Az átigazolás – a felderítéstől a szerződés aláírásáig

Az átigazolás - a felderítéstől a szerződés aláírásáig

A nyári átigazolási idény mámoros izgalommal és türelmetlenséggel teli, hiszen ebben a három hónapos szakaszban, bajnoki címeket vagy a túlélést lehet eldönteni, mielőtt még bárki is labdát érintene.

De az átigazolások üzleti része távol marad a rajongóktól, hiszen a nyilvánosságtól távol zajlik és találgatásokra ad okot.

Szóval, hogyan is születik meg az átigazolás?

A becserkészés- megfigyelés (scouting)

Nem feltétlenül követel előképzettséget, de ez egy önálló szakma, nem szabad másodállásként űzni. A scoutok alkalmazása költséget jelent a kluboknak, az az érdekük, hogy főállású szakembereket alkalmazzanak. A scout jöhet akár a privátszférából is, de leginkább volt futballisták, edzők képezik át magukat. Miként jó labdarúgóból sem lesz feltétlenül jó tréner, úgy a játékosmúlt sem jelenti automatikusan azt, hogy az illető jó scout lesz. Nem egyszerű ez a terület, de a futball egyre fontosabb szegmensévé válik.

A menedzser sikere függhet a scoutok munkájától, és ezt a folyamatot nem szabad félvállról venni. a játékosokkal való kapcsolatfelvételtől az aláírásig akár néhány nap alatt is el lehet jutni, ennek előkészítése hónapokig, akár évekig is eltarthat.

Hogy manapság mennyire fontos a scoutok szerepe, azt jól tükrözi: ha egy egyesület meneszti a vezetőedzőjét és annak stábját, akkor általában a vezető játékosmegfigyelő is távozik a klubtól. Ugyanolyan nélkülözhetetlen tagja a stábnak, mint bármely edző. Egy jól felépített hálózattal minimalizálni lehet a rossz igazolások számát. A néhány napig tartó próbajátékok helyett saját környezetében figyelhetik meg a kiszemelt labdarúgót, s a Wyscout elemzőrendszerével még pontosabb képet kaphatnak a futballistákról.

“A scoutok odakint vannak, minden időjárási viszonyban, minden időben,” mondja Michael Calvin, a The Nowhere Men írója. A könyv, a fiatal labdarúgó tehetségek megfigyelőit mutatja be. “Azokat, akik éjjel 01:00 –kor az autópályán húsos pitével az egyik kezében, kormánykerékkel a másikban hajtanak a meccsek helyszínére. ” A 2013-as Labdarúgók Football Showjában, Calvin bemutatta, hogy David Moyes legalább 50 hosszadalmas jelentés elején szerepelt, legalább 10 vagy 12 scout figyelte, míg ki nem kötött az Evertonnál.

“Moyes, saját maga által csak müszaki ellenőrző listának nevezett nyilvántartást vezet, melyben 12 követelmény alapján, több mint 1000 játékosról legalább 5000 jelentést tárol.

Az MK Dons főnöke, Karl Robinson azt mondta a Sky Bet Scouting müvészete sorozatban: “Biztosithatok mindenkit, hogy nem jó scout az, aki egy játékos alig 10 meccsét nézte végig.” Az igazolások jobb hatásfokának a kulcsa a scouting-rendszer. A legjobb példa Kelet-Közép-Európa legfejlettebbje, a Lech Poznané, amely öt-hat saját megfigyelőt alkalmaz. Ők elutaznak felmérni a szóba jöhető kiszemelteket, akár többször is. A vezető scoutnak tartoznak beszámolóval, aki a klub hierarchiájában nagyjából egyenrangú az akadémia igazgatójával.

Egy Premier League klubnak nagyjából 10-15 scout dolgozik. Több ezer mérföldet utaznak, több ezer játékot náznek végig, több ezer nem megfelelő játékost figyelnek meg. Van ennél egy könnyebb út is? A legtöbb klub, a scoutokkal párhuzamosan statisztikai adatbázisokat is használ: Prozone, WyScout, Scout7, DataScout, akár egy feltuningolt változata a Football Managernek, de a számítógépek soha nem fogják helyetesíteni teljesen a toll, papír és scout hármasát.

Manapság már hatalmas szerepe van a videoelemzésnek a scoutingban, az angol klubok szakemberei Európa összes játékosát ismerik, mindegyik bajnokság meccseit elemzik, és rangsort állítanak fel a liga legjobbjairól. De nem álltak rendelkezésre mindig videoelemző eszközök, húsz évvel ezelőtt még televízión keresztül kísérték figyelemmel a scoutok a különböző bajnokságokat. Egy helyiség falát telerakták tévékkel, és azokon nézték a meccseket a világ minden tájáról.

A Wyscout fő profilja az internetes játékoselemző-rendszer, de a futball más ágazataival is foglalkozik. Az olasz cég mintegy 400 csapattal működik együtt, s nemrég a török szövetséggel is felvette a kapcsolatot. Ezeknek a szakembereknek a fizetése, utaztatása természetesen jelentős költséget ró a klubokra, de bőven megéri. Gondoljunk csak a többszörös áron, súlyos eurómilliókért továbbértékesített játékosokra. Tehát előbb befektetnek a scout-hálózat működtetésébe, majd pénzért is igazolnak – végül mégis jelentős bevétellel zárnak.

Mel Johnson, a West Brom scoutja mondta a Scouting Művészete sorozatban: “El kell menni a meccsekre, hallgatnunk kell az ösztöneinkre, ezt a munkát nem lehet egy laptopról végezni, ez lehetetlen.”

“Egy kameraállás befolyásolhatja az észlelést,” magyarázta a Sky Sports-os Gary Neville Graham Hunternek az ő Nagy Interjújában: “Egy csomó ember nézni a játékot, de nem látja a meccset. “Mi, a Monday Night Football- nál, a madártávlat kamera révén nézzük a meccset. A menedzserek is így szeretik nézni a játékot.”

A kutakodástól a kapcsolatfelvételig

Scoutok kutakodtak, a játékos becserkészve. Mi következik? Tovább ásni. “Telefonos kapcsolatfelvétel a játékos menedzserével, a játékos hátteréről, személyiségéről érdeklődni, ” mondja a Dons “főnök Robinson. Robinson elmondta, a játékosmegfigyelők nem javasolhatják egy játékos szerződtetését. A scoutok feladata az, hogy fizikailag, technikailag, taktikailag és mentálisan felmérjék a kiszemelt futballistát, s ez alapján rövid beszámolót küldjenek feletteseiknek, amelynek végén az áll: a labdarúgó megfelel a klub követelményeinek vagy sem.

A játékos és annak ügynöke tudni fogják, hogy egy klub érdeklődik, sok idő eltelhet az ajánlattételig. Ritkán fordul elő a modern labdarúgásban, hogy egy ajánlat meglepetésszerüen érkezik. A World in Motion ügynöke, James Lippet mondja: “A felvásárló klub mindig tudni akarja, hogy van-e esélye az üzletre, ellenkező esetben nevetség tárgya lenne.

“A beszélgetés az ügynökkel rendszerint a következőkről történik: 1) Mennyibe fog kerülni a játékos? 2) Meddig szól a szerződése? 3) Mennyit szeretne keresni? 4) Mennyit keres jelenleg? És 5) Mi a családi és a személyes háttere? “

Régi idők víziója, amint a klub titkára faxon kap egy fejléces dokumentumot benne az ajánlat összegével, mondja Lippet.

“Három vagy négy ajánlattételt küldenek egyszerűen e-mailben,” tette hozzá. “A nyitó licit, az esetek 99,9 százalékában elutasításra kerül. A második közelebbi, majd egy-két mail után megérkezik a végső ajánlat. Ez olyan, mint egy pókerjáték.”

A játékosok extra kívánságai

Licit megvolt, ajánlat elfogadva: Y játékos közeledik X klubhoz. A szerződés mégsem kerül aláírásra…

A modern személyi feltételek sokkal többet jelentenek, mint pusztán a fizetést, és még a legkisebb nézeteltérés is meghiusíthatja az üzletet.

Míg az edzők a futballról beszélnek, a főnökök, tulajdonosok és labdarúgó igazgatók gyakran a pénzről beszélnek; az alapok tartalmazzák a béreket, az aláírási díjakat, és bónuszokat, mint a győzelem, gólok és nem kapott gólok esetén, de ezen túl is, a játékosok és ügynökök kérhetnek bármit.

Mivel áprilistól az Egyesült Királyságban bárki ügynök lehet, csak befizet 500 fontot, és sikeresen elvégzi az FA-biztonsági ellenőrzést, több mint 1300 brit ügynök van a mintegy 4000 hivatásos játékosra, de sok új ügynök van ügyfelek nélkül.

Az újonnan érkezők remélnek egy szeletet a labdarúgás növekvő pénzügyi tortájából, de a felhígult piac azt jelenti, hogy csak a felső 10 százalék tud nagy pénzt keresni, a többi a maradékért harcol.

A futballisták pályafutása átmeneti, és a játékosok és ügynökök érthető módon próbálják a legtöbbet kihozni a klubokból.

Barry Fry, a Peterborough United vezetője, egy másik nézetet vall. “Néhány ügynökök soha nem is látta az ügyfelét rúgni egy labdát, ami szégyen. “Őket nem érdekli a fejlődés, csak a maguk része [az ügynökök hajlamosak arra, hogy öt százalék jutalékot kérjenek, bár az év elején új FIFA-szabályzat három százalékos plafont állapít meg].

“Mi azt mondjuk, hogy a játékosok:” Te nem fogsz milliomos lenni, ha a Peterborough- hoz jössz, de akkor igen, amikor elhagysz minket. ” Visszatérő példa a lengyel Lech Poznan, amely az évek alatt eurómilliókat (!) keresett játékosai eladásából – lásd például a jelenleg a Bayern Münchenben szereplő Robert

A záradékok és visszaigazolás

Személyes szempontjából a megállapodás kész, de még mindig vannak buktatók. Az elengedési záradék ma már része a futball szókincsnek, de mi a célja?

Példa Pedro egykori elengedési záradéka: £ 135m a Barcelonától, most £ 22m, vagy Fabian Delph £ 8m záradéka az Aston Villa csapatánál. Ezek célja, hogy megvédjék a játékost, klubot, vagy mindkettőt. Mindezeken túl, a szerződési feltételek furcsa és csodálatos dolgokat is tartalmazhatnak. A svéd védő Stefan Schwarz, aki Buzz aldrin rajongó, a Sunderland szerződésével, vállalta, hogy nem repül ki az ürbe, míg Harry Redknapp állítólag azt tanácsolta a Crystal Palace tegyen “testsúly korlátozást ” Neil Ruddock 2000- es záradékába.

Nem egyszerű, a szerződések orvosi oldala sem. Több pénzt fektetnek egy szigorú folyamatba, a cél az, hogy azonosítsa a rejtett sérüléseket vagy gyengeségeket, amiken a klub milliókat veszíthet. Dominic Matteo a Leedshez igazolt a Liverpooltól 2000-ben közel 5M fontért, de elbukta az orvosi vizsgákat, Stuart Pearce azt mondta a Sky Sportsnak: “Ellenőrzésre küldtük, mert a bokája és a térde is gyanús volt, az eredmény nem sikerült túl jól, a vérvizsgálat nem jó, enyhe zörejek, stb.

“Kérdeztem:” Van valami jó, amit el lehet mondani? ” Az orvos azt mondta: “Szép fogazatot kapott.” “De ő csatlakozott hozzánk, és megígérte:” Ha nem vagyok játékképes, nem kérek pénzt arra a hétre. ” Ő összeszedte magát, és ritkán volt alkalmatlan. Ha minden játékos így tenne, sokkal fittebbek lennének. “

A csapatok bevételének nagy részét képezi a játékoseladásokból befolyó pénzösszeg, de szakmailag nem veszteség, ha egy kulcsjátékost eurómilliókért elad a klub. A remekül kiépített megfigyelői hálózatnak köszönhetően ugyanis már abban a pillanatban megkezdődik az adott játékos pótlására alkalmas futballisták keresése, amint egy egyesület érdeklődést mutat valamelyik játékos iránt.

Szólj hozzá!