Junior AUSZTRAL OPEN: a 14-éves Marta Kostyuk és Zsombor Piros nyerték a bajnoki címet

Junior AUSZTRAL OPEN: a 14-éves Marta Kostyuk és Zsombor Piros nyerték a bajnoki címet

A Junior Austrál Open döntőjében mindkét mérkőzés igen érdekesnek igérkezett. a várakozásokkal ellentétben, mint fiúknál mint a női mérkőzésen az alacsonyabb besorolású játékosok győzedelmeskedtek: a magyar Zsombor Piros és az ukrán Marta Kostyuk az új bajnokok. Piros a második magyar junior Grand Slam győztes, Fucsovics Márton Wimbledonban nyert 2010-ben. Az 1999 ben született Zsombornak ez eddigi karierje legfényesebb eredménye.

A döntő

Piros Zsombor a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság szombati döntőben 4:6, 6:4, 6:3-ra győzte le izraeli ellenfelét, Isai Olielt.

A finálét, sokak meglepetésre nem az egyik nagy stadionban, hanem egy szeles, távolabbi pályán rendeztek meg.

Bár igencsak szeles mérkőzés volt, a 15. helyen kiemelt magyar játékos remekül alkalmazkodott, és végig meghatározó játékkal tartotta a labdát negyedik kiemelt izraeli riválisa ellen, 1 óra 52 perc alatt szerezve meg bravúros győzelmét.

Piros a korosztályos ranglista 23. helyéről, balkezes izraeli riválisa 12.-ként kezdte a finálét, amelyet némi meglepetésre nem az egyik nagy stadionban, hanem egy szeles külső pályán rendeztek meg.

Sportszerűségből is jeles!

Zsombor a döntőig menetelve egy szettet sem vesztett, a döntőben is jól kezdett, mindezek ellenére az az első szettet az elenfele hozta 4:6 eredménnyel.

A második szettben azonban hozta az eddigi sikeres önmagát és 6:4-re győzött. Nagyszerü teljesítmény ez a fiatal teniszezőtől, magasfokú önuralmat tanusít!

Ahogy Zsombor fogalmazott: „az első szett után sikerült kijönnöm a gödörből”. A döntő szettben végig Zsombor irányított. 3:2-nél nem engedte el a játékot. 1 óra 52 perc után szép játékkal 6:3 ra hozta a mérkőzést.

„Köszönöm mindenkinek a támogatást, ti voltatok a legjobb közönség. Remélem, ti is élveztétek!”- nyilatkozta Zsombor a díjátadón, a neki szurkoló sok ausztráliai magyarnak. Sportszerűségének nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint amikor izraeli ellenfele a meccs után elsírta magát, és képtelen volt nyilatkozni, helyette Zsombor beszélt, megdicsérte az ellenfelét és gratulált neki.

A győzelem után kijelentette, hogy számára a meccs tanulsága: sosem szabad feladni.

Női döntő

A 14 éves Marta Kostyuk a női junior bajnok, legyőzve az elsők között kiemelt és Roland Garros győztes Rebeka Masarovat (7-5 1-6 6-4). Annak ellenére, hogy 3 évvel fiatalabb vetélytársánál, és sokkal kevésbé tapasztalt (ez volt az első nagy versenye, és csak a 16. ITF junior eseménye) Marta egy óra 55 perc alatt győzedelmeskedett, és a második legfiatalabb Australian Open bajnoka lett, ez a bravúr csak Anastasia Pavlyuchenkova- nak sikerült 2006 ben.

Ez a szuper tehetséges lány már az első eseményén 2015 ben döntöt játszott, és az első bajnoki címét tavaly szerezte Magyarországon az Abris Kupán.

Tavaly decemberben, Marta sokkal tapasztaltabb játékosok ellen játszott az Eddie Herr és Orange Bowl- on, negyeddöntőig jútva mindkét rendezvényen. Nagy szüksége volt tapasztalatot szerezni, és így készen áll még nagyobb sikerek elérésére az idei évben.

Marta szerezte meg Ukrajna számára az első Grand Slam-győzelmet a 2010 es Roland Garros óta, ahol Elina Svitolina győzedelmeskedett.

Bár a döntő lehetett volna jobb minőség, mindkét játékos egy csomó hibát elkövetett. Az elsö szettet Marta hozta, mig a másodikban Rebeka volt a domináns, könnyű 6-1 szettet hozva. Az utolsó szettben Kostyuk agresszív formáját hozva megnyerte a mérkőzést és junior karrierjének eddigi csúcspontjára repitette a fiatal ukrán teniszezőt.

Szólj hozzá!