Minden idők 10 legnagyobb sporteseménye

Minden idők 10 legnagyobb sporteseménye

A világ legnézettebb sporteseményeinek napján megáll az élet, minden a sportra, valamint a showra összpontosul. Lássuk, melyek minden idők 10 legnagyobb sporteseménye.

1. Az olimpiai játékok egy nemzetközi, több sportágat magába foglaló eseménysorozat. Az újkori olimpiai játékok sora – az ókori olimpiák mintájára, 1503 év elteltével 1896-ban Athénban kezdődött el, és minden olimpiád elején tartották meg. Az eseménysorozatot egészen 1920-ig csak nyáron rendezték meg, az első téli olimpiát 1924-ben Franciaország Chamonix nevű városa szervezhette. A nyári és a téli olimpiai játékokat 1992-ig egy éven belül rendezték, 1994-től a nyári játékok az olimpiád első, a téli játékok pedig az olimpiád harmadik évében vannak.

2. A FIFA Labdarúgó-világbajnokság a nemzetközi labdarúgóélet legfontosabb és legnépszerűbb viadala. A FIFA-tag nemzeti férfi labdarúgó-válogatottak versengenek a kupáért, amelyet a négyévente megrendezett döntő nyertese kap meg. Az első döntőt 1930-ban rendezték Uruguayban, és a kupát azóta minden negyedik évben kiadták, kivéve 1942-t és 1946-ot, amikor a második világháború miatt nem rendeztek labdarúgó-világbajnokságot.

3. Az UEFA-bajnokok ligája, teljes nevén angolul UEFA (Union of European Football Associations) Champions League, egy európai klubcsapatok részvételével játszott labdarúgósorozat, mely évente kerül megrendezésre. Az induló csapatok az adott ország bajnokságának megnyerésével (illetve második, harmadik, negyedik helyének elérésével) vívják ki a részvételt.

4. Cricket Világbajnokság, az általában négyévente (a Nemzetközi Krikett Tanács által) megrendezett világbajnokságon, 2003-ban 14 ország indult. Ezt Ausztrália nyerte, a 2 millió dolláros díjjal együtt.

A rendezvény szervezője a Nemzetközi Krikett Tanács (ICC), egy előzetes kvalifikációs sorozatot (selejtezőt) követi, amelyet négyévente kerül sor (ODI) és kétévente a T 20. A verseny a világ legnézettebb sporteseménye. Az első krikett-világbajnokság (ODI) verseny Angliában került megrendezésre 1975-ben, és a T 20 Dél-Afrikában 2007-ben.

5. A Super Bowl a fő amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntője. Az NFL két konferenciája, az AFC és az NFC győztese játssza egymással. Az első Super Bowlt 1967-ben rendezték a két rivális amerikai futball liga (AFL, NFL) győztesei között, ekkor még AFL-NFL World Championship Game néven. Az AFL, és az NFL 1970-es egyesülése óta nevezik a mérkőzést hivatalosan is Super Bowlnak.

6. A wimbledoni tenisztorna (hivatalos nevén: The Championships), a legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny a világon. Az évente megrendezett négy legrangosabb teniszverseny, a Grand Slam-tornák egyike, és történelme, valamint nagy hagyományai miatt ezek közül is Wimbledon a leghíresebb és sokak szerint a legkiemelkedőbb.

7. A Tour de France vagy más néven Le Tour vagy La Grande Boucle a világ legismertebb országúti kerékpárversenye, amelyet 1908 óta évente megrendeznek. A háromhetes verseny Franciaországban és a szomszédos országokban zajlik. A táv szakaszokra bomlik – egyik településtől a másikig – mindegyik egy-egy külön verseny. Az időeredményeket versenyzőnként összesítve állapítják meg a végső sorrendet, ami alapján kiderül, hogy ki nyeri a Tourt.

8. A rögbi-világbajnokság a rögbi nemzetközi versenyrendszere nagyon lassan alakult ki. A legpatinásabb sorozat a jelenlegi Hat Nemzet. Világbajnokságokat 1987 óta rendeznek. A déli félteke legrangosabb tornája a Tri Nations, amelyet csak 1996-tól rendeznek meg.

9. A Forma-1 az autóversenyek legmagasabb kategóriája, szabályait a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) határozza meg. A Formula-1-es világbajnokságban nyitott karosszériájú, együléses, atmoszferikus nyomáson működő belső égésű motor által hajtott autók vehetnek részt. A versenysorozat több állomásból, Grand Prix-ből (nagydíjból) áll, melyeket szilárd burkolatú, erre a célra kialakított zárt, vagy városi pályákon rendeznek. Az eredmények alapján évente két világbajnokot avatnak, egy egyénit és egy konstruktőrit (csapat-világbajnokság).

10. A National Basketball Association (NBA) észak-amerikai profi kosárlabdaliga, a világ legjelentősebb férfi kosárlabda-bajnoksága. A ligát New Yorkban alapították 1946. június 6-án Basketball Association of America (BAA) (Amerikai Kosárlabda Szövetség) néven. Jelenlegi nevét a rivális National Basketball League-gel (Nemzeti Kosárlabda Liga) való egyesülés után kapta.

Szólj hozzá!