Vizes vb: döntöttek a 2023-as vb-helyszínről

Vizes vb: döntöttek a 2023-as vb-helyszínről

A japán Fukuoka rendezheti a 2021-es világbajnokságot.

Julio Maglione, a FINA uruguayi elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy három elképesztően erős pályázat versenyzett egymással, de csak két győztest tudtak kihirdetni.

A FINA-Büro felfüggesztette Mexikó tagságát, mivel Guadalajara pénzügyi okokból visszalépett a 2017-es vb lebonyolításától, s ezzel szerződésszegést követett el. A jövő évi vb-re az eredetileg 2019-re kijelölt Budapest ugrott be.

Fukuokában 2001 után második alkalommal rendeznek majd világbajnokságot, míg Doha először lesz házigazda.

A kínai Nanjing volt a harmadik pályázó. A kétévente megrendezendő Vízi világbajnokságon úszás, búvárkodás, szinkron úszás és vízilabda lesz.

Tavaly az orosz Kazan és 2017-ben Budapest majd 2019- ben a Dél-Koreai Gwangju szervezheti a vb-t.

“Mindkét győztes város, Fukuoka és Doha, erős partnerei a FINA- nak, és a lehető legjobb feltételeket fogják biztosítani a világbajnokságnak. A helyi hatóságoknak nagyon erős az elkötelezettségük, és üdvözlik ezt az eseményt a saját dinamikusan fejlödő metropoliszukban, ” mondta a FINA elnöke, Julio Maglione.

Doha korábban adott otthont adott a 2014-es rövid távú Úszó Vb nek. Fokuoka első alkalommal 2001-ben szervezett vizes VB-t.

A katari olimpiai bizottság elnöke, Dr Thani Abdulrahman Al Kuwari, azt mondta: ” Abszolút megtiszteltetés, hogy Doha ad otthont a 2023-as FINA-világbajnokságak és a FINA World Masters bajnokságnak. Szeretnénk megköszönni a FINA- nak a bizalmat, és garantáljuk, hogy teljesítjük a vállalt kötelezettségeinket. Katar régi álma otthont adni a FINA bajnokságnak és elkötelezettek vagyunk, hogy egy látványos rendezvényt szervezzünk, amelyen a legjobb a vízi sportok és a legjobb sportolók mutatkoznak be az új közönségnek, segítve a vízisportok népszerüsitését egy új régióban. A sport fontos eszköz a fiatalok és hazánk fejlődésének. ä közel- kelet első FINA-világbajnokságának otthont adni egy nagyszerű lehetőség, “hangsúlyozta.

A budapesti FINA vezetőségi ülésén kihirdették az év legjobb sportolói kitüntetéseket.

Ezek szerint, az ausztrál Mitch Larkin és Hosszú Katinka lett az év legjobb férfi, illetve női úszója 2015-ben.

A kazanyi világbajnokságon 3 méteres műugrásban aranyérmes kínai, He Chao lett a tavalyi év legjobb férfi műugrója. A legjobb műugró ugyancsak kínai lett, Shi Tingmao két aranyéremmel tért haza Kazanyból.

Óriás toronyugrásban a férfiaknál a brit Gary Hunt, a nőknél pedig az amerikai Rachelle Simpson volt a FINA szerint 2015-ben a legjobb.

Szinkronúszásban a férfiaknál ketten érdemelték ki a tavalyi év legjobbja címet, az orosz Alekszandr Malcev és az amerikai Bill May. A nőknél ugyanebben a versenyszámban az orosz Szvetlana Romasina lett a legjobb.

Nyíltvízi úszásban a férfiaknál az amerikai Jordan Wilimovsky, a nőknél a brazil Ana Marcela Cunha volt a legjobb tavaly.

A FINA a vízilabda csapatok közül a férfiaknál Szerbia, a nőknél pedig az Egyesült Államok válogatottját ítélte 2015 legjobbjának.

Szólj hozzá!