Jean-Baptiste Grange az ötödik helyről szerzett aranyat

grange

Beaver Creek, Colo. – Ahogy az várható volt, vasárnap, egy síelő megnyerte a második világbajnoki címét férfi szlalomban. A meglepetés, hogy a versenyző nem az osztrák csillag és címvédő Marcel Hirscher, aki kiváló helyzetben volt, miután megnyerte az első nekifutást.

Helyette Jean-Baptiste Grange, a 30 éves francia nyert, aki a jobban tudta kezelni a nyomást, és a nagy havat a sívilágbajnokság döntőjében.

“Őszintén szólva nem hiszem, hogy képes voltam erre,” mondta.

Mióta megszerezte első szlalom világbajnoki címét a németországi Garmischban 2011-ben, Grange nem nyert nagy versenyen, vagy akár World Cup versenyen.

De miután ötödik helyen végzett az elsõ futamban, Grange gyönyörűen kiegyensúlyozott és kontrollált második futamot produkált, átvéve a vezetést, kombinált ideje 1 perc 57,47 másodperc volt.

Ennek ellenére, még mindig nem gondolt a győzelemre, hiszen még négy versenyző következett.

De egyik sem tudta elkapni. Sem Mattias Hargin vagy André Myhrer Svédországból. Nem Alexander Khoroshilov, az orosz veterán, aki a síelést egy új szintre emelte ebben a szezonban. Sem Hirscher, aki már régóta a legjobb tech síelő a világon, és a legmegbízhatóbb hajrázó egy rendezvényen.

“A szlalom annyira szokatlan, annyira kiszámíthatatlan,” mondta Stéphane Quittet, Grange régi edzője. “Ez egy stresszes gyakorlat, mentálisan fárasztó mindenki számára – még az edzők számára is.”

Az első futam pénteken volt, és nem csak mentálisan volt fárasztó. A pálya beállítás nagyon nehéz volt – lassú és tele extrém mozdulatokkal és kiderült – hogy sok versenyző szerencsés, hogy egyáltalán végigment rajta.

Fritz Dopfer, a német, aki végül az ezüstérmet szerezte, futamok között oxigén maszkot is használt.

Összesen 43 síelőnek sikerült befejezni a futamot, köztük az utolsó három olimpiai szlalom bajnok: Benjamin Raich Ausztria, Giuliano Razzoli Olaszország és Mario Matt Ausztria.

“Az első futam csúnya volt; ez volt a valaha megélt legrosszabb érzés, “mondta Felix Neureuther, Dopfer csapattársa, aki bronzérmet nyert.

De a második menetben, a fogások és feltételek hirtelen megváltoztak. Napsütés, néhány néző bikini felsőben figyelte a versenyt. De az első vasárnapi futam után erős havazás kezdődőtt.

A lemorzsolódás aránya jelentősen csökkent, mivel a pálya mindenki számára ideális lett. Ted Ligety, az amerikai sztár, aki aranyat nyert óriás műlesiklásban itt 16.-ként kezdte a második futamot, egy televíziós szünet után végül 21. helyen végzett.

“Én síeltem rosszul,” mondta. “Jobb lett a szünet után, amikor havazott és senki nem csúszott ki. De a síelés nem kezdődött jól. “

Hirschernek, aki már nyert két aranyérmet és egy ezüstérmet itt már egy kis idővesztesége volt Grange-el szembe, de még mindig tartotta a lépést vele, ahogy közeledett a második menet vége. De aztán közrefogott egy kaput, és kiesett.

Lent a célban, a hóesés miatt alig látni, Grange hirtelen egy gall csoport ölelésének kózéppontjába került.

“Ez egy nagyszerű emberi történet, egy nagy visszatérés története,” mondta Quittet.

Beaver Creek nem mindig volt olyan kedves Grangehez. Egy óriás szlalom verseny során 2009-ben, itt szerezte az első komoly térdsérülését.

” Itt Beaver Creekben tele vagyok nagy érzelmekkel, rossz és tényleg jó érzelmekkel is,” mondta Grange.

A második Dopfer, 0,35 másodpercre volt Grange mögött. Neureuther 0,55-re.

“Amikor haladtam át a célvonalon, a második menetben, nem gondoltam volna, hogy ez elég,” mondta Neureuther. “Egy ilyen hiba, és látod, milyen gyorsan változik minden. Valaki vét egy hibát, és már a dobogón is vagy. “

Ez volt az első Francia aranyérem, a hagyományos sí nagyhatalom, olyan versenyzőket adott a világnak, mint Henri Oreiller, Jean-Claude Killy és Luc Alphand vagy az olimpiai downhill bajnok Jean-Luc Cretiér és Antoine Dénériaz.

“Ez egy gyönyörű napsugár számunkra,” mondta Michel Vion, a Francia Sí Szövetség elnöke, miközben rázta a havat hajáról és a kabátjáról.

Miközben Grange átvette az aranyérmet egy gyermekkórus a francia nemzeti himnuszt, a “La Marseillaise” énekelte, első alkalommal ezen a bajnokságon.

“Az átélt küzdelmekre gondoltam és azokra, akikről gondoskodnom kell” mondta Grange.

Az alpesi síelés – veszélyes foglalkozás – tele van visszatérő történetekkel. Sérülések, különösen térd sérülések, ezekből kijútott Grange-nek is bőven: két térd, egy vállsérülés, a krónikus hátfájás 2012-ben, akkora fájdalmakat okozott neki, hogy fontolgatta a nyugdíjba vonulást.

Szólj hozzá!