MotoGP: 2018-as Magyar Nagydíjról tárgyal a Hungaroring

MotoGP: 2018-as Magyar Nagydíjról tárgyal a Hungaroring

A korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakos a sajtónak adott interjújában elmondta, hogy a Hungaroring szeptemberben befejezte a nyolc éve felvett hitel törlesztését, így minden adósságától megszabadult. Gyulay azt mondta, már tárgyalnak a MotoGP gazdasági jogait birtokló Dornával.

Az anyagiak rendezve…

A pénz megvan rá, ha sikerül a pályacsíkot úgy átalakítanunk 2017 végére, hogy motorversenyekre is alkalmas legyen, akkor 2018-ra megpróbáljuk idehozni a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyét. Természetesen ehhez is kormányzati támogatásra, garanciára van szükségünk. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úr igencsak biztatott minket a vele folytatott tárgyalásokon.

A MotoGP mezőnye eddig kétszer, 1990-ben és 1992-ben versenyzett a Hungaroringen. A sorozat visszatéréséről szerződést kötöttek 2010-re, de akkor nem a Hungaroring, hanem a Sávoly mellé tervezett Balatonring lett volna a helyszín. Az a pálya végül nem épült fel.

A Hungaroring a sok aszfaltozott bukótere miatt nem kompatibilis a MotoGP-vel, amelyben a kavicságyas menekülőzónák biztonságosabbak.

2017 őszén folytatódik a Hungaroring felújítása

Az idei újraaszfaltozást követően további fejlesztések várhatók a mogyoródi pályán, amely során többek között új főépületet is kap az F1-es Magyar Nagydíjnak több mint 30 éve otthont adó létesítmény.

A 30 éves Hungaroring „megújulása” tavaly év végén kezdődött el, és a munkálatok a tervek szerint 2017 őszén folytatódnak – tovább épül-szépül hazánk Formula–1-es versenypályája, amely immár a tradicionális helyszínek közé tartozik a világbajnoki sorozatban.

2016-ban a mogyoródi aszfaltcsík teljes hosszán kicserélték a kopóréteget, amely fontos és szükséges első lépése volt a felújítási munkálatoknak. 1986 óta nem volt egységes, új aszfalt a Hungaroringen, most van, és nemcsak ez jó hír, hanem az is, hogy Charlie Whiting, a Formula–1 nemzetközi versenyigazgatója azt nyilatkozta a pályabejárás után, hogy első osztályú munkát végeztek a Hungaroringen.

Az elmúlt hat évből ötöt nyereséggel záró vállalat önerőből oldotta meg az aszfaltozást, amely a szerződéshosszabbítás szempontjából is fontos tényező volt. (A Formula–1-es Magyar Nagydíj a hosszabbításnak köszönhetően újabb öt évig, vagyis 2026-ig szerepel a sorozatban.)

Cél a nézők tökéletes kiszolgálása

Első lépésben az alapvető cél a nézők kiszolgálása, vagyis a lelátórendszer, a főtribün mögötti terület korszerűsítése, új televíziós kommentátorfülkék építése. A második ütemben (2018 őszétől kezdődően) következhetnének a főépületek és a garázsok, a harmadikban pedig felépülhetne a látogatóközpont, a múzeum, és a kiszolgáló létesítmények, amelyek lehetővé tennék, hogy a Hungaroring egész évben látogatható motorizációs centrum, azaz a hazai autó- és motorsport fellegvára legyen.

A Hungaroring célja, hogy az építkezés ne befolyásolja a nagy nemzetközi versenyeket. A pályán a Formula–1 mellett – amelynek a megrendezése a vállalat elsődleges feladata – jövőre is megtartják a túraautó-világbajnokság, a német túraautó bajnokság és a kamionos Európa-bajnokság egy-egy versenyét.

Szólj hozzá!