Európa Bajnokság pótselejtező: Magyarország – Norvégia

Európa Bajnokság pótselejtező: Magyarország – Norvégia

NYON, Svájc (Reuters) – Kisorsolták az Euro 2016 pótselejtező párosításokat. Magyarország Norvégiát lesz kénytelen leküzdeni, ha 30 év után ismét ki akar jútni egy rangos nemzetközi focitornára. Svédország Dániát kapta ellenfélnek, igazi skandináv derbi igérkezik.

Magyarország, amely már évek óta láthatattlan a nemzetközi fociban, hiszen utoljára a 1986- Mexikó világbajnokságon játszott, idegenben kezd a norvégok ellen, akik viszont az 1998-as világbajnokság óta nem voltak rangos világeseményen.

Zlatan Ibrahimovic és a svéd válogatott, akik Portugália ellen vívtak sikertelen rájátszást az utolsó világbajnokságra kijutásért, otthon játszák az első mérkőzésüket szomszédaik ellen.

Ukrajna, aki társ-házigazdája volt a 2012-es lengyel Eb- nek, Szlovénia válogatottjával fog megküzdeni, Bosznia Írországot kapta ellenfélnek.

Magyarország, aki Európa-bajnokság elődöntős volt 1964 és 1972- ben, nyert hat és vesztett öt meccset a 16 Norvégia elleni találkozóból, de 1981 óta nem sikerült legyőzni a skandinávokat, akkor egy 4-1 győzelem volt Budapesten.

Az utolsó rájátszásban, az 1998-as vb-selejtezőkön, Magyarország összesítésben 12-1 vereséget szenvedett Jugoszláviától.

“Ismerem a norvég labdarúgást nagyon jól – senkinek sem kell bemutatnia a ellenfelünket – így tudjuk, hogy egy kiváló csapat vár ránk,” mondta újságíróknak Magyarország edzője, Bernd Storck. A történelem nem kedvez Ukrajna csapatának, akik az eddigi négy meccsen még nem verték Szlovéniát, eddigi mérlegük: két döntetlen és két vereség, és alulmaradtak a 2000. Eb rájátszásban.

“Nincs szükség motivációt keresni, ha olyan csapatok ellen játszunk, mint Spanyolország vagy Franciaország, de dupla motivációval kell játszanunk Szlovénia ellen,” mondta Ukrajna középpályása Taras Stepanenko.

“Van egy nagy lehetőségünk, hogy kijussunk a döntőbe, és mindenkinek a maximumot kell adnia e cél elérése érdekében.”

Svédország és Dánia 104 alkalommal találkozott. Ebből 45 svéd győzelem született, és a dánok 40 alkalomal bizonyultak jobbaknak, ők az egyetlen korábbi Európa-bajnok a rájátszásban.

Bosznia elvesztette mindkét korábbi rájátszás mérkőzést. Alulmaradt Portugália ellen a a 2010-es világbajnokság végső kvalifikációs szakaszában, majd a 2012. Eb-n.

Közvetlenül kijutottak a tavalyi Brazíl VB- re, amely az első rangos esemény volt, amelyen független országként részt vehettek.

Szólj hozzá!