Az úszás “Vas Ladyjével”, a magyar Hosszú Katinkával van tele a világsajtó

Az úszás “Vas Ladyjével”, a magyar Hosszú Katinkával van tele a világsajtó

Ő nevezte magát, “Vas Lady”- nek, így képesnek kell lennie arra, hogy állja a támadásokat minden oldalról. Már az olimpia első napján célkeresztbe került, vizslatják kapcsolatát, az edzési módszereit, teljesítményét , szavait.

Hosszú: Ez már lutri, az első és a nyolcadik hely között bármi lehet, de tudok jobb időt is úszni- nyilatkozta vasárnap, majd domináns teljesítménnyel, riválisait öt másodperccel megelőzve, a világrekordot két másodperccel megdöntve nyert olimpiai bajnoki címet 400 méteres versenyszámban.

Hosszú Katinka és Katie Ledecky mintha csak egymást másolták volna. Mindketten két másodpercet javítottak a világrekordon, és mindketten öt másodpercet vertek riválisaikra. Az amerikai sportsajtó mégis teljesen máshogy reagált a két emberfeletti teljesítményre.

Az egyikük győzelménél nem túl jól definiált, homályosan megfogalmazott doppingvádakkal – és zavaros erőszakvádakkal – volt tele az amerikai sajtó. A másikukat korszakos úszóként, a sport jövőjének meghatározójaként ajnározzák.

Az egyikük Katie Ledecky, az amerikaiak 19 éves olimpiai bajnoka. A másikuk a 27 éves Hosszú Katinka.

Vagyis, „valami bűzlik a női 400 vegyessel”, írta Hosszú győzelme után az amerikai szakíró, John Lohn, a SwimVortex tudósítója, több úszókönyv írója. Állítását aztán kollégája, Craig Lord fejlesztette hosszú, homályosan megfogalmazott vádirattá.

„Hosszú nem szimplán dominált, de úgy versenyzett, amivel vetélytársai nem tudtak mit kezdeni, és talán soha nem is tudják majd felfogni. Hosszú nem a semmiből jött, évek óta ismerték őt. Csak most már alig ismerik fel” – írta.

Bizonyítékként, vagy miként összevetette Hosszú és riválisai részidejeit, külön kiemelve tényleg kimagasló harmadik százát, a mellúszást: Amiből látszik, hogy a végül csak negyedik helyezett brit Hannah Miley nagyjából ugyanolyan százat úszott mellen – nagyjából 8-10 másodperccel lassabbat, mint ahol a női százméteres mellúszómezőny java tart. Az utolsó száz méteren, gyorson pedig a bronzérmes spanyol Belmonte hat tizeddel jobbat, az ezüstérmes amerikai DiRado pedig csak 25 századdal gyengébbet úszott nála. DiRado a második százon, háton is közel azonos időt úszott Hosszúval, az első és a harmadik százon, pillangón és mellen szedte össze a hátrányát.

Abban a két számban, ahol a legtöbbet számít az izomerő, márpedig Hosszú a londoni olimpia kudarca után új edzőjével, későbbi férjével pont az izomereje növelésére állt át: az uszodai edzések helyett konditermezik, úszni szinte csak versenyen úszik – de szinte folyamatosan versenyzik is. Hosszú száz méteres bontásban 1,86; 2,55; 4,54 másodperccel vezetett riválisai előtt, végül 4,79-cel előzte meg Maya DiRadót.

„A legdominánsabb női sportoló a világon, és talán a legdominánsabb sportoló is [...] sok szerencsét hozzá, ha még egy sportolót akarnak találni, aki ennyire domináns és ennyire előtte van riválisainak” –írta Ledeckyről az a John Lohn, akinek Hosszú teljesítménye büdös volt.

Lord a már idézett cikkében összeszedte Hosszú karrierjének fő számait London előtti és London utáni bontásban – aminek van értelme, hiszen London után Hosszú teljesen új edzésmódszerekre váltott. 2016-ban, amikor már a világcsúcsdöntésre készült, tízszer úszott 4:35-ön, ebből háromszor 4:30-on belül. Ebből kettő jutott az olimpiára, az előfutamban úszott majdnem világcsúcs és a döntőben úszott rekord.

Ez alapján adott egy 4:30 körüli úszó, aki élete legfontosabb versenyén, ahol a célja a világcsúcs volt, képes volt ennél 4 másodperccel gyorsabban úszni.

Nézzük ezzel szemben a 19 éves Ledecky organikus fejlődését. Ő már bőven a cáparuhás korszak után kezdett versenyezni, minden eredményét hagyományos úszódreszben érte.

2016-ban 3:58,98-as idővel kvalifikált az olimpiára, ahol az előfutamban 34 századdal maradt csak el a világcsúcsától, majd a döntőben 1,91 másodperccel megdöntötte azt. Ezen a három úszásán kívül egyszer se került négy percen belülre, kétszer 4:02 alatt úszott.

Ez alapján adott egy 4:00 körüli úszó, aki élete legfontosabb versenyén, ahol a célja a világcsúcs volt, képes volt ennél 4 másodperccel gyorsabban úszni.

„Varázslatos teljesítmény” – írja Ledeckyről a SwimVortexen John Lohn. „Új sorral bővítette valóban egyedi profilját” – sejttet valamit Hosszú Katinkáról ugyanabban a lapban Craig Lord. És mert Hosszúnak még hátra van erősebbik száma, a 200 méter vegyes, Ledeckynek pedig a 800 és az 1500 gyors, amikben eddig már négyszer, illetve ötször döntött világcsúcsot, még lesz róluk szó a szaklapokban.

“Azt hittem, leesik az állam…” mondta a zimbabwei Kirsty Coventry és nagyra nyitotta a száját, utánozva megdöbbenését. “Egy ponton, amikor már öt másodpercel volt jobb a világ rekordnál, azt gondoltam ez csak őrület, nem lehet igaz. “

És tényleg őrületetesen fejlődik a női úszás. A világrekordok: az amerikai Katie Hoff 2008. : 4: 31.12. Az Ausztrál Stephanie Rice csökkentette a pekingi játékokon: 4: 29.45. A kínai Ti vitte lejjebb négy évvel később.

Mi tudjuk: Hosszu tesztje soha sem volt pozitív teljesítmény-fokozó szerekre. Ő nem olyan, mint az orosz Julija Efimova, akit már kétszer is eltiltott a FINA, a sport globális irányító testülete, de lehetővé tette, hogy ússzon a vasárnapi 100 hátúszáson. Nyert a délutáni hőségben, a tömeg kifujolta.

Szólj hozzá!