Fife- ban született, de magyar színekben úszik az olimpikon

A két Kozma

Fife- ban született, de magyar színekben úszik az olimpikon

A Dunfermline rajongók, fülüket hegyezve kapták fel fejüket, amikor a komentátor a “Kozma” nevet említette az elmúlt heti 100m és 200m gyorsúszás során.

A Liverpool szurkolók érdeklődését is felkelthette a bemondó, hiszen István Kozma talán más formában, de ott is ismert volt, nem csak az East End Parkban. Az a tény, hogy az úszó magyar volt csak fokozta a kiváncsiságot: “Hmm, lássuk csak?”

Néhány alapvető kutatási eredmény kielégiti a kíváncsiságukat. Igen, Kozma Dominik valóban István fia, akire szeretettel emlékeznek a Dunfermline rajongók, hiszen csapatukat erösítette a késői 80-as és a90-es években. Bár fia, Dominik Magyarországot képviseli, Dunfermlineben szúletett. Hordozza a város nevét, bárhova megy, így Brazíliában is. Az olimpia hivatalos honlapján ott áll fekete- fehéren: született április 10, 1991, Dunfermline.

Miért nem a brit csapatban úszik?

Úgy tűnik, hogy István, a ravasz középpályás, nem is a legismertebb Kozma saját hazájában, hiszen Dominik már a harmadik olimpiáján versenyez. Még csak 25 éves, így símán belefér egy negyedik szereplés is Tokióban 2020-ban. Amekkora vesztesség ez Nagy-Britanniának, akkora nyereség Magyarországnak. “Szóval István, mi a helyzet itt? Dominik egy skót. Miért nem a brit csapatban úszik? “

Apjának sikerült ténylegesen képviselni Magyarországot és Skóciát is bizonyos értelemben; István be lett választva Jim McLean Scottish League XI csapatába, amely a skóciai fociliga centenáriumán szerepelt 1990- ban. “Ő skót és magyar is egyben” magyarázza Kozma. “De választania kellett. Így döntötte el, hova tartozik igazán.

“Tudod, abban az időben, a futball volt a mindenem, és én nagyon, nagyon boldog voltam,” mondja, a Fife- ben töltött időről. Nemcsak az egyik fia született Dunfermline- ben (van egy másik fia, a 14 éves István junior), de Fife város volt, ahol először hallottam, hogy apa lettem. Lánya Eveline azután érkezett hogy aláírta a Dunfermline szerződést, 27 évvel ezelőtt.

Apa a fiáról

Ami Dominikot illeti, ő egyértelműen örökölte apja sportos génjeit. Miért nem lett focista? “Sok újságíró kérdezi ezt” mondja Kozma. ” Négy éves lehetett, óvodás amikor elkezdett úszni. Beírattuk egy speciális iskolába, ahol tudott úszni. Arra gondoltunk, hogy nem számít, mi lesz a későbbiekben. Még ha azt is akarja majd, hogy futballista legyen, az úszás jó, mindenre jó, mert tartást ad.

“Aztán elkezdett nagyon jól úszni. Minden évben egyre jobb lett. És tetszett neki. Amikor hat vagy hét lehetett, beírattam egy labdarúgó akadémiába. Nagyon jó volt, fantasztikus bal lábbal. De amikor választani kellett, hogy úszás vagy foci, a viz mellett döntött. ” Az elmúlt 21 évben majdnem minden napját a vízben töltötte. Ő tartja a jelenlegi magyar rekordot 100 méter gyorson. Mielőtt a váll sérülése akadályozta volna, tavaly megúszta a negyedik leggyorsabb időt a világon 200m gyorson.

Ez a sérülés volt az egyik ok, amiért nem volt képes a legjobb formáját mutatni az olimpián. “Nagyon szerencsétlen,” mondja. “De ő egy nagyfiú, minden értelemben – Én 1.82m magas vagyok, ő 1.96m. Lehet, hogy ezért is lett úszó. Megvan a lehetősége indulni negyedik olimpiáján. Ő akkor lesz 29 éves. Remélhetőleg akkor jobban fogja csinálni. “

Nehéz döntés

Nem kétséges, Kozma megmutatta, hogy mit tud Dunfermline csapatával, amelyben 103 szereplése volt alig több mint két és fél év alatt. A skót labdarúgást rázta fel a kontinensről érkező csillag. Elvégre Dunfermline nem volt természetes célpontja egy játékosnak Bordeauxból, aki nemrég fejezte be karierjét a Ligue 1- ben. Az átigazolási összeg sem volt mindennapi : £ 540,000. Sőt, ez Dunfermline átigazolási rekordja a mai napig. “Jim Leishman (a Dunfermline managerje) és Blair Morgan (Dunfermline edző), jöttek Bordeauxba, hogy beszéljenek velem,” emlékszik vissza. “Azt mondták, Dunfermline feljútott a Premier Divisionba, és azt akarták, hogy ott is maradjon. Gondoltam, miért ne? Tetszett az ötlet. ”

Kozma elmagyarázza, milyen nehéz volt a döntés, elfogadni a lehetőséget, hogy csatlakozzanak Graeme Souness-el a Liverpoolhoz, 1992 februárjában “Minden fantasztikus volt,” mondja. “Amikor a Liverpool jött értem, nem volt könnyű igent mondani. Igazán? “Itt laktam Dunfermlineben, az első osztályban játszottam minden héten, és mindenki szeretett. Imádtam az embereket és a várost, egész Skóciát. Ez egy nagyon nehéz döntés volt.

“De mivel futballista vagyok, ki akartam próbálni magam egy nagy csapatban. Érdekelt, milyen ott az élet. De ez nagyon nehéz volt. Azt tudtam, hogy nem fogok túl sokat játszani a Liverpoolban. “Igaza volt; Kozma csak egy maroknyi meccsen szerepelt az első csapatban. A Liverpoolban Souness is csak mellékszerepet kapott.

“Én teljesen más szerepet játszottam, mint Dunfermlineben, ahol sokkal több lehetőségem volt, hogy gólt szerezzek,” magyarázza. ” Ha nem megyek, talán sokáig a Dunfermlineben maradok” töpreng. “Talán még mindig ott lennék, mint edző. Ki tudja?”

Szólj hozzá!