Dimitrov veri Federert a MSG teniszgálán

Grigor Dimitrov

NEW YORK – Roger Federer emlékeztetett bennünket a korai 90-es évekre, amikor a TV- ben figyeltük a New York Knicks Madison Square Gardenbeni játékát. Grigor Dimitrov nem tudott hozzászólni, de közbevetette: “Én a ’90 -es években születtem.”

Ez nem volt véletlen, hisz a 17-szeres Grand Slam-bajnok a közel egy évtizeddel fiatalabb versenyző ellen lépett pályára a kedd esti MSG beli mérkőzésen. A játékuk annyira hasonló, hogy Dimitrov “Baby Fed” becenevet kapta.

És kedden, a 23 éves bolgár – megyzendő, 1991-ben született – tartotta a lépést a Federer adogatásaival, lövéseivel, sőt irányította a mérkőzést. Dimitrov nyert, szettenként 6-2, 1-6, 7-5.

Eddigi hivatalos mérkőzéseinek eredménye Federer ellen 0-3, és nem számitott rá, hogy most fogja megverni a teniszcsillagot.

“Én nagyon tisztelem őt,” mondta a 11. helyen álló Dimitrov, aki élete első Grand Slam elődöntőjét tavaly nyáron vívta Wimbledonban.

A svájci nagyágyú is dicérő szavakkal illette.

“Azt hiszem, nagyon jól játszott, őszintén szólva, nagyon jól tudta a maga javára fordítani a mérkőzést,” mondta Federer. “Hiszem, hogy rendkivüli teniszező. Előszőr szerepelt a MSG- ben, ilyenkor nagy rajtuk a nyomás.”

Korábbi mérkőzésen, Gabriela Sabatini, 44, nyert Szeles Mónika, 41 ellen, egy szettben, 8-5. Visszavonulásuk után ritkán játszottak, de most, úgy döntöttek, egy mérkőzéssel emlékeznek meg a klasszikus öt-szettes, 1990-es, WTA-döntő mérkőzés 25. évfordulójáról, itt a Madison Square Garden- ben. Az akkori mérkőzést Szeles Mónika nyerte.

A hagyományoknak megfelelően, Dimitrov kiválasztott egy fiatalt a tömegből, a pályára vitte játszani egy pont erejéig a harmadik szettben, és a gyerek sikeresen fogadta Federer szerváját. A két profi igen komoly kreatív megoldásokat is bemutatott.

Bizonyítva, hogy még mindig gyors mozgása a névjegye, Federer visszadadott egy lábak közti lövést Dimitrovnak, elindult a háló fele, ahonnan ugyanolyan lábak közti lövést adott ellenfelének, amelyet a Bolgár nem tudott hárítani, mindezt a második szettben.

Federer igencsak megdolgoztatta Dimitrovot, aki az utolsó szettben kénytelen volt rengeteget futni, hogy menteni tudjon, így Dimitrov rengeteget sprintelt. Később, miután Federer üldözőbe vett egy rövid labdát, hogy elérje, és majdnem lehetetlen szögből mentett, a füléhez tartotta a kezét, hogy jobban halja a tömeg ovációját.

A következő játékban, felütött egy labdát az óriás kivetítők fölé, amelyek ott lebegnek a pálya fölött – amikor végül leesett, Dimitrov átugrotta a labdát, és még sikerült visszaütnie azt.

“Én ma nagyon küzdöttem,” mondta Federer. “Néhány igencsak látványos lövésem volt. Azt hiszem, hogy valójában egy nagyon magas szinvonalú mérkőzés volt ez, így a nap végén.”

Szólj hozzá!