Lewis Hamilton átvette a vezetést a világbajnokságban, idén először áll az élen

 Lewis Hamilton átvette a vezetést a világbajnokságban, idén először áll az élen

Lewis Hamilton, győzelmével megelőzte Michael Schumachert, ő a magyar futam első ötszörös nyertese. Ennél is fontosabb, hogy átvette a vezetést a világbajnokságban, idén először áll az élen. Hat pont az előnye csapattársa, Nico Rosberg, illetveDaniel Ricciardo előtt.

A rajtot a címvédő Hamilton kapta el jobban, és már az első kanyarban maga mögé utasította csapattársát, noha a Red Bull versenyzői is igyekeztek legyűrni a Mercedes pilótáit, Daniel Ricciardo néhány pillanat erejéig meg is előzte Rosberget.

A 12. körben Hamilton előnye már 2,5 másodperc volt Rosberg előtt, míg Ricciardo már 6,9 másodperccel volt lemaradva az élen álló Mercedestől. A bokszkiállások sorát Sebastian Vettelnyitotta meg az élen a futam 14. körében – a német közvetlenül csapattársa, Räikkönen elé érkezett vissza a pályára.

1 körrel később érkezett Daniel Ricciardo, valamint a remek tempóban köröző Fernando Alonso is. Ricciardo végül Vettel elé jött vissza a pályára, így a Ferrari nem tudott előrébb kerülni.

Hamilton az élről a 16. kör végén állt ki, így Rosberg vehette át a vezetést. A német 1 körrel később jött új abroncsokért, ám nem tudott csapattársa elé visszatérni.

A lágy gumikkal rajtoló Räikkönen egészen a 29. kör végéig elhúzta első etapját, ekkor váltott a Pirelli szuperlágy abroncsaira, és engedte útjára a mögötte autózó Verstappent.

A kerékcserék második etapját Daniel Ricciardo nyitotta meg az élen. Az ausztrál a 33. kör végén érkezett a bokszba, a Red Bull egy előrébb hozott kiállással próbált közelebb férkőzni a Mercedesekhez.

A taktika nem jött be, időközben ráadásul Hamilton is elkapta a fonalat, és bő 2 másodpercre növelte előnyét Rosberg előtt.

Hamilton a 41. kör végén érkezett meg 2. kiállására, utolsó etapjára pedig a lágy keverékű abroncsokat kapta. Rosberg 1 körrel később érkezett, ám csak nőtt a hátránya az angolhoz képest.

Lewis Hamilton közben veszített előnyéből az élen, köszönhetően annak, hogy Gutiérrez kissé feltartotta őt egy lekörözés során. Rosberg ennek köszönhetően 6 tizedre megközelítette a britet, ám aztán újra normalizálódott a kettejük közti különbség. Gutiérrezt egyébként a kék zászlók figyelmen kívül hagyásáért 5 másodperces időbüntetéssel sújtották.

A futam utolsó köreiben Hamilton abroncsai szemmel láthatóan elfogytak, a brit hibázott is, minek köszönhetően Rosberg fél másodpercre megközelítette, végül azonban nem tudta legyűrni csapattársát.

Hamilton a második helyről rajtolva megnyerte a 31. Magyar Nagydíjat, ezzel pedig átvette a vezetést a bajnoki tabellán is – előnye 6 pont az eddig élen álló Rosberg előtt.

A harmadik pozícióban Daniel Ricciardo futott be, aki szépen megvédte dobogós helyezését a verseny végére felzárkózó Sebastian Vettellel szemben.

Max Verstappen és Kimi Räikkönen egészen a leintésig harcban voltak, a holland azonban nem adta meg magát, és végül az 5. helyen futott be.

Mindenképpen dicséretes Fernando Alonso szereplése is, aki a 7. helyre hozta be a McLarent, miközben csapattársa, Jenson Button a kiábrándító kezdés után végül feladta a versenyt.

“Azt hiszem, Spanyolország határozottan egy fordulópont volt,” mondta Hamilton. “Nem érzem, annak, de ez volt a mélypontját. Az egyetlen út innen felfelé vezet. Az év elején Hamiltont kétségtelen, hogy mechanikai problémák és a balszerencse is üldözte.

Bár a McLarenek ígéretesen szerepeltek a hétvége nagy részében, Jenson Buttonnak már a futam 5. körében műszaki problémái adódtak. A britet végül utasították arra, hogy maradjon kint a pályán, nem sokkal később azonban a bokszba hajtott, majd újra csatlakozott a versenyhez.

Nem sokkal később a versenyirányítás közölte, vizsgálat alá helyezték az angolt nem megengedett rádiókommunikáció miatt – később pedig aMcLaren versenyzője meg is kapta bokszutca-áthajtásos büntetését.

Szólj hozzá!