Lecserélni a legendákat? A Jenkik megteszik

didi gregorius

A Yankees csapata átalakulóban van megint – egy trükkös átmeneti folyamatban, amikor egy nagy népszerüségnek örvendő játékosnak meg kel találni az utodját. Didi Gregorius, szezonon kívüli lett szerződtettve, de mivel a Yankees sok nagyra becsült játékosa is tagja a rekordszámú (27 bajnokság) győztes csapatnak, így egyre többszőr kell kezelni ezt az átmenetet.

Az évek során, a jenkiknek meg kellett találni Babe Ruth, Lou Gehrig, Bill Dickey, Joe DiMaggio, Mickey Mantle, Yogi Berra, Phil Rizzuto, Roger Maris, Whitey Ford, Thurman Munson, Reggie Jackson, Don Mattingly, Mariano Rivera és most Jeter “helyett” a megfelelő játékost.

Néhány új ember jobban teljesített, mint mások. Néhányan kiléptek a Yankees nevelő rendszeréből; Néhányukat eladták, vagy a szabad kártyával, ügynökök révén váltottak csapatot; Néhányan felmentést kaptak, mint Ruth, akit 1935-ben a tulajdonos Jacob Ruppert felmentett, csatlakozhasson a Boston Braves csapatához. Helyette találták George Selkirk- et, aki hamarosan alap jobboldali játékos lett.

“Selkirk hatalmas nyomás alatt volt az első évben, de ő ragyogóan kezelte ezt,” mondta egyszer Joe McCarthy, a Yankees akkori managere. “Nem volt játékos, aki valaha is keményebb feladatot kezelt volna.”

Az első évben, Selkirk. 312 ütött, és 94 alkalommal volt kiütéses hazafutása. Az ő kilenc szezonja alatt, ötször ütött több mint. 300 –at, az All-Star csapat tagja volt 1936-ban, és a jobb oldali védője az öt World Series nyertes csapatnak.

Miután a haditengerészetnél végigszolgálta a második világháború idejét, Selkirk további életét is teljesen a baseball- nak szentelte. Visszament a Yankees csapathoz, mint támogató és alacsonyabb ligák vezetője. Később a Washington Senators managere, majd a 1967-es szezonban a Mets” vezetője.

Amikor Lou Gehrig- nél, amiotrófiás laterális szklerózist diagnosztizáltak, május 2-án 1939-ben, Ellsworth Dahlgren, becenevén Babe lett az új első alapember. A Yankees a Red Sox csapattól vette 1937-ben. Gehring 1941 elején, 37 évesen meghalt.

Bill Dickey, magas és impozáns alakjával, vitathatatlanul a legjobb elkapó volt a baseball világában az 1932- 1943 évek között. Visszatérve a haditengerészettől, 1946-ban kinevezték menedzsernek, amikor McCarthy hirtelen lemondott. Később, még ugyanabban a szezonban, a klub elnöke, Larry MacPhail leszerződtette Bucky Harris –t mint csapatvezetőt, és Dickey visszavonult. Kevesebb, mint egy héttel később, a Yankees szerződtetett egy fiatal elkapót, aki .315- t ütött Newarkban: Lawrence Peter Berra- t.

Aaron Robinson maradt a jenkik “elsődleges elkapója 1947-ben, míg Berra ütött .280-at. A következő évben, Gus Niarhos volt az elsődleges elkapó, de Berra hozzájárult 98 RBI- vel és .305 ütéssel és 14 hazafutással. Addigra Dickey visszatért, mint edző, és azt mondta Berra- ról, “tanultam a tapasztalataiból.”

Berra jól végezte a rábízott feladatot, megszerezve három American League legértékesebb játékosa díjjat, és rekordszámú, 10- szeres World Series gyűrű tulajdonosa lett.

Nem sokkal azután, hogy Joe DiMaggio megütött egy hazafutást, hogy segítse a Yankeest megnyerni a 1951-es World Series-t, nyugdíjba vonult, mondván: “Én nem vagyok Joe DiMaggio többé” – minden bizonnyal nem az a Joe DiMaggio, aki megüt 56 egymást követő játékot 1941-ben, aki a Yankeest 10 American League és kilenc Series bajnokság győzelemhez segíti 13 szezon alatt.

Az összes „Jenki “átmenet közül, a leggyorsabb és a legjobb, Mickey Mantle beilleszkedése volt, egyszerűen felváltva a központi területen addig szereplő játékost, 1952-ben miután annak megsérült a térde. A 20 éves Mantle ütött .311- at1952-ben, 23 hazafutással. Vele a Yankees hét World Series bajnokságot nyert a 12- ből, amelyben szerepelt.

Mantle visszavonult az 1968-as szezonban, mondván: “Én nem tudok ütni többé.” Az 1969- es átmenetben, Joe Pepitone, egy külső mezőnyjátékos helyetesítette Mantle- t, majd a fiatal Bobby Murcer. Murcer felfejlődött, és négyszeres Yankees All-Star csapattag lett.

Az ő 16 idénye alatt, Whitey Ford- nak Yankees-rekord 236 győzelme volt, és 10 World Series-t nyert vele a csapat, de 1967-ben szabadkártyával távozott. Addigra, Mel Stottlemyre bukkant fel, mint Yankees “ász. Fél évszázaddal később, a Yankees ászokat ünnepel – Catfish Hunter, Ron Guidry, Tommy John, Jimmy Key, David Cone, David Wells, Andy Pettitte, Roger Clemens, Mike Mussina, CC Sabathia – de még meg kell találniuk a starter játékost, aki olyan jó, mint a balkezes, becenevén Chairman of the Board.

A Yankees sokkos állapotban volt a döbbenettől. Thurman Munson, a kapitány és elkapó, aki az American League legértékesebb játékosa volt 1976-ban, 1979- ben egy balesetben életét vesztette. A baleset a kétmotoros sugárhajtású repülővel történt az Akron-Canton repülőtéren. Jerry Narron és Brad Gulden, fejezték be helyette a szezont. Az 1980- as szezonban, a Yankees gyorsan kapott az alkalman, és megszerezte Rick Cerone játékjogát a Toronto Blue Jays- től.

Cerone .277 –et ütött és 14 hazafutása volt. A Yankees megnyerte a Keleti csoportot 103 győzelemmel. Don Mattingly volt az AL legértékesebb játékosa 1985-ben, a 1984 ben a legjobban ütő játékos (.343), és a legtőbbet ütő kétszer is (207, 1984-ben és 1986-ban 238), a legjobb teljesítményét (35 hazafutás 1985- ben) már fájós háttal érte el. 1995 -ben nyugdíjba vonult. Helyesitendő, Bob Watson, a Yankees managere, lecsapott Tino Martinez -re a Mariners játékosára.

Az elkövetkező hat szezonban, a Yankees négy World Series-t és öt AL bajnokságot nyert, Martinez segitségével. Az 1998-as World Series söpörni a San Diego Padres, darabokra törte a grand slam a Yankee Stadionban.

Mariano Rivera- val, 1996-2000 közötti öt idényben, a Yankees négy World Series- t nyert. Majd 2009-ben, AL győztes. 12 East Division címet is összeszedtek, igy Mariano Rivera is bekerült a pótolhatatlan dobók közé. Miután Rivera visszavonult, David Robertson örökölte a helyét 2014-ben. A Yankees őt a Chicago White Sox- nak adta egy négyéves 46.000.000 $ szerződéssel.

A Yankees hírességek pótlása kétszer sikerült annyira tökéletesen, hogy előd és utódja is a Hall of fame- re került: Berra után Dickey, és Mantle után DiMaggio. Volt, aki All-Stars csapatba került: Selkirk, Martinez, Howard, McDougald, Murcer, Stottlemyre, Robertson. Voltak, akik szilárd: Cerone, Griffey. Néhány lehetett volna jobb: Dahlgren, Robinson.

Tehát az új játékosnak, Didi Gregoriusnak összpontosítani kell. Hacsak nem lesz 3465 ütése, soha nem fogják elismerni, mint Derek Jeter ’helyetese”.

Szólj hozzá!