Kajak-kenu: kettős siker női kenuban a maratoni vb-n

Kajak-kenu: kettős siker női kenuban a maratoni vb-n

A Brandenburgban zajló maratoni kajak-kenu világbajnokság a magyarok sikereitől volt hangos. Csay Renáta immár 17-szeres maratoni vb-győztes, ezzel beérte az eddigi egyedüli rekorder Csabai Edvint.

Magyar belharc

Csay úgy lett a történelmi aranyérem birtokosa, hogy nagy csatában győzte le a pénteken az U23-as mezőnyben aranyérmes Kiszli Vandát. Kenu egyesben Kövér Márton utasította maga mögé a mezőnyt. Férfi kajak egyesben Boros Adrián éppen lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen lapátolt célba.

Kettős dél- afrikai győzelem

A dél-afrikai Hank McGregor győzött a férfi K1 versenyben ,29,8 kilométer távon. McGregor kezdettől átvette a vezetést és elsőként ért célba 2 óra 20 perc 11.6másodperc idővel .

Dél-afrikai csapattársa Andy Birkett ezüstérmet szerzett, megelőzve a portugál Jose Ramalho-t .

A stopper rávilágított , hogy milyen szoros verseny volt az első tíz helyen befejező versenyző között, hisz mind egy percen belül voltak, McGregor és Birkett csak 1,046 másodperc.

“Ez egy fantasztikus verseny első osztályú ellenfelekkel , a legjobbak a legjobbak közül , ” mondta a dél-afrikai győztes.

“Az, hogy a dobogó tetején végeztem, egy igazi megtiszteltetés , nagyon boldog vagyok . “

Kövér Márton nagy harca

A kenusoknál Kövér Márton megvédte világbajnoki címét, s visszavágott a portugál Manuel Camposnak az Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért. A kenusoknál ötös boly alakult ki, amelyben Marci mellett két portugál, egy spanyol és egy lengyel versenyző haladt. Először a lengyel kenus szakadt le majd szép lassan a többiek is, az utolsó forduló után már csak ketten voltak Campossal, Marci megindította a hajóját és csodás győzelmet aratott .

Csay tizenhetedik vb győzelme

Immáron tizenhétszeres világbajnoknak vallhatja magát a győri Csay Renáta, aki esélyeshez méltó módon nyerte meg a brandenburgi világbajnokságon a női egyest, méghozzá két másik magyar versenyző, Kiszli Vanda és a szerb színekben szereplő Bedőcs Krisztina előtt.

Gyorsan, már a második körben kialakult egy négyes boly, amelyben a három magyar lány, valamint az ír Jennifer Egan lapátolt, így haladtak a harmadik futásig, ott leszakadt Egan és a lányok hármasban váltott vezetéssel haladtak az utolsó futószakaszig. Ott a mieink elléptek Bedőcs Krisztától, majd a célegyenesbe fordulva Reni megelőzte Vandát. Nem volt egyszerű helyzetben Csay Reni, mert a táv első részében a pumpája hibája miatt többször ki kellett önteni a vizet a hajójából, aztán a harmadik futószakasztól már a régi Renit láthattuk.

„Kezdődött azzal, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, ráadásul nem szeretek tavon versenyezni, nagy hullámok voltak, nagy szél volt, és én nem vagyok olyan nehéz versenyző, ilyen körülmények között elfúj a szél. Szóval nem voltam lelkes a rajt előtt, de a végére minden jó lett. Köszönet Vandának, hiszen nagy segítség volt, hogy tudtuk egymást váltani a verseny során – mondta Csay Renáta.

Szólj hozzá!