Portugália, az Algarve Kupa házigazdája szerint az esemény „a mi világbajnokságunk”

fotbal feminin

LAGOA, Portugália – Az elmúlt 12 évben, az Algarve Kupa házigazdája úgy tekintett magára, mint egy érdeklődő látogató. Most itt a lehetőség, a nagyok ellen játszhat.

Minden tavasszal, amikor a világ legjobb női foci csapatai a tengerparti régió napsütötte tájaira utaznak, a portugál csapat játékosai izgatottan várják a lehetőséget, hogy megtekintsék a sport nagy csillagainak játékát. Nem ellenük játszani – csak nézni őket. Végtére is, a 12-csapat részvételével megrendezett esemény három csoportban, négy- négy csapattal zajlik, és bár az A és B csoport tele vannak a sport nagy neveivel, mint az Egyesült Államok, Németország és Svédország. A C csoport volt az Algarve változata a „rekreációs Liga-nak”: olyanok, mint Írország, Lengyelországés Izland – és Portugália – játszottak egymással, de a torna szabályai szerint, nem játszhattak az első két csoport résztvevői ellen.

“Mi a lelátókról figyeltük őket néha,” mondta eszen a héten, Ana Borges, Portugál csatár. “Nagy megtiszteltetés volt, természetesen. De ilyenkor voltunk a lehető legközelebb hozzájuk. “

Most közelebb állnak álmuk megvalosításához. A FIFA, kibővítette a nyári női világbajnokságot 24 csapatra a 16 helyett. Az Algarve torna, amely már régóta az első bemelegítő esemény, is megváltozott. Még mindig 12 csapat játszik az elkövetkező nyolc napon, de ebben az évben mind a 12 jogosult megnyerni a versenyt. És végül, a kisebb csapatoknak is, mint Portugália megadatik az esély, hogy versenyezzenek az óriásokkal.

“Hogy őszinte legyek, ez olyan, mint a saját világbajnokságunk,” mondta Carolina Mendes, a portugál csatár.

Ez nem túlzás; Egy évvel ezelőtt ebben az időben, Portugália a nyitó meccsre készült az Ausztria ellen, ami után Oroszország és Észak-Korea következett. Egy évvel korábban, ugyanitt Mexikó, Magyarország és Wales voltak az ellenfelek.

Ebben az évben, Portugália – a 42. helyre rangsorolva a világon – France (3. rangsololt) ellen kezd, őket követi Japán (4. rangsorolt), és Dánia (16.).

A formátumbeli változás lényegében lehetővé teszi az Algarve tornának, hogy elmélyítse a minőséget e területen; Idén például Svájc – feljövőben levő csapat, aki kvalifikálta magát az első Világbajnokságára – is szerepel Algarve -ban. Meg lesz a lehetőségük, hogy szembenézzenek az Egyesült Államok és Norvégia csapatával (csakúgy, mint a másik C csoportból felszabadult Izlandnak).

“Ez a verseny nagyon fontos a mi saját csapatunk felépítésében, és azt hiszem, látszik, hogy a játékosok már nyár előtt emelkedő intenzitással dolgoznak,” nyilatkozta Ramona Bachmann, a Svájci csatár. “Sok kiváló dolgot hallottunk a rendezvényről, és úgy tünik, mindent tökéletes lesz.” Sok mindenért lehet Algarvet szeretni: A szállodák a reszort-központokan gazdag felszereltséggel és minden kényelemmel, a felkészülési lehetőségek is tisztességessek, és a stadionok, általában, elegendőek és hangulatosak. A tömeg nem nagy -a tavalyi döntő Faro-ban mintegy 600 rajongót vonzott -, de a válogatott edzők értékelni képesek az együtt töltött időt, felkészítve a játékosokat, taktikákat dolgozva ki az erőssebb ellenfelek elleni mérkőzések előtt.

Aztán ott van az időjárás. Kedden, meglehetősen jellegzetes időjárás volt. Tiszta volt és napos, a hőmérséklet mintegy 70 F fok.

” Potsdamban, nem hiszem, hogy olyan, mint itt,” mondta a Német Jennifer Cramer, utalva a Berlin közeli városra, ahol a helyi fociklubban játszik. (Igaza volt; esett az eső)

A portugál játékosok tisztában vannak azzal, hogy jelenlétük nem meghatározó bármilyen tornán vegyenek is részt. Míg Portugália férfi csapata jól ismert és megbecsült – Cristiano Ronaldo az egyik legjobb játékos a világon – a női csapat küzdelmei, nincsenek nagy hatással az ország sport életére.

A női csapat első mérkőzésére 1981-ig kellett várni, ami azt jelenti, hogy nem is volt szövetségük sem elötte. Az 15 évvel a férfi csapat harmadik helyezéssel véget érő esemény , a 1966-es világbajnokság után jött létre.

“Néha mondom az embereknek, focizom, és azt mondják,” Ó, én nem is tudtam, hogy Portugáliában női csapatok is vannak, “mondta Mendes. “Ez a verseny lesz jó az embereknek, hogy lássanak minket, lássák, hogy a portugál csapat a nagy csapatok ellen játszik.”

A portugál játékos reálisak. Mendes azt mondta, nem beszélnek az Algarve győzelemről – vagy akár több győztes játékról. Míg Európa-szerte, sok más női bajnokság játékosainak száma növekszik, Portugáliában alig maroknyi a profi játékosok száma, akik teljes munkaidős állásban fociznak klubokban. Viszont egyikük sem játszik otthon, Portugáliában.

Borges, aki a Chelsea női csapatában játszik, és Mendes, aki a Rossiyanka- ban Oroszországban, a fociból élnek, de Olga Freitas, csatár, aki rögbit is játszik a Porto Egyetemen, ahol sport tudományt tanul. Filipa Rodrigues, a védő, ifjúsági csapatokat edz.

Finanszírozás A portugál női labdarúgó szövetség finanszírozása javult az elmúlt években, de még mindig messze elmarad attól, amit a férfi csapat kap. A női csapat nem utazik a luxuskörülmények között – akár több mint három órán át buszoznak, a hotel és Algarve között. Távoli játékokra Európában pedig gyakran utaznak diszkont légitársaságokkal, – és a média sem foglalkozik sokat a játékukkal, még egy ilyen országban sem, ahol a foci szenvedélye meghatározó.

Mégis, vannak pozitív jelek. Az új edző, Francisco Neto, néhány változtatást hajtott végre a csapatban, és az elmúlt hónapban Portugália legyőzte Svájc csapatát kétszer is két barátságos mérkőzésen. Franciaországot vagy Japánt legyőzni távoli álomnak tünik ugyan, de ennyi év után, hogy csak érintőlegesen vettek részt saját tornájukon, Portugália hálás, hogy egyszerűen pályára léphet olyan csapatok ellen, akiket mindenki látni akar.

“Még nem kerültünk, labdarúgó világbajnokság, vagy Európa-bajnokság döntőbe,” mondta Mendes. “Nem tudjuk, milyenek ezek az élmények. De mi akarjuk. És ez az első lépés, hogy megtapasztaljuk ezeket az érzéseket.”

Szólj hozzá!