A wimbledoni tenisztorna története

A wimbledoni tenisztorna története

A wimbledoni tenisztornát minden évben nyár elején, június-július hónapban rendezik meg füves pályán. A négy Grand Slam-torna közül ezt az egyet játsszák füves borításon.

A wimbledoni tenisztorna (hivatalos nevén: The Championships), a legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon. Az évente megrendezett négy legrangosabb teniszverseny, a Grand Slam-tornák egyike, és történelme, valamint nagy hagyományai miatt ezek közül is Wimbledon a leghíresebb és sokak szerint a legkiemelkedőbb.

A wimbledoni tenisztornát minden évben nyár elején, június-július hónapban rendezik meg füves pályán, az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban, Angliában. A négy Grand Slam-torna közül ezt az egyet játsszák füves borításon.

Wimbledon minden évben a harmadik Grand Slam-torna (Australian Open: januárban, Roland Garros: május végén, US Open: szeptemberben van). A torna két hétig tart, de az esős angliai időjárás miatt sokszor hosszabb-rövidebb időre fel kell függeszteni vagy el kell halasztani a meccseket. 2009-ben fejeződött be, és azóta működik a centerpályán a behúzható tető, amely 10 perc alatt záródik be.

Mint minden Grand Slam-tornán, itt is több versenyt rendeznek meg egyidejűleg: a legnagyobb figyelmet az egyéni versenyek (női egyes, férfi egyes) kapják, de játszanak női, férfi és vegyes párost is. A vegyes páros kivételével az összes versenyszámot megrendezik a junior versenyzők számára is. Speciális meghívásos versenyek a 35 és 45 év fölötti férfi páros, illetve a 35 év feletti női páros tornák, valamint minden évben rendeznek kerekesszékes bajnokságot is. Érdekesség, hogy a torna hagyományainak megfelelően a versenyzők csak fehérben léphetnek pályára.

Rövid történet

Az első wimbledoni bajnokságot 1877-ben rendezték az All England Lawn Tennis and Croquet Club (röviden: All England Club) felügyelete alatt. Ekkor még csak férfi egyes versenyt rendeztek. Az All England Club először 1884-ben rendezett női egyéni és férfi páros versenyt. A női és a vegyes páros versenyeket 1913-ban vezették be. A bajnokság 1922-ben költözött jelenlegi helyére. 1921-ig az előző év nyertese ugyanabban a versenyszámban bye-jal automatikusan továbbjutott a második körbe (tehát nem kellett első körös meccset játszaniuk). Ez alól kivétel volt a női páros és a vegyes páros versenyszám. Ez azonban ahhoz vezetett, hogy sokan könnyedén megvédték előző évi címüket, hiszen sokkal többet pihenhettek, mint a többi játékos, akik kezdettől fogva játszottak. Ezért 1922-ben eltörölték ezt a szabályt, és azóta a címvédők is játszanak az első körtől kezdve.

A női verseny kezdete

Az első női egyes teniszbajnokság 1884-ben zajlott. Kezdetben 13 játékos indult a versenyen. Az első tornagyőzelmet Maud Watson neve fémjelzi. Ugyanebben az évben, a férfi páros verseny is elindult. Az Oxford University Lawn Tennis Club támogatta a versenyt. Az idő múlásával, Wimbledon tenisztorna hatalmas népszerűségre tett szert. A nézőknek rögtönzött szálláshelyeket építettek. A játékosok ideiglenes szállásait állandó standok váltották. Egyre többen kezdtek özönleni a mérkőzéseket megtekinteni.

A legnagyobb tömeg a brit ikrek, Ernest és William Renshaw meccseire volt kiváncsi, akik koruk, kiemelkedő játékosai voltak. 13 bajnoki címet (önállóan, illetve páros partnerek) nyertek 1881 és 1889 között. Ezt a korszakot nevezték a “Renshaw Rush”- nak. Az 1890- es évekre Wimbledon népszerüsége megcsappant, de 1897-ben, amikor a legendás Doherty testvérek, Laurie és Reggie, színreléptek, ismét vonzani kezdték a tömegeket. A következő évtizedben, ők uralták a bajnokságot.

Wimbledon a második világháború alatt

Bár a Club kisebb létszámmal, de müködött a második világháború alatt is, sikerült nyitva tartani, és végezni a sporttevékenységét. A klub helységeit különböző polgári védelmi és katonai funkciók elvégzésére használták, beleértve a tűzoltóságot és a mentőszolgálatot. Ezen felül, egy fertőtlenítő egységet is létrehoztak a klub telephelyén. A fő pályát a csapatok használták, akik a közelben táboroztak. A Center Court 500 fontos bombák raktárává vált, ami miatt több mint 1200 férőhelyet vesztettek. Ezért azt lehet mondani, hogy Wimbledon bár megsínylette a háborút, de tovább müködött.

A második világháború után

A második világháború után a dolgok visszatértek a normális kerékvágásba. 1945 június-júliusban, egy sor wimbledoni mérkőzést rendeztek a szövetséges szolgálatok tagjai, a No. 1 Pályán, ami sértetlen maradt az ellenséges akciók folyamán. Augusztusban az amerikai Európa-bajnokság döntőjét itt játszottak. A háborús károkat kijavitották, felújításokat végeztek, hogy folytathassák a tornát.

Az 1950-es években, az amerikai teniszezők továbbra is uralták Wimbledont. Néhány kiemelkedő játékos: Jack Kramer, Ted Schroeder, Tony Trabert, Louise Brough és Maureen Connolly. A szélirány megváltozott, amikor Ausztrál játékosok kezdtek diadalmaskodni: 1956-tól 1970-ig a férfi tornát számos ausztrál teniszező nyerte – Lew Hoad, Neale Fraser, Rod Laver, Roy Emerson és John Newcombe. Másrészt, az amerikai játékosok női egyes uralmát a brazil Maria Bueno törte meg, 1959-ben.

A 1950-es években, több és több tengerentúli játékos jelentkezett versenyre Wimbledonban és egyéb tenisz tornát tartottak a világ különböző részein. Következésképpen 1959-ben, Herman David javaslatot terjesztett elő, hogy a wimbledoni bajnokságot minden játékos számára elérhetővé tegyék. Ezt a javaslatot elutasította a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és kitartott döntése mellett a következő években. Válltozás 1964-ben történt, amikor a Lawn Tennis Association (LTA) a wimbledoni bajnokságot minden teniszező számára elérhetővé nyilvánitotta.

Napjainkban

Wimbledon a világ egyik premier tenisz tornájává nőtte ki magát, kivívva a világ elismerését. Az All England Lawn Tennis Club, amely a bajnokság kezdete óta a szervező, a 21. században is fenntartja vezető szerepét. A múló idővel, a rendezvény minősége javult.

Fontos dátumok

A Wimbledon bajnokság 1977-ben ünnepelte fennállásának századik évfordulóját.

1979- ben a Center Court tetejét egy méterrel megemelték, így további 1088 ülőhelyet hoztak létre.

1984-ben centenáriumi női egyes bajnokságot tartottak.

Az 1986-os év jelentős Wimbledon történetében, mert a 100. bajnokságot ünnepelték nagy hírveréssel.

1993-ban a 100. női bajnokságra emlékeztek.

Szólj hozzá!