női vezetője a St. Andrews Egyetemnek. A férfiak, akik előzőleg végezték Bell és Richardson a munkáját, tiszteletbeli klubtagságot kaptak.

Az egyetem kiadott egy nyilatkozatot, mondván, “Mi mindannyiunk akarjuk az R & A sikerét, és várjuk, hogy újrakezdődjön a hagyomány, amely szerint a St. Andrews egyetem korábbi vezetői tiszteletbeli tagságot kaptak.”

A klub tagsága nem csak azért fontos, mert ez egy exkluzív privát klub. Mint az Augusta National, ez is a sportvilág egyik nagy horderejű szervezete, hiszen 2004 előtt, a Royal and Ancient Club egyike volt a golf irányító szerveinek, hiszen az R & A egy különálló szervezet ugyan, de a nevét, és számos képviselőjét is a klubtól kapta.

Az R & A szervezi a British Open-t, amelynek három pályája rendszeres helyszíne a felnőtt férfi bajnokságnak, beleértve Muirfield-et, ahol a 2013-as esemény zajlott.

Egy olyan időszakban, amikor a sport igyekszik megszólítani a fiatalabb, szélesebb tömeget, a Royal and Ancient Golf Club-nak fel kellett volna kínálni a tagságot a 37 éves dél-koreai Se Ri Pak-nak, akinek fontos szerepe van az LPGA Tour ázsiai sikereiben, és az ázsiai „golf boom”- ban. Mielőtt Pak üstökösként bevilágította Azsia golfvilágát, a sportág népszerűsége nagyrészt Japánra korlátozott, amely ország legjobb női golfozója, Ayako Okamoto, a World Golf Hall of Fame tagja, szintén sokat tett a sport ázsiai sikereiért.

1987-ben, Okamoto lett az első nem amerikai, aki elnyerte az LPGA „ Az év játékosa” címet. Fénykorában ő volt a japán Tiger Woods, az ország golfbálványa, egy szupersztár.

George MacGregor a Royal and Ancient Golf Club elnöke azt mondta: “Ez egy történelmi nap a klub életében.” Hozzátette, hogy a hét nő “nagyon értékes tiszteletbeli tagok és ök lesznek a klub nagykövetei, hiszen egész pályafutásuk során azok voltak. “

A klubtagságra méltó nők választéka igen nagy, elég nagy ahhoz, hogy egyre gyakoribbak legyenek az ehhez hasonló beválasztási ceremóniák.

Szólj hozzá!