Eb barátságos mérkőzés jelentés: Magyarország

Eb barátságos mérkőzés jelentés: Magyarország

Szombat: Magyarország 1-1 Horvátország (Dzsudzsák 79; Mandzukic 29)

Magyarország: Dibusz (Bogdán 46.); Fiola, Lang, Guzmics, Korhut; Gera, Nagy (Elek 46.); Németh (Nikolic 46.), Kleinheisler (Böde 80.), Dzsudzsák (Stieber 81); Priskin (Szalai 46).

A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs szabadrúgása biztosította a döntetlent Magyarország számára, a szintén Vb döntős Horvátország ellen, Budapesten. Mario Mandzukic szerezte a vendégek vezető gólját, de a magyar válogatott megérdemelten egyenlített.

A gólnál Mandzukicot nem sikerült megelőzni, így könnyedén továbbította Perisic érzéssel keresztbe küldött labdáját a jobb sarokba (29. perc: 0-1).

A horvátok megérdemelten szereztek vezetést, mert a kiegyensúlyozott első negyedóra után ellenőrzésük alá vonták a pályát, fölényes biztonsággal tartották maguknál a labdát, igaz, a kapura ők sem voltak különösebben veszélyesek. Így aztán a 42. percben csaknem megjárták, mert Kleinheisler húsz méterről kitűnő lövéssel lepett meg mindenkit, kivéve Kalinic kapust, aki egyáltalán nem ámult, hanem avatott mozdulattal kiütötte a labdát a bal alsó sarok közvetlen közeléből.

A szünetben négyet cserélt Bernd Storck, a magyar válogatott német szakvezetője; sajnos, volt jelölt bőven a lehívásra… Az „új” csapat feljebb nyomult, mint a korábbi, végre megszakadt az addigi horvát dominancia. Gera instruálta is a többieket, hogy maradjanak „fenn”, a vendégeket pedig mintha váratlanul érte volna az ellenfél pályára lépése. A szomszédok helyzetét nehezítette, hogy „kettős mérkőzést” vívtak: az egyiket honfitársainkkal, míg a másikat Prihoda cseh játékvezetővel, akinek szinte minden ítéletét hevesen vitatták. A kék szerelésben játszók egyszeriben olyan izgatottakká váltak, hogy Perisic – a közönség nem kis kárörömére – luftot rúgott… Dzsudzsák viszont húszról a hálóba küldte a szabálytalanság miatt leállított labdát: tökéletesen megrúgott labdája a bal felső sarokba csapódott (1-1).

Tanulság:

1) Bernd Storcknak számos lehetősége van a támadásokat végrehajtani, de a magyaror válogatott sérülékeny a széleken az első osztályú ellenfelekkel szemben.

2) Dzsudzsák Balázs csapatkapitány továbbra is valódi gólveszélyt jelent pontrúgásoknál a büntetőterületen kívülről.

3) Kleinheisler László, a közvetlensége, a technikai tudása és harci kedve egy kulcsfontosságú támadó erő a magyar válogatottban.

Megválaszolatlan kérdések:

  • ▪ Hogyan veheti rá Storck kapitány több gól szerzésére az ő csatárait, legyen az Szalai Ádám, Priskin Tamás vagy Böde Dániel?
  • ▪ sikerülhet-e a magyar válogatott védelmének nyomás alatt hárítani az ellenfél támadási hullámait, annak érdekében, hogy az általában gólszegény csatársort segítsék, és egy esetleges győztes góllal eldöntsék a mérkőzést?
  • ▪ Fogja- e Magyarország mind az öt csatárát rendszeresen használni a mérkőzések különböző szakaszaiban egy 4-2-3-1 formáció keretén belúl, vagy ortodoxabb megoldásokat fog találni, hogy a szélsők, mint Gyurcsó Ádám vagy Lovrencsics Gergő biztosítsák az egyensúlyt a támadás és a védelem között a franciaországi Vb-n?

Javítanivaló

Magyarország általában szilárd középpályás játékot mutatott Horvátország ellen, de gyakran fennállt annak a veszélye, hogy feladják, amikor az ellenfél szélsői Domagoj Antolić és Ivan Perišić akcióba kerültek. Magyarországnak el kell kerülnie, hogy túlterheltek legyenek a szélsők, miközben elég rugalmasnak kell maradniuk ahhoz, hogy csatlakozzanak a támadásokhoz.


Biztos Eb résztvevő játékosok (ha egészségesek):

Kapusok: Király Gábor (Haladás)

Hátvédek: Juhász Roland (Videoton), Guzmics Richárd (Wisla Krakow), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Ádám Lang (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznan)

Középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Elek Ákos (Diósgyőr)

Csatárok: Németh Krisztián (Al-Gharafa), Szalai Ádám (Hannover), Nemanja Nikolić (Legia Warszawa), Böde Dániel (Ferencváros), Priskin Tamás (Slovan Bratislava)

Media vélemény

Szöllősi György, FourFourTwo Magyarország szerkesztője:

Magyarország kihasználta annak a csapatnak az erényeit, amely elérte a kvalifikációt – és ugyanazt a jól szervezett és fegyelmezett játékot láttuk mint Dárdai Pál vezetése alatt, Bernd Storck jól folytatta az elkezdett munkát. A csapat önbizalma egyértelműen egyre erősebb és erősebb, ami pozitív jel az Európa-bajnokság előtt.

Szólj hozzá!