Sepp Blatter „békefocit”javasol Izrael és Palesztina között

blatter1

Az izraeli kormányfővel való tárgyaláson felvetődött egy békemeccs lehetősége, amit a palesztin és izraeli futballcsapatok játszhatnának egymással.

A FIFA elnöke, Sepp Blatter a Közel-Keletre utazott. Kedden találkozott az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval, szerdán pedig a palesztin elnökkel, Mahmúd Abbásszal és Dzsibril Radzsúbbal, a palesztin labdarúgó-szövetség elnökével egyeztet.

Az izraeli kormányfővel való tárgyaláson felvetődött egy békemeccs lehetősége, amit a palesztin és izraeli futballcsapatok játszhatnának egymással. A Palesztin Labdarúgó-szövetség (PFA) elnöke, Dzsibril al-Radzsub azt várja a FIFA-tól, hogy szabjon ki büntetést az izraeli szervezetre, amiért a múlt hétfőn izraeli katonák rohanták meg a PFA irodáját. Al-Radzsub „piros lapot”, azaz kizárást követelt az ázsiai szövetség (AFC) manilai díjátadásán.

A palesztin labdarúgó-szövetség azért kezdeményezi Izrael kizárását a FIFÁ-ból, mert a palesztinok lakta Gázai övezet és az Izrael által megszállt Ciszjordánia területén megnehezíti a zsidó kormány a palesztin csapatok működését. Példaként említették a sportfelszerelések behozatalának, illetve a külföldi sportolók és csapatok fogadásának korlátozását, továbbá a palesztin labdarúgó-szövetség utazási nehézségeket is kifogásol.

Az izraeliek által biztonsági ellenőrzéssel indokolt esetet az AFC „tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak” minősítette, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség közleménye szerint pedig Sepp Blatter elnök „nagyon szomorú” miatta. A FIFA ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is igyekszik békésebbé tenni a viszont a palesztin és az izraeli futballvezetők között. Izrael diplomáciai úton kísérli meg megelőzni, hogy május 29-én szavazásra kerüljön Zürichben a palesztin javaslat. Jeruzsálem szerint a palesztin szándék mögött politikai tartalom húzódik meg. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azzal érvelt, hogy “Ha egyszer politikai célokra használják Izraellel kapcsolatban, akkor máshol is erre használhatják, ami ennek a csodálatos szervezetnek a hanyatlásához vezetne”.

Izraelt akár ki is zárhatják a FIFÁ-ból, ha a 209 tagállamból 157 megszavazza a palesztin javaslatot. Szakértők szerint a harmadik világ országai valószínűleg támogatnák a palesztin kezdeményezést, ha szavazásra kerülne sor. Ez esetben megtörténhet Izrael kizárása.

Ha felfüggesztenék Izrael tagságát, vagy kizárnák a FIFÁ-ból, az izraeli futball csapatok nem vehetnének részt olyan nemzetközi versenyeken, mint a Bajnokok Ligája, a 2016-os Európa-bajnokság vagy a világbajnokság.

Szólj hozzá!