ATP Rodgers Kupa: az esélyes versenyzők

ATP Rodgers Kupa: az esélyes versenyzők

Szokás szerint a szezon 6. Masters-tornája Kanadában zajlik, páros számú évben Torontóban, páratlan számú évben Montrealban. Idén tehát a Szent Lőrinc-folyó partján kezdődik a felkészülés az év utolsó Grand Slam-tornájára, a US Openre.

A Rodgers Kupán a világ első 25 játékosából 23 képviselteti magát, illetve az ATP világranglista első tíz játékosából nyolc is indul. Íme, a vezető versenyzők:

Novak Djokovic

Az első helyen kiemelt Djokovic célja, megszerezni negyedik kupagyőzelmét. Az idei kanadai torna sorban az ötödik, amelyen ő a favorít. Bár az elöző két évben nem sikerült nyernie, 2007-ben, 2011-ben és 2012-ben is a szerb hódította el a trófeát. Djokovic júliusban egy wimbledoni címmel tovább nyomatékosította uralmát a világ felett. Eddig szinte tökéletes éve van (48 mérkőzést nyert az 51- ből), mentális képességeinek köszönhetően pedig nagydolognak kellene történnie ahhoz, hogy alulmúlja magát. Ami miatt várhatunk tőle negatív meglepetést, az talán a nagy kihagyás esetleges következményei. A tavalyi, Tsonga elleni vereségnek „köszönhetően” volt az első eset, hogy nem sikerült a Rogers Kupa negyeddöntőbe kerülnie.

Andy Murray

A skót feledtettni szeretné múlt heti, Washingtoni fiaskóját, ahol már az első akadályban elbukott. Ettől eltekintve, Andy Murray is maximumot teljesít 2015-ben. A kiemelési rendszer most tehát klappol a feltételezett erőviszonyokhoz, hiszen ők ketten lehetnek az esélyesek. Az észak-amerikai kemény boritású pályákon gyakran látni Murrayt a legjobb formában, de miután megnyerte a Rogers Kupát 2010- ben, képtelen a negyeddöntőkön túljutni. Már három ATP World Tour címet szerzett ebben a szezonban, és második kiemeltként, csak a döntőben találkozhat Djokovic- al.

Stanislas Wawrinka

A svájci a kupa harmadik kiemeltje, köszönhetően a Garros-i francia nyílt tornagyőzelmének. Idén ő az egyik azon három játékos közül, akik le tudták győzni Djokovicot. Wawrinkanak drasztikusan javítania kellene a korábbi kanadai mérlegén, hiszen legjobb eredménye egy 2011- es Mardy Fish negyeddöntőbeni vereség.

KEI Nishikori

A japán célja megismételni vasárnapi teljesítményét, amikor John Isnert legyőzve, megnyerte a Washington DC Citi Open tornát. Ez volt Nishikori idei harmadik tornagyőzelme (Memphis és Barcelona után), és reménykedik, hogy tudja tartani a jó formáját. “Már eddig is egy csodálatos év,” mondta. “Én már jól játszottam az ausztrál és a francia Grand Slam tornákon is, így alig várom az US Open- t. “

Jo-Wilfried Tsonga

2014-ben nem kis meglepetésre az addig nagy eredményt régen produkáló Jo-Wilfried Tsonga diadalmaskodott. Hogy megérdemelte-e, azt felesleges is megkérdezni: Djokovicot, Murrayt, Grigor Dimitrovot, majd a döntőben Roger Federert is legyőzte ugyanazon a héten! Tizenötödik kiemeltként, megcáfolva az esélyeket, megnyerte a kupát, most 10. kiemeltként probálkozhat az ujrázással.

Rafael Nadal

Pontosan 10 éve, hogy Nadal megnyerte az első Rogers Kupa címét, miután legyőzte Andre Agassit 2005-ben. Ezt még kétszer tudta megismételni, legutóbbit 2013-ban nyerte, és ez volt egyben az utolsó megjelenése a tornán. A spanyol a hetedik kiemelt ezen a héten, két héttel ezelőtti, hamburgi agyagos pályás győzelme után az önbizalma is csúcson, de át tudja- e menteni formáját a kemény pályára is?

Szólj hozzá!