FA Kupa, a Manchestertől igazolt játékos csípett bele volt csapatába.

manchester united

LONDON – 144 évvel, az első FA-kupa megrendezése után, még mindig valami lenyűgöző aura lengi körül. Az FA- kupa a világ első és eredeti kieséses futball-bajnoksága. Sok minden megváltozott, ahogy a dolgoknak változniuk kell, de miután az Arsenal nyert a Manchester United ellen, elmondhatjuk, hogy az eredmény visszhangja eljútott mindenhova, ahol a focit játsszák.

A harcias hétfői mérkőzés végeredményét egy gól döntötte el, egy olyan játékos révén, aki öt perc távolságra született a Manchester Old Trafford Stadiontól, ahol a meccset játszották.

De amikor Danny Welbeck a manchesteri kapus körül száguldott, a mérkőzés 75. percében, és bevágta a labdát az üres kapuba, nos, a csavar a történetben az volt, hogy ő, ghánai bevándorlók gyereke, kiütötte álmai csapatát. Welbeckre nyolc éves korában figyelt fel a klub, ahol mindent tudtak gyorsaságáról és a vágyairól.

Kijárta a United akadémia minden szintjét. Az akadémiát, a klub egykori menedzsere, Alex Ferguson alapitotta. Felküzdötte magát a felnőtt csapatba, akár mint középcsatár, ami mindig is akart lenni, vagy, mivel a United-nek mindig volt pénze a világ legjobb csatáraira, a széleken is helytállt.

Ennek ellenére, a főnök, Ferguson, mindig tudta, hogy Welbeck milyen poszton szeretne játszani, de ő bárhol megfelelt, ahova csak felkérték. Mintapéldánya volt a Ferguson fémjelezte játékosnak: tehetség párosult magas munkamorállal.

Azonban mikor Ferguson vonult, és Louis van Gaal, a második kapitány kevesebb, mint két év alatt, nem látta Welbeckben azt, amit mások igen. Robin van Persie és Wayne Rooney után szerződtették Radamel Falcao-t.

” Falcao miatt hagyjuk Danny Welbecket elmenni,” mondta tavaly szeptemberben van Gaal mester. Falcao azonban szinte egész szezonban cserepadon, és van Persie is megsérült, a holland válogatott egyik mérkőzésén, még a tavalyi világbajnokságon.

Az Arsenal £ 16.000.000, vagy $ 24 milliót fizetett Welbeckért. Hétfőn, az Arsenal menedzsere Arsene Wenger játszatta azt a játékost, akit van Gaal elutasított.

Ez azonban nem csak egy történetet a helyi fiúról, aki visszatért beleharapni abba a kézbe, amely nevelte. Ez a történet a teljesen modern időkről szól, ahol mindkét csapat játékosai 12 országból származnak.

A hagyomány angol, de a kupa már globális. Az Arsenal és a United a verseny két legsikeresebb klubja, mindegyik 11. alkalommal nyerte meg a kupát. Tehát valaminek kellett történnie az Old Traffordon. Drámai harcban, a hazai csapat kikapott 2-1re. Ezt az eredményt megérdemelte az Arsenal, mert gyorsabb, összetartóbb és magabiztosabb volt.

Az eredmény csak azért lett ilyen szoros, mert David De Gea, a Manchester kapusa, kétszer is hihetetlen akciót mentett. Először bokával és a bal kezével blokkolta Santi Cazorla egy sortűzét. Aztán még látványosabb mozdulattal, ezúttal Alexis Sánchez lövését ujbeggyel hárította.

Spanyol kapus, spanyol és a chilei csatárok: Ilyen kozmopolitává vált az FA Kupa. Mégis 74.285 néző volt kiváncsi a mérkőzésre, akik akár 250 mérföld távolságról is jöttek az Arsenalt támogatni. A foci megmaradt egy színházszerű eseménynek, annak, aminek feltalálták majdnem másfél évszázaddal ezelőtt az öreg Angliában.

A hétfői nyitó gól, Mesut Özil, a német világbajnok passzából született. Passzolt egy angol fiatalnak, Alex Oxlade-Chamberlain-nek, akinek táncoló lábai megtévesztették a United védőit.

Egy, kettő, három játékost is megtévesztett Chamberlain ilyen szűk területen. Ox- nak még volt ideje, és higgadtsága, hogy kivárja mig csapattársa visszahúzodik lesről.

A United a saját amalgám tehetségeivel küzdött. Ángel Di María, az angol foci legdrágább játékosa, csodálatos labdát küldött ferdén keresztbe a jobbszélre, és Wayne Rooney levegőbe vetette magát, hogy fejével elérje a labdát.

Egy argentin keresztbeadás, egy angol lövés, és az eredmény még egyszer döntettlen.

De nem sokáig. Welbeck ütött. Nem lehet azt mondani, hogy erre a pillanatra várt, mert mint Ferguson tanította neki, Welbeck örökké mozgásban volt a játék során.

Megszerzett egy óvatlan visszapassz-labdát Antonio Valencia-tól. Jól ismerte az ecuadorit is, mert együtt játszottak az United- ben, és amint Valencia röviden passzolt, Welbeck elcsípte a labdát, megkerülte De Gea kapust és megszerezte a győztes gólt.

Ahogy ünnepelt, néhány saját egykori rajongója fújolni kezdett. De az United volt az, amely elutasította Welbecket, nem pedig fordítva. Most 24 évesen, azt tette, amit tennie kellett, és megnyerte az FA-kupa negyeddöntőt az Old Traffordon.

Ami ezután következett, az buta, önmegsebesítő aktus volt Di María részéről. Kétszer is tesztelte az argentin, Michael Oliver játékvezetőt, aki kifogástalan vezette a játékot. Teátrálisan feldobta magát, így próbálva szabadrúgáshoz jútni. Oliver sárgalapot adott neki, mire Di María megragadta a játékvezető hátán a mezét. Olivernek nem volt más lehetősége, mint kiállítani őt.

“Saját magung adtuk fel”, mondta van Gaal. Di María tettéről, az igazgató azt mondta: “Ő megérintette a játékvezetőt, és ez tilos minden országban. Semmilyen mentsége sincs, és mi elvesztettük az esélyét a cím megszerzésének. “

Szólj hozzá!