Az MMA és legnagyobb szervezete az UFC

Az MMA és legnagyobb szervezete az UFC

Az MMA (Mixed Martial Arts – kevert harcművészetek) az ökölvívás, bírkózás, brazil jiu jitsu, thai box, kickbox, taekwon-do, karate, judo elemeit keverve egyre sikeresebb küzdősport.

Az MMA (Mixed Martial Arts vagyis kevert harcművészetek) egy full kontakt kűzdősport amelyben a versenyzők álló és földharcot is folytathatnak. A kevert harcművészet mivoltját a különböző harcművészeti stílusok adják mint az ökölvívás, bírkózás, brazil jiu jitsu, thai box, kickbox, taekwon-do, karate, judo. A modern vegyes harcművészetek gyökere egészen az ókori görög olimpiákig vezethető vissza ahol a “pankráció” mint verseny szám szerepelt. A pankráció a birkózás és az ökölvívás elemeit használta fel de szinte minden engedélyezett volt. Az első modern kevert harcűvészeti tornákat az 1900-as években rendezték meg. 1920-ban a Vale Tudo indúlt hódító útjára Braziliából. 1993-ban alakult meg az MMA mai legnagyobb szervezete az UFC (Ultimate Fighting Championship) A Vale Tudo elég veszélyes volt így az UFC kiegészítő szabályokat alkotott így téve biztonságossá az MMA-t. Ezeket a szabályokat alkalmazzák ma is.

A küzdelmek súlycsoportok szerint zajlanak. Ezek szervezetenként változó. A küzdelmet három módon lehet megnyerni. Pontozással, kiütéssel és az ellenfél feladásra kényszerítésével.

Az UFC küzdelmei rendkívül látványosak, a közönség megbabonázva figyeli, hiszen a különböző harcművészeti rendszerek legjavát használják egy mérkőzésen. A harc állva kezdődik, de hamar a padlón vagy az oktogon falain folytatodik – soha nem lehet tudni!

Milyen módon lehet megnyerni egy mérkőzést

Három fő módon lehet nyerni a harcot: Pontozással, kiütéssel és az ellenfél feladásra kényszerítésével. A harcos vagy kiüti ellenfelét, vagy arra kényszeriti az ellenfelét, hogy az jelezze, feladja a mérkőzést, vagy a bírák döntik el, hogy ki volt a jobb küzdő.

Súlycsoportok

Az UFC kilenc súlycsoportban müködik, a nehézsuly 115-265 kiló között van. A nehézsúlyra a pusztító erő, hatalmas ütések és dobások a jellemzőek. A könnyebb súlycsoportokra inkább a sebesség és a mozgékonyság a jellemző. A harcosoksaját hízásuk vagy fogyásuknak megfelelően változtatthatják súlycsoportjukat, a könnyebb osztályokba az erejükből áldozva, ha nehezebb csoportba kerülnek, a gyorsaságukból vesztenek.

A harcosok akár 5-8 kg túlsúlyal is kezdhetik a felkészülést egy adott eseményre, az edzések során időben „belerázodnak”súlycsoportjukba.

Az Oktogon ™

A 750 négyzetláb Oktogon méretei szabványosan: 30 láb átmérő és 6 láb magas, és a biztonságot és az igazságosságot szem előtt tartva hozták létre. A falak és a párnázott felületek a harcosok védelmét szolgálják, hogy ne essenek ki (vagy ne dobták ki). A nagy látószög megakadályozza a harcosok sarokba szorítását, ahonnan nincs kiút. Mivel az ökölvívás küzdőtere négyzet és a birkózásé kör alakú, az Oktogon magában foglalja mindegyik harcművészeti sport előnyeit. Míg a harc folyik, csak a két harcos és egy játékvezető tartozkodhatnak az Oktogon-on belül. A menetek között, az összes kijáratot megnyitják.

Szólj hozzá!