Gerrard hosszú Liverpool- i pályafutásának csúnya, utolsó fejezete

steven gerrard

LONDON – Steven Gerrard számára, a repülőút Kaliforniába, egy új élet kezdéséhez nem jöhet elég hamar. Ő legalább annyira ikonikus alakja szülővárosának, Liverpoolnak, mint a Beatles volt, de most tényleg szüksége lehet egy költözködésnek.

Az életkor, és a harag mostanra felemésztette őt.

Majdnem 35 éves, és az angol Premier League túl gyorsan változik egy férfi számára, aki ennyi idősen, még mindig azt akarja, hogy a csapat meghatározó alakja, vezetője legyen, még akkor is, ha a csapattal nőtt fel. Vasárnap, a 703. Liverpool mezes szereplése nem egész 39 másodpercig tartott.

Ez idő alatt, volt egy szerelése, vitte a labdát is és aManchester United játékosa, Juan Mata lábát is. Másodpercekkel később, amikor Ander Herrera becsúszó szerelést próbált Gerrard ellen, a Liverpool kapitánya rátaposott Herrera kinyújtott lábára.

Gerrard azonnal piros lapot kapott. A játékvezető teljesen jogosan mutatott neki egyből piros lapot.

Liverpool elvesztette a mérkőzést, két remek Mata gól révén. Az első, még mielőtt Gerrard csereként pályára lépett volna, pontos mozgású, szép Marouane Fellaini, Herrera és Mata sokpasszos összjátékának eredménye. A második, már Gerrard kiállítása után, magában is szépségdíjjas gól volt. Ángel Di María visszaadta a labdát Mata- nak, aki felugrott, és vízszintes testhelyzetből, ollózva rúgta a labdát a Liverpool kapujának távolabbi sarkába.

Ez volt a tökéletes befejezés, egy olyan férfi előtt, akit úgy hívták, hogy a foci királya. A most 74 éves Pelé az Anfield stadionban volt, látta Mata ollózását, és bár ezerszer is betalált Brazíliában és az Egyesült Államokban, ő sem tudta volna tökéletesebben kivitelezni ezt a második gólt.

A Liverpoolt szépségdíjjas gólokkal verték. A két csapat közti versengés, a következő szezon Bajnokok Ligájá-ban való szereplés jogáért, úgy tünik eldőlt. Megnyerte Mata és meggondolatlansága miatt elvesztette Gerrard. A végső sípszó után, mikor Gerrard már lezuhanyozott, és átöltözött, élt a lehetőséggel, hogy a televízióban kérjen bocsánatot. “A döntés jogos volt,” mondta a kiállításról. “Ma cserbenhagytam a csapattársaimat, a menedzsert és a szurkolókat is. Meggondolattlan, hirtelen felindulásból elkövetett reakció volt részemről. Vállalom a felelősséget. “

Az ő bocsánatkérése férfias dolog volt ugyan, de ez nem változtat az eredményen. Gerrard három mérkőzésnyi eltiltást kapott, ami azt jelenti, hogy legjobb esetben is, hat mérkőzése van hátra, mint a Liverpool játékosa, mielőtt elrepül, hogy csatlakozzon a Los Angeles Galaxy – Major League Soccer csapatához.

Felesége és kislányai is vele tartanak, és mivel ő Gerrard, teljes mértékben, minden részével- felelősség, tudás és győzniakarás támogatni fogja leendő csapatát -, amíg csak játszani bír.

Otthoni problémáinak is pont ezek a kritikus pontjai.

Ő próbálja elpalástolni csillogásának fakulását. Az ő szíve, még mindig ugyanaz a rendíthetettlen „Liverpudlian” szív, amely Isztambulban 2005-ben, a Bajnokok Ligája döntőjében az AC Milan ellen vezette szeretett csapatát, és három gól félidei hátrányból feljőve 3-3 ra, majd büntetőkkel megnyerte a mérkőzést.

Gerrard szerezte az első gólt azon a meccsen, kiharcolt egy büntetőt, ami a második gólhoz vezetett, és érvényesítette az első büntetőt a mindent eldöntő tizeneggyes párharcban. Több mint 40 év a világ számtalan stadionjában, mint játékosfigyelő, de még soha nem láttam ennél nagyszerübb példáját az odaadó vezetőszellemnek.

De az idő halad. Egy évvel ezelőtt, Gerrard becsúszása lehetővé tette a Chelsea számára a gólszerzést az Anfielden, elvesztve a legnagyobb Liverpool- i esélyt a Premier League cím megszerzésére.. Ezután a világbajnokságon, egy elkésett ugrás vezetett anglia kieséséhez.

Milyen kegyetlen a sors? Gerrard mindent odaadott, amit csak tudott szeretett klubjának és az ország válogatottjának egész karrierje során, de a becsúszás, a sikertelen fejelés és a mostani kiállítása a verességek katalizátorai voltak – és lebontották mindazt, amire törekedett.

Gerrard, a Liverpool vezetője több mint egy évtizeden keresztül, és Anglia nemzeti csapatának kapitánya az utolsó világbajnokságon, úgy tűnik, hogy igencsak szerencsétlen.

A kritikusok mind megvannak a saját elméleteik. Jamie Carragher az egyik legjobb és legőszintébb az egykori Liverpool játékosok közül, jelenleg a TV elemzője. Ő Gerrard közeli barátja volt a vörösöknél és „parancsnokhelyettes”, mielőtt visszavonult 2013-ban. de Carragher kellett nevezni, amikor látta, hogy A vasárnapi mérkőzés után telefonon beszélt Gerrardal.

“Steven Gerrard egy érzelmi játékos, és ő emelte a Liverpoolt hihetetlen magasságokba,” nyilatkozta Carragher a Sky Sports- nak. “Ez az örület egy pillanata volt.”

Carragher véleménye az volt, hogy Gerrard csalódott volt, amiért a kispadon volt az utobbi játékok során, az öregedés, a játékookat feszülté teszi vagy megbénítja őket. Nézte a csapatot, ahogy alárendelt szerepben játszottak a Manchester United – Liverpool legnagyobb riválisa ellen – és nem tudnak irányítani az Anfielden vasárnap.

“Korábban Steven mindig is a legfontosabb ember volt,” folytatta Carragher. “Amikor Steven egy- egy sérülés után visszatért, ment vissza egyenesen a saját posztjára. Úgy gondolom, hogy ugyanez játszodott le benne most is – ez volt az őrület pillanata. “

Carragher beszélt a tapasztalatairól. Saját Liverpool karrierje során, mint Gerrard most, többszőr volt kiállítva forró feje miatt. A vasárnapi meccset követően, eszébe jútott Gerrard értetlensége, amikor a korábbi angol válogatott edzője, Fabio Capello, úgy tűnt, nem szívesen bízza rá a kapitányi karszalagot.

Capello nem mondtam neki közvetlenül, hogy miért, de az olasz gyanította, hogy Gerrard a szívével vezetné a csapatot. Nagyra értékelte Gerrard törhetetlen személyiségét, de egy inkább hidegfejű mint forrószívű vezetőt szeretett volna.

Gerrard ereje, az ő olthatatlan szellemében van, és ez lehet a kritikus időszakaiban a gyengéje is egyben.

Szólj hozzá!