z öttusázók es a vívók 2019-es világbajnokságának rendezési joga is Magyarországé

8639193_bb385f904a937ff263138ae74845d88e_x-749x415

A sportág nemzetközi szövetségének (FIE) moszkvai kongresszusán Budapest Tbiliszit és Torunt győzte le a vasárnapi szavazáson.

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a Csampa Zsolt elnök által vezetett magyar küldöttség a három jelentkező közül elsőként mutathatta be pályázatát. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó prezentációja után kis híján a szavazás első körében sikerült kiharcolni a győzelmet, mindössze két szavazaton múlt az abszolút többség. A második körből a grúz főváros kiesett, Budapest pedig 83:51-es aránnyal kerekedett a lengyelországi pályázó fölé.

A magyar főváros legutóbb 2013-ban rendezett vb-t, és már nyolcadik alkalommal lehet a vívók világbajnokságának otthona.

Újabb sportdiplomáciai siker

„A riói olimpia után ezúttal sportdiplomáciai sikert arattunk. Gondolom, nem kell hosszasan magyaráznom, hogy mekkora sportdiplomáciai sikernek számít hat év után ismét elnyerni a világbajnokság, ráadásul az olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezését – értékelt a hunfencing.hu-nak Csampa Zsolt, aki hozzátette: nagyon örül annak, hogy a magyar pályázat magabiztos különbséggel nyerte a szavazást. – A magyar vívás múltja, jelene, és a rendkívül sikeres, 2013-as budapesti vb-rendezés mellett a helyszíni benyomások is mellettünk szólhattak” – folytatta.

A későbbiekben további magyar sikerek is születtek: Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívót beválasztották a sportág legrangosabb és legfontosabb testületébe, a végrehajtó bizottságba, továbbá ismét bekerült az orvosi, illetve a jogi testületbe Kamuti Jenő és Czeglédy Edina.

„Tizenhat év után került be ismét magyar a végrehajtó bizottságba, úgyhogy a világbajnokság rendezésének elnyerése után újabb sportdiplomáciai sikert ért el a hazai vívósport.

A FIE moszkvai ülésén ismét megválasztották elnökké – ellenjelölt nélkül – a milliárdos orosz üzletembert, Aliser Uszmanovot.

Állami támogatás

A magyar kormány hatszázmillió forint támogatást szán a 2019-es, budapesti vívó-világbajnokság megrendezésére, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A jogszabály szerint az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia a jövőre szükséges hétmillió forintról. A nemzetgazdasági miniszternek pedig – az emberi erőforrások miniszterének bevonásával – 2018-ra negyvenmillió, 2019-re pedig 553 millió forintról kell gondoskodnia a központi költségvetés tervezése során.

A kabinet a nemzeti fejlesztési minisztert arra hívja fel, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. útján érvényesítse az esemény lebonyolításához kapcsolódó turisztikai szempontokat – olvasható a kormányhatározatban.

Szólj hozzá!