Budapest 2024 olimpiai esélyei az ANOC Közgyűlés után

Budapest 2024 olimpiai esélyei az ANOC Közgyűlés után

A budapesti 2024. olimpia szervezésének vezetői azt mondják, úgy érzik “megnyugtatta” őket a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) Washingtonban tartott közgyűlése.

A múlt héten volt az első nagy lehetőség arra, hogy a pályázó öt város bemutassa ajánlatait, és a rivális Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma mellett, Budapest is egy erős delegációt küldött az Egyesült Államokba, amely tele volt fontos tisztviselőkkel .

A magyar delegáció tagja volt a pályázat vezetője, Fürjes Balázs, valamint a Magyar Nemzeti Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke Borkai Zsolt és Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, illetve a MOB tiszteletbeli elnöke.

Mint a többi pályázó csapat, a magyar csoport is arra használta idejét az amerikai fővárosban, hogy találkozzanak a NOB és a nemzeti olimpiai bizottságok tagjaival a világ minden tájáról – kulcsemberek, akikre nagy szükségük lesz a 2017-es, Limában tartandó szavazáson

Schmitt, az egykori olimpiai vívó, aki Magyarország köztársasági elnöke is volt 2010 és 2012 között, mielőtt lemondott volna a doktori disszertációja plágium botránya miatt.

“Miután lehetőségünk volt megfigyelni, meghallgatni és megosztani jövőképünket, és pályázatunkat a 2024-es nyári olimpiai játékokra, lelkesk és izgatottak vagyunk mind magam, mint az egész csapat,” mondta Fürjes.

“Ez a hét megnyugtatott, hogy pályázatunk erős, amely magába építi a már meglévő városi közlekedési és városfejlesztési terveket.

“A sport Budapest szívében van.”

A Közgyűlésen, Budapest megerősítette, hogy tervezik egy 740.000.000 $ (479.000.000 £ / € 670.000.000) beruházás megvalosítását a Városligetben, amely tökéletes helyet fog biztosítani a sport és a szabadidő tevékenységekhez.

A Hidegkuti Nándor Stadion felujításait kelet Budapesten – jelenleg az MTK labdarúgó-csapatának otthona, be kell fejezni következő év augusztus 31-én.

Tervezik egy új 15.000 négyzetméteres futballstadion építését is –erősítették meg ezen a héten. “Minden nap haladunk előre a városfejlesztésben, a tervezett és elkezdett fejlesztések gyors ütemben haladnak,” tette hozzá Fürjes.

Thomas Bach, a NOB elnöke, decemberben Budapestre utazik, akkor ünnepli 120. évfordulóját a MOB. “Ez egy mérföldkő a sport számára, és mi megosztjuk a sporttörténelmi örökségünket és sikereinket az elnökkel és a népünkel,” mondta Borkai.

Budapestet sokak esélytelennek tartják, hogy megnyerje a 2024 verseny rendezési jogát, de a város nagy reményeket táplál a NOB 2020-es naplójához, amiben arra utalnak, hogy gazdaságosabb játékokat lehetne tartani a kisebb városokban.

Magyarország még soha nem adott otthont olimpiai játékoknak.

Szólj hozzá!