Az UEFA EURO riporter véleménye: Magyarország

Az UEFA EURO riporter véleménye: Magyarország

A magyar válogatottban nincsenek sztárjátékosok, de ez nem feltétlenül hátrány; Matthew Watson-Broughton sportriporter mondott véleményt Bernd Storck szerény magyarjairól.

Csapat elemzés

A magyar csapat alig változott az EURO-selejtezők óta. Az erősségük a csapat egység és a lélek – szupersztárok nélkül, az elökelőbb helyekért igen kemény verseny lesz, de egyfajta egyenlőség hatja át a válogatott sorait. Ugyanakkor a világszínvonalú tehetségek hiánya nyilvánvalóan akadályozza a pályán, bár az oldalakon jóképességú játékosok állnak rendelkezésre, és a védekezés is következetesen szűk, Magyarország nagymértékben támaszkodik a kapitány Dzsudzsák Balázs pontrúgásaira.

Célkeresztben

Kleinheisler László a magyar harmadosztályból lett válogatott kerettag tavaly novemberben, a norvégiai Oslóban, a rájátszás első meccsén egy mesebeli góllal mutatkozott be. A most 22 éves, egykori Videoton játékos a Werder Bremen csapatában játszik jelenleg, és soha nem fél egy távoli passztól vagy egy távoli kapura lövéstől.

Hogy fognak játszani

Az edző Bernd Storck kedveli a 4-2-3-1 formációt, és kihirdette a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon részt vevő 23-as, végleges keretét.

A négy kapus közül a Getaféban a szezont végig a kispadon töltő Megyeri Balázs maradt ki. Ez azt jelenti, hogy Király Gábor, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter lesz a három utazó kapus. A kapusokról szólva azt mondta a kapitány, Megyeri Balázs nem játszott olyan sokat az utóbbi időben, ezért maradt ki, akárcsak Bogdán Ádám. “Olyan játékosok kellenek, akik rendszeresen szerepeltek mostanában, a csapatukban folyamatosan játszottak, ezen a poszton ez különösen fontos. A bennmaradó három kapus mind meccsben van, és jó teljesítményt is nyújtott” – magyarázta.

Bernd Storck már korábban kijelentette, hogy a Sionban szereplő Vanczák Vilmossal, illetve az FTC-ben futballozó Leandróra nem fog számítani az életkoruk miatt az Eb-n. A hét hátvédből öt is az NB I-ben szerepel.

A csatárok között feltüntetett Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin) sem utazhat az Eb-re, ott lesz viszont öt vérbeli befejező csatár: Szalai Ádám, Németh Krisztián, Nikolics Nemanja, Priskin Tamás és Böde Dániel.

“Az volt az elképzelés, hogy azzal a 29 játékossal, akiket meghívtunk, ne csak az Eb-re, hanem a vb-selejtezőkre is készüljünk, ezért akartam fiatalokat is behívni, akiket megismerhetek” – mondta Bernd Storck a kerethirdetés alkalmával adott interjújában. Storck kijelentette, legszívesebben mindenkit elvinne az Eb-re, aki ott volt az edzőtáborban, mert az elmúlt három évben valamennyien nagyon jók voltak, de “sajnos csak 23-at tudok”.

A meglepetésember

A védelemben nincsenek nagy meglepetések, “legfeljebb csak Bese Barnabás” – említette a német szakember. Beséről azt mondta, nagyon jó benyomást tett rá, “az egyik leggyorsabb játékosunk, egyre többet tanul, és jó, hogy ha Fiola Attila kiesik, van, aki betöltse a helyét”. Ráadásul őt támadóbb pozícióban is lehet használni.

Amit tudni kell

Magyarországnak van egyfajta titkos fegyvere. Ha szükség van egy valamivel kevésbé mobil, de közvetlen a támadásokban jelen lévő emberre, nos, ott a magyar élvonal gólkirálya, Böde Dániel a beugró ember. Figyelemre méltó, hogy a 29 éves játékos, az elmúlt év októberében Feröer-szigetek ellen kispadról beállva kétszer is betalált.

Hogy fognak játszani

A magyar csapat szelleme és játéktapasztalata meg kell adja a lehetőséget bárki ellen. A kérdés az, hogy tudnak-e gólt, gólokat szerezni, és fenn tudják- e tartani a higgadtságot a mérkőzések végéig. Véleményem, hogy kemény csatákban, de végül a legjobb harmadikként továbbjutnak az első körből.

Matthew Watson-Broughton legemlékezetesebb EURO pillanata

Séta az úton a Coimbra stadion felé, nézni az Anglia – Svájc mérkőzést, az UEFA EURO 2004 Portugáliában. Ez volt a 21. születésnapom, és telefonon értesítettek, hogy megszereztem az egyetemi diplomát az Egyesült Királyságban. Egy vagy több italt fogyasztottam aznap este, hogy megünnepeljük Anglia 3-0 győzelmét – és segített elfelejteni, hogy elkezdhetek munkát keresni!

Szólj hozzá!