UJRA KONTINENSTORNÁRA KÉSZÜLHET A MAGYAR FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT

UJRA KONTINENSTORNÁRA KÉSZÜLHET A MAGYAR FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT

Minden mérkőzését megnyerte a selejtezőcsoportjában a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely 68-65-re győzött Luxemburgban, és az utolsó fordulóban, szombaton két ponttal verte Macedóniát Szolnokon és kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

Erről is kérdeztuk Hanga Adámot, az első magyar kosárlabdázót, akit draftoltak az NBA-be. A spanyol Baskonia csapatkapitánya, meghatározó játékos a spanyol bajnokságban és az Euroligában egyaránt. A magyar kosárlabda-válogatott alapembere.

1999 után ismét Eb-n

A nemzeti együttes 1999 után szerepelhet ismét Eb-n, akkor Franciaországban mindhárom csoportmérkőzésén kikapott – sorrendben a spanyoloktól, az oroszoktól és a szlovénoktól -, és a 14. helyen zárt.

Rendkívül sikeres idényt tudhatsz magad mögött: jól szerepeltél a spanyol bajnokságban és az Euroligában is, nyáron pedig sikerült a válogatottal kijutni az EB-re. Mi a kulcs a sikerhez?

A profi karrierem egyik legszebb szezonját zártam a 2015/2016-os szezonban: nagyon sok mérkőzést, utazást és megannyi nagy sikert tudhatunk magunk mögött a klubcsapatommal és válogatottal. A sikerhez a legfontosabb, hogy az ember soha ne adja fel. Klisének hangzik, de ez a kulcs! Emellett persze a rengeteg munka elengedhetetlen.

Nyáron a sajtóban bombaként robbant a hír, hogy Barcelonába igazolsz, találgatások sokasága jelent meg. Nem lehet egyszerű ekkora figyelem középpontjában lenni.

A 2011-es draft óta élénk érdeklődés övez. Ezt fokozta, hogy ahogy léptem előre a Spanyolországban, úgy onnan is egyre többen kerestek, keresnek. Ez profi sport velejárója.

Az NBA Draft nyomás vagy lehetőség?

Nem érzek semmilyen nyomást, egyértelműen lehetőségnek élem meg. Büszke vagyok rá, hogy minden idők első magyar játékosaként engem drafoltak, de ez nem jelent semmit.

Mennyire határoz meg, hogy csak pár szezonra látsz előre? A bizonytalanság mellett tudsz előre tervezni?

A profi sportban nem tervez az ember. Én mindig igyekszem még többet dolgozni, még többet kihozni magamból. Csak a következő mérkőzésre koncentrálok.

A címvédő spanyolokkal is találkozik a kolozsvári csoportban a magyar férfi kosárlabda-válogatott a jövő évi Európa-bajnokságon. Az biztos, hogy minden meccs nagyon kemény lesz, a csoportból a románok és a magyarok azok, akiknek eredetileg nem lett volna semmi keresnivalójuk az Eb-n. Az elmúlt négy évben azonban bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk meglepetéseket okozni.

Szólj hozzá!