Helebrandt Máté 6. lett 50 km-es gyaloglásban a VB-n

Helebrandt Máté 6. lett 50 km-es gyaloglásban a VB-n

Helebrandt végig a saját tempójában haladva versenyzett és olyan teljesítményt tett le arra a bizonyos asztalra, hogy az igencsak megsüvegelendő, főként annak tudatában, hogy még a hazai sporttársa Urbanik Sándor 2001-es magyarországi csúcsát is sikerült felülmúlnia.

Helbrandt Máté még a 2013-as világbajnokot is lehagyta a versenyen

A magyar tehetség azzal a feltett szándékkal vett részt a londoni atlétikai világbajnokság 50 km-es férfi gyaloglás számában, hogy a lelki szemei előtt már tokiói olimpia lebegett. Úgy is mondhatnánk, hogy tesztversenyként fogta fel az angliai viadalt, amely egzakt képet adhat arról, hogy hol tart most jelenleg, és előrevetítheti, hogy mire számíthat majd a Japánban megrendezendő ötkarikás játékokon. Hazánk fia szenzációs hajrát ment az utolsó 10-15 km-en, azt követően, hogy a 2013-as világbajnokot is sikerült maga mögé utasítania és a verseny végig sikerül fenntartania megfeszített tempóját.

Az eredménye több, mint négy perccel lett jobb az országos csúcsnál

A magyar versenyző már többször is hangot adott azon véleményének, hogy az 50 km-es táv jobban „fekszik” neki, ezért is helyezte azt előtérbe a 20 km-es versennyel szemben. Máté fejében természetesen az is ott motoszkált, hogy ha lehetősége nyílik rá, akkor mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megdöntse a példaképének számító Urbanik hazai rekordját. Ezt nem csupán pár másodperccel, hanem egészen elképesztő módon több, mint négy perccel jobb idővel sikerült megtennie. Ez a magyar versenyező eddig legjobb eredménye, aki a VB-t a hatodik helyen zárta, ami komoly bizakodásra adhat okot a közelgő tokiói olimpiai tekintetében.

Az 50 km-es viadalt a francia gyalogló fenomén Yohann Diniz nyerte meg (3:33:12 óra). A második és a harmadik helyet a két japán klasszis Hiroki Araj (3:41:17), és Kobajasi Kaj (3:41:19) szerezte meg. Fontos azt is megemlíteni, hogy Máté a 6. helyezésével csupán 2 perc 37 másodperccel maradt le a dobogó 3. fokáról.

Szólj hozzá!