Az Indonéz labdarúgók bundabotránya a 2015-ös DKÁ (SEA) Játékokon

Az Indonéz labdarúgók bundabotránya a 2015-ös DKÁ (SEA) Játékokon

Indonézia U 23- as nemzeti labdarúgó-válogatottját, a Sub-23 vagy Garuda Muda- ahogy Indonéziában ismerik, azzal vádolták, hogy a Thaiföld és Vietnam elleni mérkőzéseken bundázott. Mindezt, az ebben a hónapban rendezett szingapúri 2015. délkelet-ázsiai Játékokon.

A Jakarta-i Jogvédő Intézet (JLAI) egy keddi sajtótájékoztatón felfedte a birtokába jutott telefon felvételt, mely állítólag mindezt bizonyítja. A bizonyítékok egy bejelentőtől származnak, aki részese volt a Indonézia, Szingapúr és Malajzia területén működő földalatti szerencsejáték maffiának .

A beszélgetés június 14-én került rögzitésre, amelyen a bejelentő és egy malajziai bukméker beszélget. A felvétel szerint, az utóbbi megerősítette, hogy az Indonézia és Vietnám közti mérkőzés eredménye befolyásolva volt.

A bukméker azt mondta, hogy az indonéz Sub-23 több mint 4 góllal fog veszteni. A mérkőzés vége 5-0 volt Vietnam javára.

M Isnur, a JLAI intézet munkatársa azt mondta, hogy az indonéz labdarúgó-válogatottat a maffia pénzeli és a bundázás már 15 éve jelen van.

“Hétfőn [június 15.] megnéztük a meccset. A játék pontosan úgy zajlott, ahogy a malajziai bukméker jósolta. A Young Garuda 4-0 vesztésre állt az első félidő után. Ekkor BS ismét kapcsolatba lépett a malajziai bukmékerrel megkérdezni, hogy mi fog történni a második félidőben, “mondta Isnur.

Szerdán, az indonéz Labdarúgó Szövetség (PSSI) elutasította a vádakat, mondván, hogy a 0-5 vereség Vietnam ellen a “minőségi különbségeknek” volt köszönhető.

“Nincs bundázás, a vád hamis,” írta a PSSI elnöke, La Nyalla Mattalitti saját Twitter fiókján. “A PSSI bírósághoz fog fordulni az ilyen rágalom ellen.”

“Ez a botrány egy másik ok, amiért egy átmeneti csapatra van szükség. Még ezt megelőzően, más jelentések is voltak a megvesztegetésekkel és bundázási esetekkel kapcsolatosan “, mondta a Sport és Ifjúsági Minisztérium fejlesztési vezetője, Djoko Pekik Irianto, hozzátéve, hogy egy hosszú lista tartalmazza a PSSI elleni vádakat, és gyanúkat.

Sajnálatos módon napjainkban egyre több hírt hallhatunk arról, hogy kik, és hogyan próbáltak meg bundával különböző sporteseményeket befolyásolni.

Szomorú, ám be kell látni, hogy bunda mindig is volt, és mindig is lesz. Nem nehéz kitalálni, hogy sportesemények szervezett befolyásolása elsősorban Ázsiából indult. Gyakorlatilag napjainkban a Távol-Keleten már nincs olyan nemzeti bajnokság a japán pontvadászaton kívül, amelyet ne tettek volna tönkre bundázással. A kínai, a maláj, az indonéz, a szingapúri és egyéb nemzetek bajnoksága mind-mind romokban hever, ennek oka egyértelműen a szervezett bűnözés. Szingapúrban például egészen odáig fajultak a dolgok, hogy 2006 áprilisában egy Singapore-Sarawak mérkőzésen az over 8.5 gól opció pár óra alatt 30-s oddsról 1.5-re csökkent, az eredmény végül 7-2 lett. Ez csupán egy példa volt a sok közül, ám ezek után nem nehéz megérteni, hogy miért mennek tönkre sorban az ázsiai bajnokságok. Amint ismert, Ázsiában rengeteg szerencsejáték kedvelő ember él, ám fogadni gyakorlatilag csak illegálisan lehet, ennek megfelelően az események lekövetése gyakorlatilag lehetetlen.

Szólj hozzá!