EURO 2016: Hogyan juthat tovább Portugália az elődöntőben

EURO 2016: Hogyan juthat tovább Portugália az elődöntőben

Elég elképesztő, ahogy Portugália az elődöntőbe jutott. Három döntetlen a csoportkörben, Izland, Ausztria és Magyarország ellen nem túl jó teljesítmény, és az utolsó 16 Horvátország elleni mérkőzésük mérlege sem volt pozitív. De egy tompa 117 perc futballt követve, Ricardo Quaresma az üres hálóba talált, és ezzel megszerezték első győzelemüket a franciaországi eb-n. A RealSport szerint három dolog van, amit Portugáliának meg kell tennie, ha túl akar lépni a fegyelmezett lengyel csapaton.

Megtalálni Ronaldot, de mellőzni őt a szabadrúgásoknál

Cristiano Ronaldo tompán kezdte az eb-t, és csak lassan vette fel a ritmusát, de a Magyarország elleni két gólja megmutatta, mennyire fontos tagja a csapatnak. Amikor az ellenfél területén nála a labda, mindig történnie kell valaminek, de a lengyel védők eddigi jó teljesítményét figyelembe véve, valami igazán különlegeset kell mutatni (lásd Shaqiri gólja az utolsó fordulóban). Bármennyire is ragyogó sztár a Real Madrid csapatában, a szabadrúgások elvégzésében már messze nem az. A 31 éves játékos nemzetközi versenyeken közel 40 szabadrúgást végzett el eredménytelenül. Joao Moutinho és Nani – val a csapatban, itt az ideje, hogy valaki más végezze el a pontrugásokat.

Itt az ideje, hogy Renato Sanches a kezdőcsapatban legyen

A 18 éves Renato Sanches minden alkalommal lenyűgözte a nézőket, amikor csak lehetőséget kapott, és a Horvátország elleni meccsen is ragyogóan játszott. Ő nem tud túl nagy hatással lenni a mérkőzésre a kispadról, de egy játékban, ahol mindkét fél 4-4-2 formációban játszik, tökéletes kezdőember lenne. Nagyon jó ütemben tud érkezni, jól cselez és a védekező feladatokat is kiválóan végzi. A Bayern majdnem 30 millió fontot fizetett a középpályásért és eljött az ideje a fiatal játékos számára, hogy megmutassa kvalitásait nemzeti csapatának kezdőembereként is.

Kell egy csatár!

A 4-4-2 formáció szerint Portugália támadó focit játszik, de teljesen érthetettlen a tény, hogy miért nem játsszatnak legalább egy valódi csatárt a két támadó pozíció valamelyikében. Igen Cristiano Ronaldo rendelkezik minden olyan képességgel, ami egy csatárnak kell, de ő szeret mélyen hátravonulni és időnként onnan felfutni a tóbbi játékossal. Nani jól játszott ezen a versenyen, és befejezőként is jól teljesít, de neki túl sokat kell cselezni, amig felér az ellenfél kapuja elé. Eder az egyetlen középcsatár közöttük, és miután egy mérkőzésen csupán hat kapuralövése van, igencsak ott kell lennie a pályán. Csak három gólt szerzett nemzetközi mérkőzéseken, de vele az első vonalban, több hely marad Ronaldo, Nani és mások számára.

Szólj hozzá!