Svédország, Ukrajna, Magyarország is győzött első mérkőzésén

Svédország, Ukrajna, Magyarország is győzött első mérkőzésén

Párizs: az európai futball tisztelettel adózik az Euro 2016 házigazda Franciaországi merénylet áldozatai elött. a szombati időmérőn play-off melyen Svédország szélén Dánia 2-1 és Ukrajna legyőzte Szlovénia 2-0 első mérkőzésén kapcsolatokat.

A szombati mérkőzések előtt is egy perces néma csend volt a pénteki párizsi támadások emlékére.

Solna, a Paris Saint-Germain sztárja, Zlatan Ibrahimovic megszerezte a kilencedik gólját a selejtezők során, Svédország előnnyel várja az1992 bajnok Dánia elleni visszavágót.

A 105. svéd–dán válogatott találkozón hamar a svédek nemzeti hőse lehetett volna Marcus Berg, ám a 29 éves támadó az első félidőben nem kevesebb mint négy helyzetet is kihagyott.

Ibra az első 45 percben egy pontatlan középtávoli lövéssel és egy bombaerős szabadrúgással jelentkezett, amelyet elképesztő bravúrral szedett ki a bal felső elől a „kis” Schmeichel, Kasper – miközben Nicklas Bendtner majdnem elcsöndesítette a svéd szurkolókat, ám az ötös előterében eltörte Christian Eriksen remek passzát.

A párbaj első felvonásának hőse végül Emil Forsberg lett, aki az első félidőben megszerezte első válogatottbeli találatát (1–0), majd a pihenő után kiharcolt egy büntetőt, amelyet Zlatan Ibrahimovic értékesített(2–0).

Nem sokkal később ugyanő talált a hálóba, de lesről, azaz majdnem eldőlt máris a továbbjutás – az utolsó fél órában viszont már nem voltak olyan aktívak a svédek, a dánok pedig éltek a lehetőséggel, a csereként beálló Nicolai Jörgensen megszerezte a reményt adó szépítő találatot: 2–1.

Olyan színvonalú első félidőt produkált az ukrán és a szlovén válogatott, hogy mindketten megérdemelnék a részvételi jogot a kontinenstornán: az ilyenkor szokásos tologatás, variálgatás helyett azonnal egymásnak ugrottak felek – az egymásnak kiosztott sunyi könyöklések nagy számát elnézve talán már túl hevesen is.

Az ördöngös Jevhen Konopljanka, Andrij Jarmolenko kettős viszonylag hamar összehozta az annyira áhított vezető gólt a hazaiaknak (1–0), de előtte és utána is sokkal többet támadtak az ukránok, kétpercenként vezetve egy-egy veszélyes attakot.

A fordulás után a végig spártai stílusban harcoló egy szem támadó, Jevhen Szeleznyov találatával megduplázta Ukrajna előnyét (2–0). A 30 éves Dnipro-csatár megúszott egy kiállítást, mert sárga laposként szándékosan kezezett, majd lőtt egy kapufát.

A sok sebből vérző ír válogatott 1–1-re végzett idegenben Bosznia-Hercegovina ellen , és ezzel jelentős előnybe került a visszavágóra.

A legfontosabb az, hogy még hétfőn is versenyben legyünk – fogalmazta meg igencsak szerény kívánságait a bosnyákok elleni pótselejtező előtt az írek szövetségi kapitánya, Martin O’Neill, szavait alátámasztotta, hogy sérülés és eltiltás miatt féltucatnyi játékosra sem számíthatott.

Az első félidőben, a vendégek semmilyen veszélyt nem jelentettek a bosnyák kapura, és a csúszós talajt, a zuhogó esőt okosan kihasználva egyetlen megingás kivételével jól zárt az ír védelem.

A második félidőre hatalmas köd ereszkedett a stadionra. Egy ziccer kihagyása után a bosnyákok jobb híján elkezdtek ívelgetni Edin Dzeko és a csereként beállt, szintén jól megtermett Milan Djuric felé, de ez nem vezetett eredményre.

Mégis meglepő volt, hogy a hajrában az írek szereztek vezetést, mégpedig a balhátvéd Robbie Brady révén (0–1), de Edin Dzeko nem sokra rá egyenlíteni tudott.

O’Neill elégedett lehet az 1–1-gyel: nem kaptak ki, sőt, lőttek egy gólt.

Azon a napon amikor a magyar válogatott kapus Fülöp Márton, 32 évesen elvesztette csatáját a rák ellen, csapattársai döntő győzelemmel tisztelegtek neki.

A szerencsével sem hadilábon álló magyar válogatott rendkívül jó játékkal, Kleinheisler László góljával 1–0-ra nyert Norvégiában az Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén.

A középpályás Kleinheisler László első nemzetközi mérkőzésén megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját, és jelentős előnyhöz juttatta a magyar válogatottat, amelynek utolsó jelentős nemzetközi eseménye az 1986-os mexikói világbajnokság volt. a magyar csapatnak sikerült állandó nyomás alatt tartani a hazai csapatot, így megőrízve előnyét.

Szólj hozzá!