Választottbíróság Ítélet: Lance Armstrong 10 millió dollárt fizet

armstrong

Austin, Texas – A választottbírói testület döntése értelmében, Lance Armstrong és a Tailwind Sports Corp. 10 millió dollárt köteles fizetni egy reklámügynökségnek, ” nemzetközi hamis tanúzás, csalás és összeesküvés” címen, a teljesítmény -fokozó gyógyszerek használatának eltussolása miatt.

A dallasi SCA Promotions bejelentette 2-1 döntését az egykori kerékpáros ellen, miután ügyvédeik, hétfő este felkérték a Texas 116. számú Civil Kerületi Bíróságot, hogy erősítse meg a február 4. hozott választottbírósági döntést. A választottbírói testület: egy semleges elnök, és mindkét fél által vállasztott egy – egy személy az SCA javára döntött.

Tim Herman, Armstrong ügyvédje, ragaszkodik álláspontjához, hogy a hozott döntés ellentétes Texas törvényeivel, és felebbezést kért.

Az SCA Armstrongnak és a Tailwind-nek, az azóta megszünt csapat menedzselő társaságnak, mintegy $ 12 millió bónuszt fizetett, Armstrong pályafutása során, amikor megnyerte a hét Tour de France címet. A győzelmeket elvették Armstrongtól és a US Postal Service csapattól, miután kiderült, hogy tiltott teljesítményfokozó szereket használtak.

SCA vitatta a jutalmak jogosságát 2005-óta, a dopping bizonyítékokra hivatkozva. Annak ellenére, hogy ez állítólagos csalás, Armstrong továbbra is tagadta a dopping vádakat, így a vállalat 2006-ban további 7 millió USD-t fizetett Armstrongnak.

Az SCA beperelte Armstrongot, követelve vissza a pénzét, miután Armstrong csalását bevallotta az USA Doppingellenes Ügynökségnek és televíziós vallomást is tett egy Oprah Winfrey interjúban.

Az ügyet elbíráló eredeti testület független elnöke Richard Faulkner volt, tagok az SCA választotta Richard Chernick és Armstrong választotta Ted Lyon.

A 2005-ös választottbírósági meghallgatásokon, Armstrong eskü alatt vallotta, hogy ő nem használt semmilyen teljesítményfokozó szert.

“A hamis tanúzás soha nem lesz nyereséges,” a többség egyetért új határozattal. “Tailwind Sport Corp. és Lance Armstrong kiérdemelte a széles körű nyilvános elítélést. Ez a nem megfelelő magatartás elrettentő. Valós, érdemi szankciókat kel hozni.”

Az SCA elnöke és alapítója Bob Hamman dicsérte a döntést.

“Nehéz leírni, hogy mennyi kárt okoztak Lance Armstrong sorozatos hazugságai az SCA-nak, de ez egy jó kezdete annak, hogy kijavítsa az okozott kárt” mondta Hamman.

Armstrong azzal érvelt, hogy az állami törvények szerint, az eredeti szerzödést nem lehetett megtámadni. A választottbírósági többség kimondta, a 10 millió dollár a büntetés Armstrong hazugságaiért, és mert megpróbálta megfélemlíteni vagy kényszeríteni a tanúkat.

“erre még nem volt példa,” mondta Herman.

“Nincs texasi precedens ilyen esetre vagy szabályra, amely lehetővé teszi az ilyen típusú szankciókat, a kifizetés után kilenc évre” elégedetlenkedett Lyon.

Lyon elégedetlenkedését is megtámadta az SCA, azt írták, hogy 2005-ben a választottbírósági talált a céget, amely engedély nélkül értékesített biztosításokat Texasban, amely miatt, további 22 millió lehetne a kártérítési összeg az Armstrong elleni eredeti követelések felett.

“Ebben az ügyben mindkét fél sáros,” írta Lyon.

“A végső döntésben a testület emlékeztetett egy” jó szabályra. “Nem számít, mi a törvény, nézzük csak, a helyes dolgot, ” mondta Lyon. “A bírók, nem engedhetik meg maguknak a luxust, hogy a testület túllépje a hatósági jogköreit.”

Armstrongot a szövetségi kormány és egykori csapattársa, Floyd Landis is beperelte, egy közérdekű bejelentés csalás miatt, ahogy csapata szponzori szerződést kötött a postai szolgáltatóval. Ez az ügy nem kerül tárgyalásra 2016 előtt.

Szólj hozzá!