FINA -gála: a legfontosabb díjakat Hosszú Katinka és Tusup vehette át

FINA -gála: a legfontosabb díjakat Hosszú Katinka és Tusup vehette át

A FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1–5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.

Hosszú Katinka a következő szavakkal vette át az elismerést: „Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett a legjobb –, itt az év legjobbja természetesen a Rióban újabb elképesztő produkcióval előrukkoló Michael Phelps lett.

A díjazott sportolók

Ami a többi sportágat illeti: a nyílt vízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkron megnyerő Chen Aisen, a nőknél a 3 méteren hasonló eredményt elért Shi Tingmao lett a legjobb. A szinkronúszóknál a két orosz géniusz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romashina, az óriástoronyugróknál az idei Világkupán diadalmaskodó brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a díszes trófeát. Vízilabdában pedig kétség sem férhetett a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott újabb sikeréhez.

„Köszönet a FINÁ-nak az Év női úszóedzője díjért! Hatalmas megtiszteltetés és csodálatos érzés, ha így elismernek. De, hogy őszinte legyek, a legnagyobb öröm számomra az, hogy egy csodálatos nőnek valóra válnak a gyerekkori álmai. Többre nem is vágyhatnék. Ennél büszkébb pedig már nem is lehetnék rá, és arra a csodálatos nőre, akivé vált!” – utalt díjára és feleségére Facebook oldalán Shane Tusup.

A díjazott edzők

A következő edzőket jutalmazták ez alkalomból: Bob Bowman (Michael Phelps edzője, USA) Shane Tusup (Hosszú Katinka edzője, HUN) Dejan Savic (Szerbia férfi vízilabda csapat edzője) Adam Krikorian (USA női vízilabda csapat edzője Alex Rochas (Gary Hunt edzője -GB) Chris Huber (Lysanne Richard edzője CAN) Marcel Wouda (Ferry Weertman edzője, NED) Philippe Lucas (Sharon Rouwendaal edzője, NED) Tatiana Danchenko (Svetlana Romashina és Natalia Ishchenko edzője, RUS) Liu ben (Chen Aisen edzője, CHN)

A FINA Media díjat 2016-ban Clémentine Blondet, a L’Equipe francia sport napilaptól.

A FINA összegyűjtötte a sportolók friss reakcióit : a legjobb férfi úszó, Michael Phelps (USA) “nagyon szerettem volna így befejezni a munkát, és a karrieremet, de a londoni ezüst kísértett, nem voltam elégedett vele . Vissza akartam szerezni a címet. Ez valóban csodálatos volt. Úgy értem a 28 érmem, szinte hihetetlen. “” A legnagyobb különbség a 2012-es londoni és Rio 2016 között az volt, hogy sokkal jobban élveztem a Rio-i versenyt, olyan voltam, mint egy gyerek a vízben. Jó móka volt pályafutásom végén a három emberes döntetlen. Ez nagyon ritka, nem fordult elő 2004 óta. Ez egy jó rivalizálás. “

Szólj hozzá!