Kozák történelmet írt, a német páros meszerezte második aranyérmét

Kozák történelmet írt, a német páros meszerezte második aranyérmét

Kozák Danuta lett az első női kenus, aki három olimpiai aranyérmet szerzett egyetlen olimpián, a német duó: Sebastian Brendel és Max Rendschmidt pedig megszerezte a második Rio 2016 aranyérmét- az edzőjük halálát követően.

A nyolcadik arany

A magyar női kajaknégyes olimpiai címvédőként utazott Rióba, ahol magabiztosan jutott be a döntőbe. A szombati versenynapon a Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kozák Danuta,Fazekas-Zur Krisztina összetételű csapat olyan tempót diktált, főleg a táv második felén, amit a többiek nem tudtak tartani. Így lett meg a nyolcaik magyar arany a mostani olimpián.

Az 1perc 31.482 másodperces idő elégnek bizonyult a 2012-es londoni bajnokoknak a címvédésre. A dobogó a négy évvel ezelöttiként alakult: második a német csapat, mig a bronzérmet a Fehérorosz lányok vihették haza.

Célozd meg a Holdat

Kozáknak ez már az ötödik olimpiai aranya volt (a hatodik magyar sportoló, akinek ez sikerült), Rióban pedig a harmadik. Természetesen nagyon elégedetten értékelte az elmúlt egy hetet. “Van egy mondásom: célozd a Holdat és nem baj, hogyha nem éred el, akkor is a csillagok közt vagy. Én becéloztam a Holdat – és el is értem.

Nem is tudtam és nem is akartam volna több számban indulni. Nagyon kellett koncentrálni, hogy ez a három is meglegyen. Egy hihetetlen négy éven vagyok túl, aminek ez a koronája. Örülök, hogy bevállaltam.”

„Egy hihetetlenül nyugodt, erős lelkiállapotban lévő pálya volt. Nem tudom, hogy sikerült, de a Gabi nagyon jó csapást adott végig, hátulról pedig nagy erő jött. Azt tudtuk megcsinálni, amit gyakorolunk. Edzéseken nem tudtunk ilyen jót menni, mert persze akkor nyilván fáradtabbak vagyunk, most kipihenten tudtunk menni egy tökéletes pályát” – mondta Kozák Danuta a célba érés után.

Aranyra váltott fájdalom

A 2013-ban Duisburgban vb-győztes Max Rendschmidt, Marcus Gross német egység taktikus versenyzéssel szerezte vissza az aranyérmet. A számot erősen megszínezte az 500 m-ig élen haladó olasz duó, Nicola Ripamonti és Giulio Dressino erősen túlvállalta magát a táv első felén. Elvitte őket a hév és a közönség szurkolása. Az olaszok 750 m-nél már csak harmadikok voltak, a hajrára meg nem maradt erejük, és így végül a nyolcadik helyen értek be a célba.

A német csapat egy nehéz és fájdalmas héten van túl, hiszen hétfőn (augusztus 15.) Rióban autóbalesetet szenvedett és belehalt sérüléseibe a kenu edző, Stefan Henze.

“Semmit sem érzékeltem ezen a ponton, csak örülök, hogy a verseny véget ért, és itt állhatok, két aranyéremmel,” mondta Brendel.

Egy vesével olimpikon

A verseny egyik ezüstérmese, a brazil Isaquias Queiroz dos Santos, folytatta rekorddöntő teljesítményét, mint hazája legeredményesebb kenusa, olimpiai érmet nyert, társa Erlon de Souza Silva pedig bronzot.

Dos Santos beceneve “Sem Rim” – “Hiányzó Vese” – hiszen egy gyerekkori baleset miatt az egyik veséjét eltávolították.

Dos Santos a brazilok legnagyobb sztárja ebben a sportágban, bár más nincs is igazán. 2014.-ben megnyerte volna a VB-t ebben a számban, ha nem borul be az utolsó méteren. Az 500 métert ellenben minden évben nyerte és 200 on is harmadik volt tavaly a VBn. Tavaly nem indult egyest 1000 en, mert párosban indult, amit meg is nyert. Tehát bármiben indul nagy benne a poenciál. Idén a duisburgi világkupán 850 méterig vezetett, de feladta a távot.

A C2 1000m bronzérmét az ukrán páros, Dmytro Ianchuk és Taras Mishchuk szerezte meg.

Szólj hozzá!