Kínai hajósok hosszú utja a Volvo Ocean Race- ig

Volvo Ocean Race

Newport – A Volvo Ocean Race kínai csapata nem teljesít rosszul a szeptemberi próbaüzem óta. Akkor, alig egy hónappal a tényleges verseny rajtja előtt még rengeteg gondjuk volt.

Franciaország vezető óceánhajózó versenyzői által képzett Dongfeng Race Team személyzete figyelte, amint a 15000 dollárt érő vitorlájuk sülyed a vízbe, a kínai legénység egyik tagja kapkodva próbálta menteni, minek következményeként a kötél felmarta a tenyerét, és a vitorlával együt kellett kimenteni.

“A francia srácok rengeteget bosszankodnak,” mondta Mark Turner, a kínai csapat egyik vezetője a múlt heti útmegszakításuk során. “A többi csapattag, mindenki, nem számít.”

A Dongfeng legénysége között olyanok is vannak, akik még soha nem aludtak egy vitorláson, vagy nem beszéltek angolul 2014 február előtt. Csütörtökön megérkeztek Newportba, sőt, ők nyerték a verseny hatodik szakaszát, ami a braziliai Itajaban kezdődött, április 19-én. Ez volt a csapat második szakaszgyőzelme a kilenc szakaszos világ körüli versenyen, amely magában foglal 11. kikötőt és mintegy 39.000 tengeri mérföld hosszú.

Összesítésben a Dongfeng a második helyen áll 17pontot szerezve eddig, 6 pontal lemaradva az Abu Dhabi Ocean Racing csapatától, amely a második helyen végzett a hatodik futamban, 3 perc 25 másodperccel lemaradva. A Dongfengnek sikerült ezt a nagyszerü teljesítményt elérni, annak ellenére, hogy az elöző szakaszban egy törött árbóc nehezítette a dolgukat. Amikor a személyzet tagjai, a harmadik futamot megnyerve befutottak saját kikötőjükbe, a kínai Sanya- ba, ráéreztek valamire. “A kínai győzelem legitimálta, hogy jól csináljuk azt amire a támogatóink felhatalmaztak,” mondta Turner, aki elismerte, hogy kezdetben nem volt nagy bizalma a csapat iránt. A kínaiak kulturájukból fakadóan nyerni akarnak. De azt is akarták, hogy kínai hajósok legyenek a fedélzetén. A csapat sikerességére nem sokan fogadtak volna.

“A szerződés kimondta, hogy kínai is kell, legyen a személyzetben,” mondta Turner. “Ezeken a hajókon, egy időben három ember tartozkodik a fedélzeten. Az lett volna a forgatókönyv, hogy két nagyon tapasztalatlan kínai lenne egy időben a fedélzeten, és Charles nem tudta kezelni ezt. Biztonságra hivatkozva, egyszerüen nem akart kifutni a spanyol kikötőből. ” A kezdetektől fogva, Turner állította, hogy „nagy kérdés”egy tapasztalatlan embert ilyen igényes és időnként megrázó versenybe indítani. Ilyen “nagy kérdés” volt a 41 éves francia Caudrelier, aki része volt a Groupama vitorlás csapatnak, amely megnyerte a 2011-12 futamot.

Liu Xue, az úgynevezett fekete, és három másik kínai matróz váltotta egymást két csapatban a Dongfeng fedélzetén.

“Az első hosszabb edzés után hideg volt, nem tudtam megenni az ételt, a hajó szörnyű volt, az étel szörnyű volt,” mondta Liu pénteken. “Miután ezt túléltem, azt mondtam, nem akarok tövvé soha vitorlást megérinteni. Soha. “

Liu vegyes érzelmek között hagyta el a csapatot. De egy hónap elteltével, elkezdett hiányozni az élet a hajón, és nem akarta cserbenhagyni csapattársait.

“Tudtam, hogy meg kell ragadnom ezt a nagy esélyt,” mondta.

Turner azt mondta, hogy a fiatal óceáni vitorlás versenyzők legalább “három Volvó Race” távolságra voltak akár egy őr kapitánytól, a harmadik legmagasabb rangú pozíció egy hajón, de hozzátette, hogy a javulás inspiráló volt.

A legénység egy francia tagja, Kevin Escoffier, az első két futamban dupla műszakban vitorlázott, mondta Turner. “Idővel, a kínai legénység fejlődni kezdett,” mondta. “Mindenkinél a hangsúly, hogy annyi tudást adjunk át, amennyit csak lehetséges. Most jó eredményeink vannak, annak ellenére, hogy egyértelmű hátrányból indultunk. “

A számos fejlesztés nem magyarázza azonban, hogy miért a Dongfeng gyakran a leggyorsabb csapat a szeszélyes időjárásban. Az egyik előnyük, egyes szakértők szerint, a franciák ezermester megközelítése, az egyszemélyes vitorlázási kultúra, mint például a La Solitaire du Figaro és a többtörzsű óceáni vitorlázás.

“Nem lep meg egy csöppet sem, hogy ez a csapat nyerte a szakaszt,” mondta Ryan Breymaier, akit széles körben Amerika legjobb kevésemberes tengerészének tekintenek, és akit képeztek a franciák. “Nincsen egójuk ezeknek a francia tengerészeknek. Ők már mind vitorláztak a Figaro- n, egyedül, egyforma hajókban. Ez teszi ezt a csapatot sikeressé. “

Hozzátette, utalva az Volvo Ocean Race –en használt hajókra, “Mindannyian képesek résztvenni egy VOR 65 világ körülin, csupán kéttagú legénységgel.”

Breymaier azt mondta, hogy néhány nem-francia matróz, szakmailag jól felkészült vitorlázó ugyan, de csak egy pozicióra szakosodva. Ezt a megközelítést látja néhány más Volvo csapatnál. Sam Davies, az SCA csapat kapitánya, amelynek egy egész személyzete női tengerészekből áll, egyike azon keveseknek, akik a Figarot is és a Volvot is végigcsinálták. Breymaier szerint, a jelenlegi irányzat az “egy- tervezés”, vagy VOR 65- re is indítható, azonos tervezések tökéletesen illeszkednek a francia matrózok készségeikhez, akik képesek az íjat vezetni, vagy akár az árboc vagy kormány mögött irányítani.

“Egy one-design hajó, ha lassú, a te hibád,” mondta Escoffier, a Dongfeng legénység tagja, aki rámutatott, hogy a Volvo korábbi versenyein minden egyes hajó más volt. “Korábban könnyű volt azt mondani, hogy a mi hajónk nem olyan jó, mint másoké. Gyorsaságunk egyik oka, hogy mi ezen a Volvo versenyen, mindig keressük a megoldást, hogyan tudnánk 0,05-csomó előnyt szerezni. Tudva, hogy ott kell lennie valahol a megoldásnak. Ez is része a francia Figaro kultúrának. ” Turner azt mondta, hogy bár voltak fiatal matrózok is a flottákban, a legtöbb csapat a legjobb profi óceáni vitorlás versenyzőkkel volt teli. A kínai hajósok hozzájárulása eleinte kevéske volt, mondta, de egyre inkább növekedett. “Nem tudnak legyőzni senkit sem, még egymást sem, “mondta Turner. “Ők versenyképesek, de van egy olyan érzésem, hogy ugyanilyen jól teljesítenének a legénység parton maradt tagjai is.”

Escoffier azt mondta őt Liu és a többi kínai hajós szelleme ihlette.

“Néha azt mondják,” holnap jobb lesz, “mondta Escoffier, aki több tengerentúli vitorlás versenyt is teljesített, ez az első Volvo Race-ja. “Ez elég közel áll a Zen kultúrához. Nincs ok arra, hogy a holnap rosszabb legyen, mint ma. Ezt az álláspontot segít mindannyiunkat. “

A tapasztalatlan kínai legénység tagjai hajlandóak megbízni a tapasztaltabb francia tengerészekben, és megtesznek minden szükséges lépést, így a csapat jól teljesít.

Vasárnap indul a Volvo hetedik szakasza, Newport és Lisszabon között, 2800 tengeri mérföld, az utolsó szakasz a Dongfeng számára, hogy bemutassa a csapat javuló távolsági teljesítményét az utolsó két szakasz előtt, amelyek sokkal rövidebbek lesznek.

Arra a kérdezte, hogy szerinte előny- e, hogy engedélyezték a francia és a kínai hajósok vegyes csapatát, Escoffier nem tudott meggyőző választ adni.

“Nem ismerek elég kínai embert, hogy egy szabályt állítsak fel,” mondta. “De ezekkel a srácokkal, az biztos, hogy egy nagyon szép történetet csinálunk.”

A verseny júniusban fejeződik be a svédországi Göteborgban.

Szólj hozzá!