Azerbajdzsán nem sajnálja a pénzt a tornasportra

Azerbajdzsán nem sajnálja a pénzt a tornasportra

Hatezer ülőhely, gigantikus aréna az azeri first lady kedvenc sportjának. Itt nincs költségvetés, arra kapnak pénzt, amire kérnek.

A negyvenezer négyzetméteres aréna, a legkorszerübb technikai megoldásokat sem nélkülözi. Az idelátogató külföldi szakemberek csak ámúlnak. „Hihetetlen, bárcsak nekünk lennének ilyen létesítményeink!”- áradozott egy belga újságíró. Más országban a nemzeti sportcsarnokok sem rendelkeznek ilyen inpozáns méretekkel és technikai adottságokkal, ez itt peddig, “csak” a nemzeti tornacsarnok.

A fényűző aréna- a világ legdrágábbnak tartott tornalétesítménye a bizonyítéka, hogy Azerbajdzsán a világelsők közé akar kerülni e sportágban, és ennek elérésében semmilyen akadály ( pénz) nem tántoríthatja el. És erről a first lady, Mehriban Aliyeva gondoskodik, hiszen a torna a kedvenc sportága, az Azerbajdzsáni Tornaszövetség első embere.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy az azeri tornasport fuldoklik a pénzben. Itt nincs költségvetés, arra kapnak pénzt, amire kérnek. Teljesen mindegy, hogy létesítményekre, edzőkre, vagy nem utolsósorban tornászokra.

A korábban főleg orosz tornászokat megszerző azeriak, 2014 elején egyszerre tizenöt sportolóra csaptak le, idén márciusban pedig további hatot csábítottak Bakiba. Sok a honosított orosz és ukrán, de fehérorosz, moldovai, török, bolgár, észt, még amerikai tornász is szerepel az azeri válogatott keretben.

„Az azeri tornasport természetesen a szovjet iskolába tartozott, 1961-ben már válogatott versenyzőink voltak. Ugyanakkor a kilencvenes évekre kiütközött a helyi fejlesztések hiánya, nem voltak megfelelő edzők és létesítmények, nem voltak regionális sportiskolák. A nulláról kellett újjáépítenünk a tornasportunkat. Aliyeva asszony szerepvállalásával teljesen új korszakot kezdtünk, nagyon összetett projektet hajtunk végre. Edzőket, koreográfusokat, orvosokat, menedzsereket kellett szerződtetnünk, sok létesítményt fel kellett húznunk. A legnagyobb eredményünk, hogy létrehoztunk egy saját ritmikus gimnasztika iskolát, amelyet világ egyik legjobb edzője, a bolgár Mariana Vaszileva irányít. Taníttattunk egy új edzőgenerációt, amelynek tagjai így ki tudják nevelni a helyi tehetségeket. Sokáig elmentek innen a szakemberek és tornászok, most jönnek a világ minden tájáról. Ez a 21. század, a globalizáció kora, nem látok ebben semmi kivetnivalót. A torna arra hivatott, hogy Azerbajdzsán egyik vezető sportja legyen,” nyilatkozta Altay Hasanov, az Azerbajdzsáni Tornaszövetség alelnöke.

A jelenlegi ( most vasárnap porondra lépett) női tornászcsapatnak szinte az összes tagja az oroszországi Voronyezsben született, még a legnagyobb hazai sztárnak számító Marina Durunda ritmikus gimnasztikázó is ukrán származású aki Cipruson nőtt fel – de a szigetországban elutasitották állampolgársági kérelmét, így elfogadta az azeriek ajánlatát.

Néhány, jelenleg azeri színekben versenyző kivállóság: Aliya Garayeva (Moszkvában született Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, olimpiai 4. ritmikus gimnasztikázó, a londoni olimpián 0.125-tel maradt le a bronzéremről). Anna Gurbanova (Moszkvában született Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes ritmikus gimnasztikázó). Marina Durunda (Szevasztopolban született Eb-bronzérmes ritmikus gimnasztikázó). A Nemzetközi Tornaszövetség adatbázisában szereplő kilencvennyolc azeri tornászból harmincegy honosított. Rengeteg sportolóról tudni, akiket az azeriek megkörnyékeztek, ám nemet mondtak a hívásra a kiváló létesítmények és edzői stábok ellenére is.

Furcsa tény, hogy a valaha volt leghíresebb azeri tornász, a Baki- ban született olimpiai és világbajnok Valerij Belenkij sosem versenyzett azeri színekben, a Szovjetuniónak, az Egyesített Csapatnak, majd Németországnak nyerte aranyait.

A sors furcsa fintora, hogy Azerbajdzsán minden pénz és erőbefektetés ellenére még nem szerzett a tornasportokban olimpiai érmet.

Szólj hozzá!